Investiţiile PIDU din cartierul Sud Focşani ridică ziduri din borduri persoanelor cu dizabilităţi
Chiar dacă, pe ici-colo, unele par în regulă, la capătul opus al trotuarului cu rampa bună există o altă rampă “nebună”. Fie au bordurile cu mai mulţi centimetri în plus, fie nu există deloc, fie există un plan înclinat la curbă imposibil de depăşit chiar şi în zile “uscate”, darămite zile plouate sau ninse. Hei bine, problema nu e de neglijat, chiar dacă s-ar reduce la trotuare. Nu putem spune hop sau off…“bine că avem pavele” doar pentru că înainte nu am avut! Pentru un om normal, desigur, problema este minoră. Nu are cum să ştie, omul normal, cum este să porţi, în postura de om cu handicap, şi afecţiunea, şi scaunul cu rotile, şi problemele proiectantulu isau ale constructorului, toate hibele local sistemice laolaltă. Despre ignoranţă sau superficialitatea lucrului făcut de mantuială? Ce să maivorbim? Nu mai zicem nimic. Tot aşteptăm schimbările, recepţiile, procesele verbale.
Nu suntem o ţară de handicapaţi, dar asta nu ne dă dreptul să nu-i respectăm
Chiar dacă într-un bloc, cartier, zonă sau oraş numărul persoanelor cu nevoi speciale este infinit mai mic decat numărulcelor care nu au nevoie de ajutor, asta nu dă dreptul nimănui, fie el şi lucrător prostplătit într-un proiect, să nu le respectăm dreptul la viaţă, la condiţii care să le spulbere problema majoră de “a fi” altfe ldecat ceilalţi, nu din vinal or, ci doar din ironia sorţii. Ferice de cei norocoşi, dar cu siguranţă “Împărăţia va fi doar a celor intraţi deja în ea”!.
Într-o zi, m-am întalnit cu două persoane cu nevoi speciale în cartierul SUD. Erau în scaune cu rotile. Ioan şi Gabriel, imobilizaţi de peste 19, respectiv 23 de ani. Nici nu am avut curajul să insist cu întrebarea:"de ce?" De două decenii, în aceste condiţii, capacitatea lor de adaptare cu siguranţă poate fi considerată mai mare decat a unui om cu mai puţini ani într-o situaţie irecuperabilă. Doamne-fereşte! La aceşti oameni, însă, nu am întalnit vreo situaţie de implorarea milei, nici teama de a lupta sau complacerea într-o situaţie fără ieşire. Am observat doar dezamăgirea, ori poate lehamitea după o serie de demersuri sau aşteptări aproape pierdute. Este vorba despre dezamăgirea de a merge pe trotuarele proaspăt amenajate în proiectul PIDU, dar pe care abia pot urca, ori greu pot coborî. Nu vor a se considera persoane dependente. Şi încă mai au puterea de a lupta pentru asta: “Situaţia asta asta este peste tot în Sud, dar nici în oraş nu sunt multe trotuare în regulă”, spune cu dezamăgire Ioan. “Înainte era mai bine. Nu trotuare cu pavele, dar măcar nu erau nici borduri. Acum avem peste tot borduri şI nu ne avantajează. Nu s-au făcut rampele la nivelul carosabilului”, completează Gabriel.
Dacă pentru trotuare şi străzi s-au ocupat constructorii, rampele de la scările blocurilor au fost amenajate chiar de ei. Nimeni nu s-a preocupat de acest aspect. Avand în vedere că blocurile cu 4 etaje nu sunt prevăzute cu lifturi, chinul este foarte mare dacă persoana cu dizabilităţi nu locuieşte la parter. “Cred că mai suntem vreo patru în această parte a cartierului. Eram mai mulţi, dar s-au mutat în altă parte. Eu sunt singurul care locuiesc la etajul doi şi mă ajută cineva. Mi-am turnat singur rampa de la scara blocului şi mi-am montat şi bara de susţinere”, declară Ioan cu privire la alte aspecte care ar facilita accesul persoanelor cu dizabilităţi în locuinţe.
