Social

Contractele spitalelor pentru produsele Hexi Pharma sunt luate puricat

Ziarul de Vrancea
6 mai 2016 3069 vizualizări
Spitalele din Vrancea nu se regăsesc pe lista spitalelor cu probe neconforme la dezinfectanţi Spitalele din Vrancea nu se regăsesc pe lista celor 50 de spitale din ţară unde au fost prelevate probe neconforme la dezinfectanţi.

Verificările au fost făcute săptămâna trecută de către Direcţiile de Sănătate Publică (DSP) din toată ţara, iar în Vrancea nu au fost raportate probleme. Ministerul Sănătăţii a cerut DSP-urilor să verifice, prin intermediul compartimentelor de audit, contractele încheiate de către unităţile sanitare publice din subordinea Ministerului Sănătăţii cu firma Hexi Pharma. Verificarea a fost cerută chiar de ministrul Sănătăţii în persoană, Patriciu Achimaş-Cadariu, în cadrul unei videoconferinţe care a avut loc vineri, cu reprezentanţii DSP, pe tema următoarelor etape de derulare a măsurilor de control în ceea ce priveşte problematica biocidelor utilizate în unităţile sanitare la nivel naţional, sub coordonarea Parchetului General. “De asemenea, ministrul Sănătăţii a solicitat sprijinul Ministerului Afacerilor Interne ca toate unităţile sanitare publice, aflate în subordinea autorităţilor publice locale, să fie auditate în ceea ce priveşte contractele încheiate cu compania HexiPharma”, se mai spune în comunicatul Ministerului Sănătăţii. În Vrancea, Spitalul din Adjud şi Spitalul municipal Panciu sunt în subordinea  autorităţilor locale, în schimb spitalele din Focşani, Vidra şi Dumbrăveni se află în subordinea Ministerului Sănătăţii. Surse neoficiale din cadrul DSP ne-au confirmat că în spitalele din Vrancea se folosesc maxim două produse şi acestea nu sunt de importanţă majoră. 

S-au îmbolnăvit în spital

Anul trecut, aproape 170 de persoane care au fost internate în spitalele vrâncene au plecat cu alte boli decât cele cu care s-au internat iniţial. Potrivit unei statistici de la DSP Vrancea, anul trecut, 169 de persoane au contractat infecţii intraspitaliceşti. Cel mai des întâlnite astfel de cazuri au fost afecţiunile respiratorii, digestive, cutanate sau chiar septicemii. Spitalul Judeţean  de Urgenţă “Sfântul Pantelimon” a raportat cel mai mare număr de infecţii nosocomiale, respectiv 161 de cazuri. Spitalele din Adjud şi Panciu nu au raportat niciun fel de infecţii în anul care a trecut, în timp ce la Vidra s-au raportat trei astfel de cazuri, iar la Dumbrăveni cinci cazuri. Trebuie precizat totuşi că Spitalul Judeţean din Focşani este singura unitate spitalicească din Vrancea care are un Serviciu de Prevenire şi Control al Infecţiilor Nosocomiale, infecţiile fiind depistate şi raportate lunar. La acest serviciu lucrează un medic epidemiolog, în persoana dr. Diana Stoica, patru asistenţi de igienă şi un agent de deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie. De la începutul lunii martie şi spitalul din Adjud se află sub monitorizarea medicului Diana Stoica, în baza unui contract încheiat între medic şi spital. Celelalte spitale nu dispun de compartimente de supraveghere, acesta fiind un ulterior motiv pentru care în spitalele respective ingfecţiile nosocomiale tind spre zero şi nu faptul că acestea nu există. Neavând departamente de monitorizare, aceste infecţii nu sunt depistate si raportate corect. (Dana LEPĂDATU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.