Social

Cunoaşte-ti presiunea arterială pentru o inimă sănătoasă!

Ziarul de Vrancea
16 mai 2016 1512 vizualizări
17 mai este Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale

"Pentru o inimă sănătoasă este timpul să-ţi cunoşti presiunea arterială" este numele unei campanii de informare care se va desfăşura în perioada 17-24 mai la nivelul Direcţiilor de Sănătate Publică (DSP) judeţene. Campania are scopul de a promova măsurarea presiunii arteriale ca practică preventivă şi informarea populaţiei asupra Hipertensiunii Arteriale (HTA) pentru promovarea unor deprinderi comportamentale sănătoase. Şi la nivelul DSP Vrancea va avea loc în una din zilele următoare o astfel de campanie stradală. Aceasta era programată iniţial a se desfăşura marţi, 17 mai, dar din cauza timpului nefavorabil a fost reprogramată pentru o zi ulterioară, după cum ne-au precizat oficiali ai DSP Vrancea. În cadrul acestei campanii de stradă vor fi distribuite materiale promoţionale educative şi vor avea loc discuţii interactive. În plus, doritorii vor avea posibilitatea să îşi măsoare tensiunea arterială. 17 mai este Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale, iar tema din acest an a fost stabilită în contextul în care statisticile globale indicau faptul că doar 50% din persoanele cu hipertensiune erau conştiente de faptul că aveau de fapt tensiunea arterială crescută. Doar câteva comunităţi înregistrau o rată de conştientizare mai mare de 75%, în timp ce în unele dintre acestea, gradul de conştientizare este foarte scăzut, coborând sub 10. Potrivit Ligii Mondiale a Hipertensiunii, la nivel global, hipertensiunea arterială se numără printre principalele cauze de mortalitate, având o incidenţă mai mare în ţările cu o dezvoltare economico-socială slabă sau medie. Aceeaşi sursă precizează că aproximativ 9.4 milioane de persoane au murit, în 2010, din cauza bolii cardiace hipertensive.

Dieta nesănătoasă, cauza frecventă a hipertensiunii arteriale

Dieta nesănătoasă este o cauză frecventă a hipertensiunii arteriale, atribuită consumului ridicat de sare, în 30% dintre cazuri, şi a consumului scăzut de fructe şi legume, în 20% dintre cazuri, conform informaţiilor publicate de Liga Mondială a Hipertensiunii. De asemenea, sedentarismul, fumatul, consumul de alcool şi grăsimi sunt alţi factori care determină apariţia hipertensiunii. Şi în România, hipertensiunea arterială reprezintă o problemă de sănătate publică importantă, 4 din 10 români au hipertensiune arterială, conform studiului SEPHAR II (Studiu Epidemiologic asupra Prevalenţei Hipertensiunii Arteriale şi a Riscului Cardiovascular în România), realizat sub coordonarea Societăţii Române de Hipertensiune.
Pe lângă adoptarea unei alimentaţii echilibrate şi menţinerea sub control a greutăţii, românii ar trebuie să înţeleagă şi necesitatea verificării constante a valorilor tensiunii arteriale. Campania din acest an îşi propune în primul rând creşterea nivelului de conştientizare a acestui fapt în rândul populaţiei. (Dana LEPĂDATU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.