Social

Incredibil ce au reuşit patru voluntari străini cu copiii din Mărăşeşti

Ziarul de Vrancea
26 feb 2016 4798 vizualizări
Rafael, Martina, Filipa şi Ivana fac ore de desen, educaţie fizică, engleză şi tehnologie cu copiii de la Liceul Tehnologic „Ieremia Grigorescu din Mărăşeşti u "Este cel mai drăguţ lucru care mi s-a întâmplat până acum...”, ne-a spus o elevă care studiază cu voluntarii veniţi din Portugalia şi Macedonia

 Oraşul Mărăşeşti, modest, lipsit de perspectivă imediată, cu locuitori care trăiesc de pe o zi pe alta din ajutorul social, sau din lucrul cu ziua prin împrejurimi, a fost ales de patru tineri, doi din Portugalia şi doi din Macedonia, pentru a face voluntariat, timp de 6 luni, în cadrul proiectului Erasmus Plus. Prin felul lor de a fi, Rafael, Martina, Filipa şi Ivana au reuşit să-i cucerească pur si simplu pe elevi, pe cadrele didactice din localitate, dar şi pe localnici, care îi tratează cu multă prietenie.

Cei patru voluntari îşi desfăşoară programul în orele de curs care includ conceptul de creativitate: desen, educaţie fizică, engleză, tehnologie, totul în acord cu  programa şcolară. Voluntarii petrec la şcoală 2 ore dimineaţa, 2 ore după-amiază cu copiii instituţionalizaţi  şi 3 ore pentru a-şi pregăti programul pentru a doua zi. Când am ajuns noi, la ora de tehnologie, elevii clasei a VIII-a de la Liceul Tehnologic „Ieremia Grigorescu”, din localitate,  pregăteau, asistaţi şi ajutaţi de către cei patru tineri, felicitarea de Dragobete, pe care au dăruit-o celei mai iubite persoane din viaţa lor. Copii spun că s-au înţeles bine cu cei patru voluntari, din prima zi, preferatul lor fiind Rafael, despre care băieţii spun că este "Cool!!" „Sunt super, îmi plac toţi la fel de mult. De ce? Poate pentru că sunt din altă ţară şi au venit aici să ne ajute, să facem tot felul de chestii... Este cel mai drăguţ lucru care mi s-a întâmplat până acum...”, ne-a spus o elevă.

Cu ce gânduri şi impresii pleacă voluntarii

 

 

Martina Mitkovska, din Macedonia

 

Între un master şi un doctorat, Rafael, care vine din Portugalia, a petrecut 6 luni în România. Despre ţara noastră are numai cuvinte de laudă, iar oraşul Mărăşeşti, deşi mic, i se pare ideal pentru a-şi desfăşura activitatea de voluntar.

 

„Sunt prieten cu ei", spune Rafael privindu-i pe elevi cu duioşie. "Sunt cuminţi, toţi copiii din România sunt cuminţi. Mărăşeştiul este un oraş mic, dar persoanele de aici sunt mai calde. Este un oraş cu istorie, este un oraş pentru copii şi persoane în vârstă.Tinerii pleacă”, spune Rafael Aguiar, voluntar din Portugalia. Rafael iubeşte foarte mult copiii, îi place să lucreze cu ei, să-i ajute. El spune că are experienţă de acasă. El însuşi vine dintr-o familie cu 3 băieţi. Tatăl i-a crescut aşa. Pentru tânărul portughez, oraşul Mărăşeşti a devenit a doua casă, aşa că în august va reveni, tot ca voluntar, cu un proiect de numai două săptămâni, după care îşi va începe doctoratul în Marea Britanie. Compatrioata lui Rafael, Filipa, este cea mai tânără dintre voluntari, abia a terminat liceul. Nu ştie încă ce profesie va alege. Un lucru e sigur, iubeşte copiii, îi place să petreacă timp cu ei. „Mi-a plăcut în România. Este o ţară frumoasă. Am învăţat multe aici şi îmi plac foarte mult copiii, de asta sunt sigură”, ne-a spus Filipa Rocha.
  
