Social

VIDEO!!! O gravidă cere “calm şi respect” la naştere de la personalul Spitalului Mare

Ziarul de Vrancea
15 iun 2016 11765 vizualizări
Tânăra a trimis Spitalului Judeţean din Focşani o scrisoare cu 16 solicitări punctuale u Maria Simion se pregăteşte să aducă pe lume al doilea copil şi vrea să fie însoţită, la naştere, de soţul ei u femeia cere ca bebeluşul să nu fie spălat, ci şters, iar alăptarea să se facă la cerere, nu după program u mămica mai vrea să fie tratată cu calm şi să nu se ţipe la ea când este în travaliu u Spitalul Judeţean spune că i-ar fi răspuns mamei, însă deocamdată nu se ştie ce conţine documentul respectiv, pentru că mămica nu l-a primit

Focşăneanca Maria Simion se pregăteşte să aducă pe lume al doilea copil şi vrea să se asigure că va fi tratată cum se cuvine la maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Sfântul Pantelimon Focşani.  Tânăra mămică mai are şi alte “pretenţii” de la personalul Spitalului Judeţean Focşani, invocând “Legea drepturilor pacienţilor”. Maria Raluca Simion aşteaptă în trei săptămâni al doilea copil şi vrea să ştie dacă Spitalul din Focşani îi poate respecta cererile, mai ales că, interesându-se în prealabil de condiţiile de la Spitalul Mare, a declarat că nu este foarte încântată. Maria Raluca Simion a trimis Spitalului o scrisoare cu cele 16 solicitări ale ei. “Condiţiile din spital nu sunt chiar aşa cum ar trebui şi vreau să mă asigur că, indiferent cu cine nasc şi cine este de gardă în ziua respectivă, mi se vor asigura anumite condiţii pe care eu le consider bune pentru naşterea copilului meu. Am solicitat ca după ce nasc, copilului să nu i se taie imediat cordonul ombilical, pentru că din ce am citit am aflat că acest aspect îl va ajuta din punct de vedere al sănătăţii. La fel şi în privinţa alăptării. Este foarte importantă alăptarea în primele ore de viaţă, iar aceasta să se facă la cerere, nu la program”, după cum ne-a spus Maria Raluca Simion, de profesie psiholog. De asemenea, mămica vrea să fie asistată la naştere de soţul ei, aşa cum se întâmplă la clinicile din occident sau în cele private. Unul dintre punctele din scrisoarea sa face referire şi la modul în care cadrele medicale trebuie să o trateze când aduce pe lume copilul. “Solicit să fiu tratată cu răbdare, calm şi respect”, “să mi se vorbească pe un ton cât mai scăzut şi liniştit”, spune Maria Simion în scrisoarea către Spital.

Ce o fi răspuns spitalul!

La rândul lor, reprezentanţii Spitalului Judeţean Focşani spun că “respectăm drepturile pacientului”, după cum a declarat purtătoarea de cuvânt, Alina Cosma, care a adăugat că a fost redactat şi un răspuns pentru mămica în cauză. “Nu putem face public acest răspuns, deoarece doamna are dreptul la confidenţialitate, mai ales că petiţia cuprinde lucruri cu caracter intim, însă pot să vă spun că în Spitalul Judeţean sunt respectate drepturile pacientului şi toate protocoalele medicale“, a Cosma. Contactată ulterior acestei declaraţii, Maria Raluca Simion ne-a spus că încă nu-i parvenise răspunsul Spitalului “Sf. Pantelimon” Focşani. (Z. V.)

Publicăm integral scrisoarea mămicii din Focşani:

"Către, Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Sf. Pantelimon” Focşani