“PIDU a fost un proiect de succes”
Şi pentru oamenii sănătoşi a fost un chin toată perioada din 2011 pană la conturarea, măcar şi imperfectă a proiectului. Cam de atunci au început investiţiile în cartier şi da, în linii generale s-au schimbat multe. S-au depăşit situaţii cu praf, cu mocirlă, cu zgomot, cu pauze de proiect, cu “Dorei” stand degeaba, cu lipsa apei calde, cu multe alte lipsuri, dar cu optimismul că va fi mai bine: “PIDU, în proporţie de 99%, este un proiect de succes. Cartierul a fost aerisit, au dispărut boscheţii, spaţiile de depozitare dintre blocuri, cuşti, cutii, alte aspecte neplcute”, declară un reprezentant la vechiului şi actualului Consiliu Local. Poate, repet, în linii generale este un succes, dar oare de ce se nu se încep aceste proiecte şi nu se finalizează cu simţ de răspundere? Din cauza resursei umane implicate? De la care nivel?
Spaţiu lăsat în paragină pentru că nu a fost inclus în proiect
Pe langă aspectele legate de trotuarele cu rampe neconforme şi oricat ai căuta nu e niciuna la fel, ba chiar mai găseşti şi borduri deja căzute, mai există unul destul de ciudat. Nu ştim la ce oră a făcut proiectantul planşele specific, dar a uitat un spaţiu destul de măricel de pe Aleea Stadionului 1-3, ce cuprinde atat spaţiul verde, cat şi trotuarele şi spaţiile de parcare. Cu ştiinţă sau neştiinţă că acest spaţiu va fi sau nu inclus în proiect, muncitorii au intrat cu utilajele, au încărcat şi descărcat materiale, au stricat grădinile cu trandafiri cu promisiunea că se face la loc. “Am avut grădină cu trandafiri, i-am îngrijit, era frumos aici. Au venit cu utilajele şI au stricat tot. Au zis că vor reface, dar aşa a rămas de atunci”, ne spune cu tristeţe Gabriel. De atunci au trecut 3 ani şi totul a încremenit la stadiul de parloagă, într-o discordanţă totală cu spaţiile alăturate incluse în PIDU. DE ce? Pentru că nu era în proiect.
Ce răspunsuri au reprezentanţii Primăriei?
Reprezentanţii Primărieisusţin că lucrările care s-au efectuat în proiectele PIDU trebuie să fie recepţionate. Nu s-a realizat încă acest lucru şi din acest motiv nu se poate face nimic în plus pană la finalizarea acestei recepţii şi încheierea procesului verbal de constatare: “Ştim că mai sunt probleme, dar pană la finalizarea recepţiei nu se poate face nimic. Trebuia să aibă loc pe 15 iulie, însă deocamdată nu am toate datele pentru a vă spune motivul amanării”, declară Ionuţ Mersoiu, viceprimar al Focşaniului. Un alt consilier local, vechi şi nou în acelaşitimp, a spus că se va întruni comisia de specialitate, cu diriginţii de şantier, reprezentanţii Primăriei şi vor recepţiona bucată cu bucată fiecare bordură sau porţiune de lucrare: “Dacă trotuarele nu sunt conforme, acestea nu vor fi recepţionate pană cand nu vor corespunde proiectului”, precizează consilierul local. În ceea ce priveşte spaţiul devenit parloagă pentru că nu era inclus în proiect, tot după recepţie se va face constatarea de rigoare şi se va supune problema în şedinţa de Consiliu Local pentru remedierea problemei: “Atunci cand se supun aprobării proiectele, noi în sedinţele Consiliului Local nu putem verifica cele mai mici detalii. Dacă proiectantul nu le-a inclus la vremea respectivă, noi doar putem constata ulterior şi apoi să le preluăm în regie proprie. Nu putem tăia nici iarba pana nu recepţionăm lucrarea”, completează acelaşi consilier local care a preferat să nu i se dea numele.
Păi recepţionaţi, apoi să se modifice şi trotuarele şI să se reamenajeze şi grădinile cu trandafiri! (Alexandra TĂTARU)