Social

Medicii de familie nu pot pleca în vacanţă fără înlocuitor

Dana Lepădatu
12 iul 2016 5794 vizualizări
edicii de familie care pleacă în concediu de odihnă au obligaţia să găsească sau să solicite la CAS un înlocuitor u cu procedurile sunt greoaie mulţi medici aleg să nu mai înlocuiască sau să nu mai plece în concediu

Pentru un medic de familie plecarea în concediu poate deveni o adevărată provocare. Începand din 2013, un ordin al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) prevede că medicii de familie nu pot pleca în concediu de odihnă fără înlocuitor. Pentru cei din urban, unde există mai mulţi medici de familie, e ceva mai uşor să găseşti un coleg dispus să te înlocuiască, deşi acesta trebuie să acopere în acelaşi timp şi orele de consultaţie de la propriul cabinet. Pentru cei din rural însă, unde există de cele mai multe ori un cabinet cateva sate şi la zeci de km de un alt medic, găsirea unui medic înlocuitor poate fi o provocare. În cel mai rău caz, dacă medicul de familie nu găseşte un înlocuitor, Casa de Asigurări ar trebui să găsească unul. Între medicul de familie şi medicul înlocuitor se încheie cu această ocazie o „Convenţie de înlocuire”. „Înlocuirea” funcţionează doar pentru medici care sunt deja amandoi în contract cu Casa de Asigurări, cu parafe şi semnături electronice înregistrate în softul Casei de Asigurări. În conformitate cu prevederile art. 4 alin.(4) Anexa nr. 2 din Ord. MS-CNAS nr. 423-191/2013, în desfăşurarea activităţii, medicul înlocuitor utilizează parafa proprie, semnătura electronică proprie pentru prescrierea electronică de medicamente, registrul de consultaţii al cabinetului în care medicul înlocuitor îşi desfăşoară activitatea, formularele cu regim special ale medicului înlocuit, inclusiv prescripţiile medicale electronice ale medicului înlocuit, numărul de contract şi ştampila cabinetului medical al medicului înlocuit. Şi aici deja apar contestaţiile.

Formularele cabinetului sunt asumate deci netransmisibile

Există medici care contestă corectitudinea procedurii de înlocuire. „Ştiu că este destul de greoaie procedura pentru că cei de la CNAS nu au vrut să înţeleagă că tot ce înseamnă documente medicale ale cabinetului, respectiv registre, trimiterile pentru analize de laborator sau consultaţii de specialitate, concediile medicale, toate sunt personalizate pentru fiecare cabinet şi poartă responsabilitatea cabinetului care le-a cumpărat. Iar aceastea teoretic şi practic nu sunt transferabile. Procedura de înlocuire este ca la romani”, este de părere medicul Grigore Hanţă. Prin convenţia de înlocuire, medicul înlocuit are obligaţia să lase înlocuitorului registrul de consultaţii, formularele cumpărate de la CAS pe numele cabinetului şi ştampila cabinetului. Astfel că, medicul înlocuitor foloseşte semnătura sa electronică şi propria parafă, dar toate celelalte documente sunt ale medicului înlocuit. Ori un medic înlocuitor trebuie să lucreze în nume propriu. Întrebarea care se pune este : în cazul unei culpe medicale în perioada de înlocuire, împotriva cui ar trebui să se îndrepte pacientul în cazul în care formularele sunt ale cabinetului iar parafa şi semnătura sunt ale medicului înlocuitor?
Proceduri de înlocuire simplificate
„Înlocuirea se putea face foarte simplu, prin simplu acces la lista de pacienţi ai medicului înlocuit, iar toate reţetele, concediile medicale sau trimiterile să se dea pe numele cabinetului, respectiv a medicului înlocuitor”, este de părere medicul Grigore Hanţă. Cu atat mai mult cu cat nu poate fi vorba nici de un consum excesiv de formulare, întrucat înlocuirea are loc şi pe bază de reciprocitate, astfel încat medicul înlocuitor va deveni la randul său medic înlocuit de către acelaşi medic pe care la un moment dat l-a înlocuit.  Şi deşi medicii anunţă din timp la Case concediul de odihnă şi respectiv înlocuirea, totuşi se întamplă frecvent ca în prima zi înlocuitorul să aibă dificultăţi în a emite documente medicale pentru că înlocuirea nu este operată în sistem, astfel că medicul  trebuie să ia legătura cu Casa pentru a normaliza situaţia. Şi pentru că dacă lucrezi la cabinet pe un alt soft decat SIUI, instalarea semnăturii electronice a medicului înlocuitor mai durează un pic… toate acestea se transpun în timp consumat, ceea ce face ca în cel mai bun caz prima reţetă să fie eliberată în ziua respectivă după orele pranzului. Bineînţeles, pacienţii neştiind pe cine să dea vina, medicul înlocuitor este cel care primeşte majoritatea reproşurilor din partea celor care aşteaptă pe la uşă. „Complicarea lucrurilor s-a făcut în aşa fel încat mulţi ajung să nu se mai înlocuiască şi mulţi medici aleg să nu mai plece în concediu”, a mai spus dr. Hanţă. (Dana LEPĂDATU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.