Subsemnata, Simion Raluca-Maria, domiciliată în Focşani, str. Cuza Vodă, nr. 32,  asigurată în cadrul CASS, însărcinată în 35 de săptămâni (DPN 8.07.2016), doresc să vă aduc la cunoştinţă că, în conformitate cu legislaţia în vigoare, Legea nr. 46 din 21 ianuarie 2003 - Legea drepturilor pacienţilor, am dreptul să fiu asistată la naştere şi solicit aprobarea respectării de către întreg personalul medical implicat a următoarelor condiţii de internare şi tratament în perioada în care eu şi nou-născutul vom fi spitalizaţi în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă:
1) În timpul travaliului şi al naşterii, solicit să fiu însoţită de către soţul meu. În cazul în care în sala de travaliu/naştere mai sunt şi alte paciente, doresc să fiu însoţită de o altă persoană desemnată de sex feminin.
2) Solicit ca pe parcursul întregii spitalizări să fiu tratată cu răbdare, calm şi respect, iar pe timpul travaliului să mi se vorbească pe un ton cât mai scăzut şi liniştit.
3) Solicit ca pe durata spitalizării, în limita locurilor disponibile, să fiu cazată în rezervă.
4) În timpul travaliului solicit ca fătul să fie monitorizat intermitent, astfel încât să am cât mai mare libertate de mişcare şi gestionare activă a durerilor din travaliu.
5) În timpul travaliului solicit să mi se permită să mă mişc şi să adopt orice poziţie consider a fi confortabila şi să consum lichide şi alimente daca voi simţi nevoia.
6) În vederea pregătirii pentru naştere, nu doresc să accept proceduri precum rasul pubian sau clisma.
7) Cu excepţia situaţiilor de urgenţă, în care se impune altfel, solicit ca travaliul să se desfăşoare în ritmul natural, fără intervenţii, perfuzii cu calciu sau oxitocină, ruperea membranelor etc.
8) Solicit să fiu informată şi să mi se ceară acordul pentru orice intervenţie sau procedură urmează a fi aplicată mie sau fătului/nou-născutului.
9) În cazul în care starea mea de sănătate nu permite exprimarea acordului/dezacordului, solicit să i se ceară acordul soţului meu, Simion Vergil-Dănilă, care este la curent cu toate doleanţele mele.
10) Solicit să mi se permită să nasc în ce poziţie voi simţi mai confortabil.
11) După naştere, solicit ca bebeluşul să fie aşezat imediat pe pieptul meu şi evaluat la fata locului, cu excepţia situaţiei în care starea sa de sănătate ar fi în pericol. Proceduri precum măsurarea şi cântărirea solicit să fie efectuate ulterior.
12) Solicit ca cordonul ombilical să fie tăiat doar după ce încetează a mai pulsa, iar placenta să fie lăsată să se expulzeze în ritmul propriu, în limita a 30 de minute după naştere.
13) Nu doresc ca bebeluşul să fie spălat după naştere, doar şters superficial şi nu doresc să i se administreze niciun fel de picături oculare.
 

14) Solicit iniţierea alăptării în prima oră după naştere, daca starea mea şi a nou-născutului permite acest lucru.
15) Pe toata durata spitalizării, solicit ca nou-născutul să fie spitalizat cu mine în rezervă şi să fie alăptat la cerere, nu după un program prestabilit, fără să i se administreze lapte praf sau alte suplimente, dacă starea mea şi a nou-născutului permite acest lucru. În acest sens, mă angajez ca pe durata spitalizării, în rezervă să primesc doar vizita soţului, pentru a minimiza riscul nou-născutului de îmbolnăvire.
16) Dacă nou-născutul se va naşte înainte de termen, solicit să se ia in considerare şi să se încerce îngrijirea piele-pe-piele, ca metodă de recuperare şi îngrijire a acestuia.

Menţionez că solicitările de mai sus nu sunt menite să împiedice intervenţia personalului medical, ci din contra, să faciliteze o colaborare care să ducă la o spitalizare mai scurtă, lipsită de complicaţii şi plină de satisfacţie de ambele părţi. De asemenea menţionez că aceasta va fi a doua naştere pentru mine, prima a avut loc natural, respectându-se condiţiile solicitate mai sus şi că sunt informată asupra riscurilor şi beneficiilor solicitărilor făcute, pe care mi le asum în întregime. Aceste solicitări sunt în conformitate cu Legea 46 din 21 ianuarie 2003 - Legea drepturilor pacienţilor, cap. II, art. 6, respectiv cap. VI, art. 32 şi sunt susţinute de multiple studii de specialitate în domeniu, precum şi de numeroşi specialişti din ţară şi străinătate ca fiind factori importanţi ce favorizează o mai bună evoluţie a stării de sănătate a mamei şi fătului/nou-născutului. Dacă se doreşte, pot pune la dispoziţie aceste studii. În multiple unităţi sanitare din ţară, aceste solicitări sunt respectate fără dificultăţi, atât în mediul privat, cât şi în cel de stat, în oraşe mari, dar şi în oraşe mici, de provincie, câteva exemple ar fi: Spitalul ”Pelican”, Oradea, jud. Bihor, Clinica Ginecologie I, Cluj-Napoca, jud. Cluj, Spitalul Municipal Dej, jud. Cluj, Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Filantropia, Bucureşti, Spitalul Medicover Bucureşti, Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie ”Cuza Vodă”, Iaşi, jud. Iaşi etc. În speranţa că si în Spitalul Judeţean se vor putea face eforturi spre a împlini măcar o parte din solicitările de mai sus, aştept răspunsul dvs. punctual la această cerere, cu menţionarea solicitărilor pe care vă angajaţi a fi respectate sau motivul pentru care se refuză respectarea anumitor solicitări şi temeiul legal în baza căruia vă exprimaţi refuzul. Această cerere a fost redactată în 4 exemplare, 3 dintre acestea fiind adresate către: managerul Spitalului, şeful Secţiei de Obstetrică-ginecologie, şeful Secţiei de Neonatologie, al 4-lea rămânând petiţionarului. Solicit adresarea răspunsului scris pe adresa de domiciliu în interiorul termenului prevăzut de lege precum şi în baza legală a OG nr.27/2002 actualizată.
Simion Raluca-Maria"


