Social

Septembrie ar putea aduce o nouă lege a vaccinării

Dana Lepădatu
15 aug 2016 872 vizualizări
O nouă lege a vaccinării ar putea intra în vigoare din luna septembrie, potrivit declaraţiilor ministrului sănătăţii u ministrul a declarat de asemenea că nu se pune problema privatizării sistemului de sănătăte, dar că acest lucru nu exclude eventuale parteneriate publice-private pentru construcţia de spitale de exemplu

O nouă lege a sănătăţii ar putea fi promovată începand cu luna septembrie, potrivit declaraţiilor ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu. Potrivit acestuia, actul normativ va avea în vedere şi stocuri mult mai largi care să asigure mult mai bine nevoia populaţiei. "Avem în lucru legea vaccinării. O să o promovăm probabil în septembrie. Legea care are în vedere şi stocuri mult mai largi, care să asigure mult mai bine nevoia de vaccinare a populaţiei", a spus ministrul la o emisiune TV. Proiectul de lege nu este nou şi ar fi trebuit supus dezbaterii publice în a doua jumătate a lunii aprilie. La acel moment, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, declara că în proiectul de lege sunt menţionate opt antigene: difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită, hepatită B, rubeolă, rujeolă şi oreion. "Acestea vor fi antigenele — cum doriţi să le spuneţi: "înalt recomandate", "obligatorii". Cuvântul acesta "obligatoriu" revine şi este utilizat ca un soi de sperietoare. Eu cred că noi trebuie să ne referim la legea sănătăţii obligatorii pentru copii, nu la legea vaccinării obligatorii, la care toată lumea trebuie să contribuie", spunea dr.Rafila. Legea vaccinării ar putea fi un proiect de o importanţă deosebită, mai ales în contextul în care tot mi multe voci se ridică împotriva vaccinării, unele mame refuză vaccinarea copiilor, iar introducerea unor copii nevaccinaţi în comunitate ar putea duce la epidemii care pană nu demult se credea a fi fost eradicate.

Sistemul de sănătate nu va fi privatizat

Intrebat fiind de o posibilă privatizare a sistemuli de sănătate, în cadrul aceleiaşi emisiuni TV, ministrul a precizat că nu va fi făcută niciun fel de privatizare a sistemului de sănătate şi nici a unor spitale. "Nu va fi niciun fel de privatizare a sistemului de sănătate şi nici a unor spitale. Dacă vorbim despre parteneriat public-privat... Parteneriat public-privat prevede ca partenerul privat să construiască spitalul şi apoi să se ocupe de operarea clădirii pur şi simplu. Actul medical rămâne în totalitate la stat. Actul medical însemnând tot ceea ce are legătură cu pacienţii, asta însemnând de asemenea că nu va exista nicio plată suplimentară pe care pacienţii vor trebui să o facă", a subliniat ministrul sănătăţii. Referitor la infecţiile nosocomiale, Voiculescu a spus că raportarea se face lunar şi  că mecanismul actual ar fi trebuit pus în practică încă din anul 2007 când România a intrat în UE. "Raportarea se face acum lunar, se face lunar către DSP-uri şi de la Direcţiile de Sănătate Publică către INSP. Acest mecanism ar fi trebuit să fie pus în practică din 2007 de la intrarea în UE. Dacă ne uităm pe cifre, cu siguranţă o să vedem o escaladare. Ceea ce avem în vedere şi a fost anunţat încă înainte de venirea mea la minister este schimbarea contractelor de management astfel încât raportarea infecţiilor nosocomiale să nu mai fie penalizată", a spus ministrul. Incă de la preluarea mandatului, ministrul  sănătăţii Vlad Voiculescu a anunţat controale încrucişate în toate spitalele din ţară, cu publicarea imediată a rezultatelor, controale care vizau în primul rand reducerea numărului de infecţii nosocomiale din spitale. (Dana LEPĂDATU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.