Social

Migraţia forţei de muncă lasă ţara fără medici: Vrancea este în topul judeţelor din care pleacă medicii

Dana Lepădatu
17 aug 2016 2184 vizualizări
Avem 2.8 medici la1.000 de romani, faţă de 2.2 medici la mia de locuitori, cat aveam în 2006

În Romania este greu să găseşti astăzi un spital care să aibă toate posturile ocupate. În total, aproximativ 13.000 de medici lipsesc la apel, o cifră echivalentă cu cea a cadrelor medicale plecate în străinătate la muncă, pentru că vor o viaţă mai bună, un trai decent, respect, lucruri care în Romania par greu de obţinut. Romania nu stă foarte bine la numărul de medici obligaţi să deservească mia de locuitori. Avem 2.8 medici la1.000 de romani, faţă de 2.2 medici la mia de locuitori, cat aveam în 2006. La capitolul medici de familie, Vrancea este în topul judeţelor cu sold negativ, din care mai mulţi medici au plecat din sistem decat au intrat. Exodul priveşte şi alte judeţe, printre care Iaşiul, Hunedoara, Constanţa, Tulcea, Caraş -Severin, Bacău, Teleorman, Galaţi, Damboviţa. Situaţia nu este foarte diferită faţă de specializările pediatrie şi chirurgie generală, cu foarte puţine excepţii. De aceea s-a ajuns poate şi la situaţii în care un medic să facă 10 - 11 gărzi pe lună. Ministrul Sănătăţii a anunţat de curand că în Bucureşti sunt disponibile 6.700 de posturi în sistemul sanitar, iar în Ialomiţa 44% din posturile din sistemul de sănătate sunt neocupate. În Călăraşi şi Tulcea 42 şi respectiv 40% din posturile din sistem răman neocupate. Cand vorbim de personal medical, vorbim de medicii de familie, de medici stomatologi, farmacişti, medici specialişti pană la personalul medical cu studii medii. Din ţară pleacă însă nu doar medici, ci şi maiştri, ingineri, IT-işti, etc. Institutul naţional de Statistică anunţă că dintr-un grup de 10 oameni care părăsesc Romania, 3, sau mai exact 3,2, sunt absolvenţi de liceu, alţi 2 (2,4 potrivit INS) sunt absolvenţi ai şcolilor de ucenici, unul e absolvent al şcolilor de maiştri din ţară, 3(3,5, conform INS) sunt tineri cu cel mult opt clase şi doar  0,6 e reprezentat de persoane cu studii superioare.  (Dana LEPĂDATU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.