Rafael, Filipa, Martina şi Ivana au ceva în comun

Filipa este cea mai tânără dintre voluntari

 Martina vine din Macedonia şi este criminalist de profesie. Abia a încheiat masterul. Va continua să lucreze şi acasă la ea, tot cu copii. „E mic oraşul Mărăşeşti şi sunt foarte mulţi copii romi, foarte drăguţi. Putem lucra cu ei, nu am avut probleme. M-am acomodat foarte bine. Am experienţă cu copiii”, ne-a declarat Martina Mitkovska, din Macedonia. Şi-ar dori să revină în România, pentru că i-au plăcut oamenii, care sunt extraordinari, dar şi tradiţiile care, spune ea, se aseamănă mult cu cele din Macedonia.

Ivana Blagojevikj este din Macedonia

 Pentru macedoneanca Ivana lucrul cu copiii nu constituie o noutate deoarece, înainte de a veni în România, a lucrat cu copii cu nevoi speciale. „Pentru mine copiii înseamnă totul. Îmi place să lucrez cu ei, să le dăruiesc din experienţa mea pentru a deveni mai buni, pentru a socializa mai mult. Îmi voi aminti mereu de copiii din Mărăşeşti care sunt foarte deschişi şi au o inimă mare”. Din septembrie  Ivana Blagojevikj va relua în Macedonia lucrul cu copiii cu nevoi speciale.

Cadrele didactice vor prelua metoda voluntarilor

Prof. Silvia Oancia - dir. Liceul Tehnologic „Ieremia Grigorescu, din Mărăşeşti

 

Cadrele didactice spun că această colaborare a făcut minuni. Ceea ce nu au reuşit ele să schimbe în comportamentul elevilor, au reuşit voluntarii. De aceea sunt decise să continue în această direcţie, aplicând metoda. „Voluntarii i-au învăţat să socializeze, să se accepte unii pe alţii cu bune şi rele, nu neapărat în funcţie de rezultatele obţinute la învăţătură.  

 

Ana- Maria Drăgan, coordonatorul programului.

 

Copiilor li s-a părut totul amuzant, distractiv, iar la final s-a obţinut un produs finit. Folosim metoda în continuare, nu neapărat în cadrul orelor ca şi proces instructiv-educativ, ci ca şi metodă de a realiza coeziune într-un grup, într-o clasă de copii”, spune  prof. Silvia Oancia - dir. Liceul Tehnologic „Ieremia Grigorescu, din Mărăşeşti. La final de program, coordonatorul se arată foarte mulţumit de activitatea desfăşurată. „Sunt foarte mulţumită de impactul activităţii desfăşurate de voluntari asupra comunităţii şi profesorilor din şcoli. Putem spune că scopul a fost atins, acela de a promova metodele nonformale în rândul profesorilor din şcolile gimnaziale, din Mărăşeşti şi a Centrului Elena Doamna din Focşani, precum şi a elevilor”, ne-a declarat, Ana- Maria Drăgan, coordonatorul programului. Peste doar câteva zile acest proiect va ajunge la final. Până pe data de 9 martie toţi voluntarii vor ajunge acasă, în ţările lor de baştină, purtând în suflet amintirea unui orăşel încărcat de istorie, a unor oameni simpli, dar cu suflet mare, a unor copii care visează să -şi împlinească visele, ajutaţi de cei care-i înţeleg şi-i preţuiesc.  (Janine VADISLAV )





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
alina, acum 2971 zile, 6 ore, 34 minute, 46 secunde
Cum puteti gindi astfel? Este vorba de patru voluntari straini, tineri care studiaza la facultate sau pentru doctorat si fac voluntariat, din dorinta de a face bine. Unde este „campania citeste integral
cetatean european, acum 2971 zile, 14 ore, 14 minute, 39 secunde
succesuri in campania electorala -vad ca a inceput
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.