E-coli a ocolit Spitalul Judeţean din Focşani
Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” din Focşani a fost ocolit de bacteria Escherichia coli care se face responsabilă de moartea a doi copii şi îmbolnăvirea altora care sunt în acest moment internaţi la spitalul Marie Curie din Capitală. “În Spitalul Judeţean din Focşani nu s-au înregistrat cazuri de boală diareică cu E-coli producătoare de toxina Shiga, implicată în cazurile copiilor din judeţul Argeş, diagnosticaţi cu Sindrom hemolitic uremic”, ne-a declarat Diana Stoica, medic epidemiolog la Spitalul Judeţean din Focşani. “E-coli este o bacterie care prezintă mai multe subtipuri diareigene, iar cel care cauzează complicaţii extraintestinale de tipul Sindrom hemolitic uremic este E-coli enterohemoragic, a cărei virulenţă este dată de producerea de toxine. Acest subtip de E- coli a fost implicat în cazurile copiilor din judeţul Argeş“, a spus dr. Diana Stoica. Potrivit medicului, din punct de vedere epidemiologic, atunci cand apare o suspiciune, unitatea spitalicească procedează la izolarea pacientului într-o rezervă /salon cu grup sanitar propriu.
Sfat pentru mămici: Apa pentru prepararea laptelui trebuie să atingă punctul de fierbere
Respectarea regulilor de igienă, precum spălatul şi dezinfectatul mainilor , mai ales după folosirea toaletei sau schimbarea scutecului copilului este foarte importantă, deoarece E- coli se poate transmite prin maini contaminate. De asemenea, se recomandă spălarea fructelor şi legumelor înainte de consum, deoarece E- coli se poate transmite şi prin alimente contaminate, insuficient spălate. Apa pentru prepararea laptelui trebuie să atingă punctul de fierbere, iar apa pentru băut trebuie să provină din surse sigure, testate microbiologic. Foarte importantă este şi depozitarea corespunzătoare a produselor alimentare în frigidere şi spaţii special destinate alimentelor, precum şi procurarea alimentelor din surse autorizate sanitar.
Nu luaţi antibiotice după ureche!
Dacă micuţul dumneavoastră prezintă crampe stomacale sau dureri în jurul ombilicului, cu sensibilitate la palpare uşoară, greaţă şi vărsături sau diaree, asociată uneori chiar cu urme de sange, prezentaţi-vă de urgenţă la medic. Cea mai importantă măsură terapeutică este cea de rehidratare şi reechilibrare electrolitică. Antibioticele nu sunt recomandate pentru tratamentul acestei infecţii, fără sfatul medicului. De asemenea nu sunt recomandate anti-diareicele, deoarece aceste medicamente pot creşte riscul apariţiei Sindrom hemolitic uremic (SHU). (Dana LEPĂDATU)