Social

VIDEO!!! Un tablou pentru o cauză nobilă

Ziarul de Vrancea
13 mai 2016 2274 vizualizări
Afectat de poliomielită, Vasile Popovici a folosit arta ca pe un miraculos tratament salvator, iar aceasta l-a răsplătit cu bucuria de-a fi cunoscut şi apreciat.

Get your own valid XHTML YouTube embed code

 Clubul Rotary Varana Focşani s-a alăturat unui proiect iniţiat de către Rotary Club Reşita intitulat "Culorile care dau viaţă", care şi-a propus să colecteze bani pentru continuarea campaniei  "End Polio Now" (Polio Plus), iniţiată în anul 2007 împreună cu Fundaţia Bill & Melinda Gates. Campania este organizată în beneficiul bolnavilor care suferă de poliomielită. Aceasta este o boală infecţioasă gravă, care produce leziuni anatomice în substanţa cenuşie a măduvei spinării, atingând celulele nervoase motorii, şi care se manifestă prin febră, tulburări digestive, somnolență şi dureri în muşchii membrelor, urmate de paralizii localizate de obicei la membrele inferioare. Acest proiect urmăreşte să avertizeze şi să conştientizeze populaţia asupra efectelor devastatoare şi ireversibile ale virusului poliomielitic şi totodată să încurajeze prevenţia acestei boli prin vaccinare, acesta fiind deocamdată singurul antidot. În acest scop, în foaierul Ateneului Popular din Focşani se află expus, până pe data de 20 mai 2016, o lucrare a pictorului Vasile Popovici, un nume în arta naivă naţională şi internaţională. Toţi cei care doresc să susţină financiar acest proiect sunt rugati sa contacteze membrii Clubului  Rotary Varana  pe adresa de e-mail: secretar@rotary-varana.ro.; tel 0237.22.37.17.

Artistul imobilizat într-un scaun cu rotile

Recunoaşterea lui Vasile Popovici a fost obţinută cu trudă şi sacrificiu deoarece artistul este imobilizat într-un scaun cu rotile încă din anul 1972, de la vârsta de 3 ani, când a fost diagnosticat cu poliomielită infantilă. El a avut însă tăria de-a transforma boala într-o provocare, o dispută în care învinsul s-a dovedit învingător. “Eu puteam să afirm că sunt handicapat, puteam foarte bine să mănânc, să dorm şi nimeni nu m-ar fi condamnat pentru asta. Dar eu nu caut scuze să trăiesc degeaba. Vreau să las omenirii ceva frumos şi numai al meu. Toţi ar putea face acest lucru.”, spune Vasile  Popovici. Artistul a debutat expoziţional în anul 1999. De atunci lucrările sale şi-au găsit loc în numeroase expoziţii. Vasile Popovici a folosit arta ca pe un miraculos tratament salvator, iar aceasta l-a răsplătit cu bucuria de-a fi cunoscut şi apreciat. A învăţat singur să picteze şi mai apoi s-a apropiat de pictura naivă. A devenit unul din eroii lucrărilor sale şi în felul acesta, viaţa sa s-a transformat într-o poveste, narată prin culoare. Tablourile sale nu-i trădează infirmitatea, ci dimpotrivă,dezvăluie mărinimia şi dorinţa de a fi de folos, degajând un  optimism molipsitor printr-o cromatică vie a culorilor acesta fiind de fapt şi mesajul din titlul proiectului.  Din mâna şi sufletul acestui artist s-au născut opere a căror valoare morală contribuie la ajutorarea semenilor săi, chiar dacă, din păcate nu a putut face o minune şi pentru sora sa, secerată de aceeaşi boală la vârsta de 16 ani. Alături de Clubul Rotary Reşiţa, al cărui membru de onoare este, artistul se implică activ în uriaşul proiect “End Polio Now”, iniţiat de Rotary Internaţional. Exemplul acestui om, care s-a ridicat deasupra bolii cu puterea unui învingător, a devenit o lecţie de viaţă pentru toţi  cei care îl cunosc.  "Unii oameni apar în viaţa noastră ca o binecuvantare, alţii ca o lecţie", spunea Maica Tereza. Vasile Popovici este atât o lecţie cât şi o binecuvântare. (M. V.)
 
 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.