Aşteptăm părerea cititorilor noştri cu privire la acest subiect. Ce şanse credeţi că are tânăra mămică să-i fie respectate solicitările?


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 16

Adaugă comentariu
Alina, acum 2354 zile, 15 ore, 2 minute, 16 secunde
Tudor Gabi, ai trait vreodata in civilizatie, sau macar ai auzit de termenul civilizatie? Probabil ca nu din moment ce te balacesti in mocirla si consideri ca este normal asa, chiar iti place. citeste integral
emi, acum 2360 zile, 18 ore, 20 minute, 14 secunde
si eu vreau sa fiu tratat cum am vazut intr-un film eu in occident si la clinicile private si sa fiu servit doar cu caviar. si am citit eu pe net ca daca sta doctorul cu capul in jos atarnat de citeste integral
Multam tanti anca, acum 2360 zile, 20 ore, 8 minute, 56 secunde
Haoules boules, multam fain tanti anca.. ca ne aparati ..ca il stim pe ala pihopupu ala e cu capuuuu ca lucreaza la kamikaze dapai sa stii matale ca noi nu prea is ok cu ce vrea madama... pai la citeste integral
psihopupu2, acum 2360 zile, 21 ore, 23 minute, 13 secunde
8) Raspuns: Doriti sa fiti informata prin telefon, email, ?? 9) Raspuns: Dupa ce va fi resuscitat sotul va fii informat daca va fii iarasi tata peste 9 luni decatre persoana de sex feminin desemnata citeste integral
anca, acum 2360 zile, 20 ore, 45 minute, 11 secunde
buna ziua domnule psihopupu?probabil ca ce aveti in pantaloni nu v-a lasat sa va scrieti numele real???din punctul meu de vedere cred ca sunteti un retard!si prin ceea ce dvs comentati explica si citeste integral
psihopupu2, acum 2360 zile, 21 ore, 36 minute, 21 secunde
Raspuns spitalul judetean 1) Raspuns: Daca lesina sotul la vederea de sange ... o sa punem o alta persoana desemnata de sex feminin sa il resusciteze 2) Raspuns: Conform Legii si obiceului prostesc citeste integral
Omenia, acum 2360 zile, 40 minute, 18 secunde
Buna ziua tuturor! Mi-a placut atat de mult normalitatea acestui demers al tinerei mamici, incat am simtit nevoia sa intervin.Ma bucura comentariile de bun simt a celor care stiu ca aceasta este citeste integral
, acum 2360 zile, 55 minute, 15 secunde
Alte solicitari ? 17.Solicit sa pot sa fac un selfie cu boracul cand scoate capul din "boschet"
psihopupu, acum 2361 zile, 1 minut, 55 secunde
Decand sa inventat internetul si googlelul, toate maimutele au invatat medicina... si se cred mari doctori si dau sfaturi. Oare madama nu cunoaste conditiile din spitalu de stat. La ce pretentii are citeste integral
o mamica, acum 2361 zile, 1 ora, 17 minute, 41 secunde
Am nascut intr-o maternitate de stat, respectiv maternitatea din Galati, unde nimic nu se compara cu sectia din cadrul spitalului Focsani.Nou nascutul i se da mamei in grija,pentru a-l alapta si citeste integral
maria, acum 2361 zile, 2 ore, 29 minute, 12 secunde
Solicitarile doamnei sunt normale, asa se procedeaza in tarile civilizate, nu cere nimic extravagant. Dar cum la noi incultura este normala nu ma mir de comentariile de genul Tudor Gabi, care daca nu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.