Social

Ateliere de meşteşuguri tradiţionale, în cadrul proiectului “Noi suntem Jitia!”

Ziarul de Vrancea
18 apr 2016 1769 vizualizări
Proiectul, câştigător al unei finanţări de 5.000 euro, a fost lansat duminică u primul atelier, de încondeiat ouă de Paşte, funcţionează deja, urmând ca alte trei să demareze

La Şcoala Gimnazială Jitia a avut loc duminică lansarea proiectului dezvoltare comunitară „Noi suntem Jitia !", câştigător al unei finanţări de 5.000 euro în competiţia „Idei în Ţara lui Andrei”. Lansarea a fost deschisă de directorul unităţii de învăţământ, profesorul Gabriel Lalu, care le-a adresat un cuvânt de bun venit participantilor la eveniment. Au mai luat cuvântul profesorul de istorie Sorin Pantelimon - iniţiatorul proiectului, care a vorbit despre cum a apărut ideea proiectului, primarul comunei Jitia, Ion Gheorghiţă, precum şi invitaţi care au un rol important în proiect. A urmat un program artistic susţinut de Ansamblul Chindia al Şcolii Jitia şi de Brâul de la Jitia, iar Dobriţa Fifere a interpretat o baladă. La eveniment au participat şi reprezentanţi ai Asociaţiei Clubul de Turism Proilavia Brăila, partener în cadrul proiectului. „Prin proiect vom da un avânt practic cercului de creaţie tradiţională ”Zestrea Satului”,  ce există în cadrul Şcolii Gimnaziale Jitia, cu rolul de a atrage cât mai mulţi copii care doresc să sprijine comunitatea şi să creăm o punte între generaţii prin aducerea laolaltă a meşterilor populari locali şi elevilor”, arată reprezentanţii unităţii de învăţământ.

Patru ateliere în care elevii învaţă meşteşuri tradiţionale

Deşi lansarea a avut loc duminică, activităţile în cadrul proiectului “Noi suntem Jitia!” au început deja cu un atelier de încondeiat ouă pentru masa de Paşte. De altfel, acesta este primul din cele patru ateliere care vor funcţiona în cadrul proiectului. Al doilea atelier este unul de cusături şi ţesături, pentru funcţionarea căruia va fi achiziţionat  şi un război de ţesut. Al treilea atelier care va fi înfiinţat va fi unul de confecţionat opinci pentru copiii care dansează în cadrul Ansamblului Chindia al Şcolii Jitia, iar ultimul atelier ce va funcţiona în cadrul acestui proiect este de confecţionare a măştilor de Anul Nou. “Ideea acestor două ateliere mi-a venit după ce am constatat că elevii care activează în cadrul ansamblului şcolii au costume foarte frumoase autentice, dar încălţămintea nu se potriveşte. Ce-i drept, foarte greu se mai găsesc opinci în prezent. Soţia mea este cea care a învăţat să confecţioneze opinci de la bătrânii din satul Cerbu, întrucât copiilor li se cerea la şcoală să se încalţe cu acestea iar noi nu aveam de unde procura. Acum am considerat că este momentul potrivit să-i învăţăm şi pe cei mai tineri arta confecţionării opincilor. Atelierul de confecţionat măşti este ultimul care va funcţiona în cadrul proiectului şi avem în vedere trei vizite la meşterii populari din alte localităţi ale judeţului unde se mai confecţioneză măşti de Anul Nou. La noi şi la Vintileasca încă se mai păstrează obiceiul cetelor de mascaţi, obicei pe care dorim să-l ducem mai departe”, ne-a precizat profesorul Sorin Pantelimon. 

5.000 euro şi multe inimi pentru păstrarea tradiţiilor

Cei patru meşteri populari care îi vor instrui pe elevii din Jitia sunt Ilinca Colniceanu, Florica Ţăpor – colaborator al Centrului Cultural Judeţean, Nastasia Trestianu şi Ştefănica Pantelimon. Aceştia au fost prezentaţi duminică la lansarea proiectului, proiect ce va conduce, potrivit reprezentanţilor unităţii de învăţământ din Jitia, la sporirea numărului de tineri care vor beneficia pe viitor de ceea ce se creează şi prin dezvoltarea atelierelor de creaţie, va fi un motor de dezvoltare şi punere în valoare a resurselor umane şi materiale în slujba comunităţii, toţi având de câştigat pe termen mediu şi lung. Acest proiect vine ca în sprijinul cercului de creaţie tradiţională „Zestrea Satului” din cadrul unităţii de învăţământ, care va fi extins şi dotat cu cele necesare astfel încât elevilor să li se dezvolte creativitatea şi să le îmbunătăţească competenţele în domenii precum confecţionat măşti şi opinci, ţesături/cusături şi încondeiat ouă. Pentru promovarea activităţilor din cadrul proiectului au fost create deja un blog şi o pagină de facebook, "Noi suntem Jitia!". (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
pustiu, acum 3155 zile, 15 ore, 59 minute, 40 secunde
Acest Pantelimon Sorinel spune numai fabulatii si povesti . cine a vazut zestrea satului si atelier de opinci la jitia . ha ha
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.