Social

Un test care poate salva viața. De ce nu îl fac femeile?

Ziarul de Vrancea
14 mar 2016 2117 vizualizări
Cu toate că programul de screening pentru depistarea cancerului de col uterin continuă şi în acest an, puţine femei mai vin să facă testul Papanicolau. Educaţia şi informarea pacienţilor sunt esenţiale în derularea eficientă a unui program de prevenţie. Pacienţii reclamă întârzierile de luni de zile a rezultatelor testului Papanicolau, iar unii se îndoiesc de eficacitatea acestui test. Un simplu test vă poate salva însă viaţa, sustin sus si tare medicii!

Programul de testare gratuită pentru depistarea cancerului de col uterin, demarat în 2012, continuă şi în acest an, însă nu fără sincope. Femeile din Vrancea, cu vârste între 25 şi 64 de ani, pot cere medicului de familie o trimitere către Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” din Focşani pentru a face gratuit testul Babeş-Papanicolau. Însă rezultatele de până acum ale programului de screening pentru cancerul de col uterin arată că numai 8% din femeile din Vrancea au beneficiat în aceşti ani de program. Aceasta pentru că o treime din medicii de familie din Vrancea nu s-au înscris în program, deşi legea sănătăţii te obligă să participi la activitatea de prevenţie. Iar dacă s-au înscris, nu se implică suficient şi nu trimit pacientele să facă testul.

O populaţie educată şi informată este o populaţie sănătoasă 

Adevărata problemă este însă alta, anume educarea populaţiei. Programele de prevenţie sunt bune şi îşi au rostul lor, dar soluţia nu este aceea de a obliga populaţia să participe la un program despre care nu ştie nimic şi, dacă nu participă, să îl sancţionezi. Un program de sănătate bazat pe sancţiuni are toate şansele să devină un eşec răsunător, iar banii să fie cheltuiţi degeaba. Soluţia este educaţia şi informarea populaţiei. „Ca să ai o populaţie sănătoasă, aceasta trebuie educată. Educaţia însă nu se face la adult, ci începe din şcoală. Copilul trebuie învăţat să trăiască sănătos, să se spele, să facă mişcare. Îl înveţi să meargă periodic la medic, să nu îi fie frică să meargă la medic”, este de părere dr. Cătălin Groza, coordonator al programului naţional de screening de col uterin în Vrancea. „Soluţia este educaţia, ca un prim pas. Educaţia trebuie făcută de foarte devreme, de pe băncile şcolii, prin programe de educaţie pentru sănatate. Al doilea pas ar trebui să fie informarea. O populaţie educată trebuie şi informată, astfel încât să conştientizeze de ce e important să participe la programele de screening. O populaţie educată şi informată nu trebuie obligată să participe la programe de screening, ea vine direct să participe”, ne-a spus dr. Cătălin Groza.

Recompensa funcţionează mai bine decât sancţiunea

 „Este mult mai uşor să oferi o recompensă decât să sancţionezi”, spune dr. Cătălin Groza, coordonator al programului naţional de screening de col uterin în Vrancea,cu referire şi la programul de prevenţie propus de Partidul Naţional Liberal, program care prevede sancţiuni pentru cei care nu participă la programele de screening. „Nu poţi începe de sancţiuni, pentru că în unele cazuri nu ai ce să sancţionezi”, ne-a declarat dr. Cătălin Groza, care s-a confruntat inclusiv cu situaţii în care pacientele din zone mai îndepărtate, de la sate, nu au avut bani să vină la Spital pentru a face testul. „Unele paciente nu au venit la spital pentru screening pentru că nu au avut bani de autobuz. Ce să sancţionezi la aceşti oameni? Dacă i-ai explica că plăteşti 50 de lei acum, dar aceştia ar putea să îţi salveze viaţa sau să reducă din costul medicamentelor mai târziu, sigur situaţia s-ar schimba. Iar un simplu bilet de autobuz plătit de autorităţi pentru femeile care vin de departe ar putea creşte numărul femeilor care participă la acest program”, este de părere medicul. Sancţiunea ar putea fi doar un ultim pas, atunci când educi, formezi şi informezi populaţia, dar aceasta, perfect informată, alege să nu participe la programele de prevenţie. 

„Pentru ce facem testul dacă nu putem avea încredere în el?”

