Social

Muncă din ce în ce mai multă şi personal puţin la Serviciul de Probaţiune

Gabriel Sava
26 feb 2016 1436 vizualizări
Acesta a fost şi motivul pentru care consilierii de probaţiune s-au alăturat protestului desfăşurat la nivel naţional prin care angajări şi salarii mai bune în sistem

Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Vrancea, instituţie condusă la nivel judeţean de Costel Constandache, şi-a prezentat bilanţul de activitate pentru anul trecut. Cu acelaşi personal, respectiv cu 9 angajaţi (8 consilieri de probaţiune şi şeful serviciului), instituţia a avut de acoperit cel mai mare volum de lucru de la înfiinţarea serviciului în 2001. Echipa Serviciului de Probaţiune a lucrat cu un număr de 911 persoane supravegheate, între care şi minori. „Cea mai mare creştere a cazurilor de supraveghere s-a înregistrat în anul 2015. Comparativ cu anul precedent în anul 2014 s-a înregistrat o creştere (cu 176) a numărului de hotărâri prin care instanţa de judecată a dispus o măsură neprivativă de libertate”, se arată într-o informare a Serviciului de Probaţiune. În anul 2015 consilierii de probaţiune din Vrancea, au întocmit un număr de 93 referate şi rapoarte de evaluare, alte 65 de referate şi rapoarte fiind întocmite la solicitarea organelor de urmărire penală. În temeiul prevederilor art. 41 din Legea 252/2013 au fost intocmite şi 14 referate de evaluare pentru minorii aflaţi în executarea unei măsuri educative. „În vederea întocmirii referatelor de evaluare, consilierii de probaţiune obţin informaţiile necesare folosind diferite  metode şi tehnici de lucru printre care interviul direct, documentarea, observaţia, convorbirea, etc. În acest sens, membrii echipei au derulat un număr de 450 de întrevederi directe de tipul «faţă în faţă», din care  cu persoana evaluată 102 şi 348 cu alte persoane resursă. Toate informaţiile astfel obţinute au oferit o imagine obiectivă asupra mediului social şi familial al învinuitului sau inculpatului în care s-a dezvoltat, precum şi a factorilor care au generat comportamentul său infracţional şi care pot inhiba/dezvolta o conduită prosocială”, se mai indică în raportul de bilanţ pe anul trecut. Tocmai acest volum ridicat de muncă, raportat la acelaşi personal şi la aceleaşi condiţii salariale i-a determinat pe consilierii de probaţiune din Vrancea să adere, la finalul lunii trecute, la protestul spontan anunţat de colegii de la majoritatea serviciilor similare din ţară. Serviciul de probaţiune institutia care activează în domeniul justitiei penale şi supraveghează reintegrarea persoanelor aflate în conflict cu legea penală. Consilierii de probaţiune intervin în procesul penal, în esenţă pentru promovarea alternativelor la detenţie, întocmirea referatelor de evaluare a persoanelor atât în faza de urmarire penală cât şi în cea de judecată. De asemenea, la solicitarea expresă a organelor de urmarire penală sau a instanţei de judecată, participă la modalitaţile speciale de ascultare a parţii vătămate şi civile, precum şi a martorilor care au nevoie de protecţie în timpul procesului penal. (Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.