Ca educaţia de sănătate în rândul populaţiei este precară şi că la reticenţa multora de a face acest test contribuie şi comportamentul medicilor, care nu îşi fac datoria până la capăt, o dovedesc şi mesajele primite la redacţie de la cititori. „Programul este o mare tâmpenie. A obliga o femeie să se supună unui asemenea examen şi unui asemenea test împotriva voinţei ei este o formă voalată de a o viola. Este pur şi simplu un viol mascat. Sunt femei care au făcut «minunatele» controale şi teste, acestea au ieşit perfecte şi, după nici o lună au decedat exact din cauza pentru s-au făcut testele. Nu ar trebui obligate femeile să participe la acest program, dacă acestea nu doresc! Repet, este tot o formă de viol mascat! Eu nu sunt de acord să-mi las nevasta să facă acest test şi nici să o supun unor «experimente» pentru că aşa vor unii (şi nici ea nu doreşte!!!). Să se ţină cont şi de dorinţa pacientelor dacă doresc sau nu acest lucru”, ne scrie un domn care se semnează Gigi Popescu. O altă cititoare pune sub semnul întrebării rezultatele testului în sine: „Mă numesc Camelia şi am 40 ani. Am făcut testul Papanicolau în 2014 la medicul de familie şi a durat ceva timp până să vină rezultatul. Am fost la o lună şi jumătate şi nu venise rezultatul. După ceva timp m-am dus iar şi mi s-a zis că sunt doar doi medici anatomo-patologi şi că merge foarte greu. Aşa că am renunţat. Asta s-a întâmplat prin mai-iunie, iar în noiembrie am avut probleme de sănătate fiind luată cu salvarea de acasă. Am stat trei zile internată, diagnosticul fiind de fibrom uterin. Atunci mi s-a făcut şi o biopsie. Ajunsă acasă am mers iar la medicul de familie şi am întrebat de rezultatul testului Papanicolau şi doamna doctor mi-a zis că rezultatul este bun, dar dânsa ca medic nu se poate pronunţa în ceea ce priveşte exactitatea rezultatului, întrucât a avut pacientă cu rezultat bun a testului Papanicolau şi în scurt timp, mergând la Bucureşti, a aflat că are cancer de col uterin. Întrebarea mea este: Pentru ce facem testul acesta dacă nu putem avea încredere în el?”. Iar o altă cititoare recomandă femeilor să meargă la privat pentru că doar plătind poţi avea informaţii. „Bani cheltuiţi degeaba. Eu am mers în august şi l-am făcut şi nici acum nu ştiu şi nu am primit nici un rezultat. Rezultatul ajunge la medicul de familie şi pe acesta nu îl interesează, aşa că tot mai bine e la privat. Acolo ţi se explică şi ţi se dau îndrumări”, ne scrie o altă cititoare.

Oficial, rezultatele testului sunt gata într-o lună

Rezultatele testului sunt gata în cel mult 30 de zile, afirmă medicul Cătălin Groza. Acesta recunoaşte că au fost şi perioade în care timpii de aşteptare pentru rezultate era mai mare, dar astăzi situaţia s-a normalizat. „Au fost şi momente, la începutul programul de screening, când adresabilitatea era foarte mare şi se mai întârzia, dar în acest moment rezultatele sunt gata în maxim 30 de zile”, spune medicul. Acesta afirmă că este de datoria medicului de familie să ridice aceste rezultate şi să le transmită pacientelor. „Este treaba medicului de familie să vină să ia rezultatul. În momentul în care intră în program, medicii sunt instruiţi inclusiv în acest sens. Dacă medicii nu retrag rezultatele, ciclul nu se închide, nimeni dintre cei care au participat la program nu este plătit şi toţi muncim degeaba”, spune dr. Groza. De asemenea, medicul a ţinut să precizeze că rezultatul testului Papanicolau arată care este situaţia la momentul în care acesta a fost efectuat. Acest lucru nu exclude o evoluţie ulterioară spre o formă de cancer, motiv pentru care testul Papanicolau trebuie repetat la anumite intervale de timp.

România, tară fruntaşă la cancerul de col uterin

Deşi cancerul de col uterin, descoperit într-un stadiu incipient, este perfect vindecabil, România deţine un primat deloc de invidiat. Rata incidenţei cancerului de col uterin este cea mai mare din Europa, un motiv fiind şi acela că femeile nu participă la programele de prevenţie, iar cancerul este depistat prea tarziu. „Din nefericire, cancerul de col uterin este una din acele boli care nu dau semnale decât atunci când boala este într-un stadiu destul de avansat şi nu se mai pot face multe lucruri. Boala evoluează între 10-11 ani de la momentul primei celule canceroase şi până la manifestările clinice ale bolii, atunci când boala este într-un stadiu nevindecabil”, afirmă dr. Groza.

Un simplu test vă poate salva viaţa!

Din pudoare, lipsă de bani sau din cauza medicului care nu ştie să socializeze cu pacientele, multe femei mor în condiţiile în care un simplu test le-ar putea salva viaţa. Orice modificare la nivelul colului uterin apare la rezultatul citologic. Studiile arată că până la 80% dintre femei se infectează cu HPV de-a lungul vieţii, virusul responsabil în 98% din cazuri de apariţia cancerului de col uterin, iar 50 % dintre acestea cu tulpini care ar putea produce cancer de col uterin. Cele mai multe infecţii genitale cu virus HPV nu se manifestă prin niciun simptom. Prevenirea infectării cu HPV şi, implicit, prevenirea cancerului de col uterin se poate realiza, în primul rând prin vaccinarea anti-HPV, dar şi prin educaţie sexuală şi prin utilizarea prezervativului, urmate de controale riguroase la medicul ginecolog şi de realizarea testelor necesare. Studiile arată că riscul apariţiei cancerului de col scade atunci când femeile sunt examinate periodic. Pentru efectuarea testului Babeş-Papanicolau în cadrul programului, pacienta trebuie să se prezinte la medicul de familie, căruia îi cere eliberarea formularului pentru recoltare şi date despre centrul de recoltare. După recoltarea într-un centru specializat, femeile primesc rezultatul, după 30 de zile, la medicul de familie. Dacă rezultatul  este pozitiv, vor fi îndrumate pentru investigaţii suplimentare, iar dacă rezultatul este negativ, vor fi reprogramate la o nouă testare, după circa doi ani. Aşadar, mergeţi la medic. Un simplu test vă poate salva viaţa. (Dana LEPĂDATU)  


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
gigel , acum 2935 zile, 20 ore, 3 minute, 51 secunde
Un ***** de articol :| trist dar adevarat
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.