Social

Cardul de sănătate s-a blocat din nou în întreaga ţară

Ziarul de Vrancea
15 feb 2016 1429 vizualizări
cardul de sănătate s-a blocat duminică în întreaga ţară, după care CNAS a anunţat luni că a repus în funcţiune sistemul u pentru că a fost duminică, în Vrancea nu au fost semnalate probleme, iar luni s-a revenit la normal u CNAS caută o firmă care să preia mentenanţa sistemului informatic al cardului de sănătate, dar fără prea mult succes u medicii de familie din toată ţara ameninţă cu proteste dacă problemele nu vor fi rezolvate

Cardul de sănătate continuă să dea dureri de cap atat medicilor, care nu pot valida serviciile medicale sau ridica reţetele în sistem, cat şi pacienţilor,  care sunt nevoiţi să aştepte ore în şir pentru a putea lua chiar şi o simplă reţetă. Cardul de sănătate nu a mai funcţionat de duminică seara. De data aceasta, a fost vorba despre o defecţiune de sistem la certificarea semnăturii digitale, iar pobleme au avut toate cabinetele medicale din ţară. Potrivit preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, sistemul de prescriere electronică funcţionează, pin-ul poate fi introdus, dar atunci când furnizorul de servicii trimite serviciul medical în platforma informatică - nefuncţionând semnătura digitală a cardului - serviciul rămâne în platformă, iar confirmarea se face în 72 de ore. Lucru care presupune însă muncă în plus din partea medicilor de familie şi a medicilor specialişti, care trebuie să pandească momentul în care sistemul funcţionează şi să aloce timp suplimentar pentru a valida serviciile. Pentru că a fost duminică, medicii de familie spun că nu au avut de suferit. “Astăzi (ieri – n.r.), începand de la ora 9.00 şi pană la 15.30, cardul a funcţionat mai bine decat săptămana trecută, cand în fiecare zi sistemul a avut disfuncţionalităţi. Noi ne-am şi mirat că pe site-ul CAS a fost postat acel anunţ că nu a funcţionat sistemul pe data de 15, pentru că pană acum nu eram anunţaţi. Toată săptămana trecută au fost probleme, azi nu au fost, nu ştiu de ce. Sunt lucruri curioase care se întamplă, softul poate să meargă la cabinetul meu şi să nu meargă la un alt cabinet”, a declarat Claudia Ghenadi, medic de familie în Focşani.

Se caută firmă de mentenanţă pentru SIUI

Cardul s-a blocat de duminică după-amiază, cand medicii de familie nu lucrează şi nici ambulatoriile policlinicilor din spitale . “Mi s-a părut un pic ciudată această crăpare a SIUI-ului duminica, în condiţiile în care doar spitalele puteau folosi sistemul informatic. Duminica ambulatoriul de specialitate din spitale nu lucrează şi nici medicii de familie sau laboratoarele. De data asta nu mai poate fi găsită motivaţia sistemului încărcat”, ne-a declarat dr. Grigore Hanţă, şeful medicilor de familie din Vrancea. Cum nu se mai poate invoca aglomeraţia traficului în sistemul informatic, blocajului SIUI nu poate fi pus decat pe seama problemelor tehnice ale sistemului informatic. Cu atat mai mult cu cat în acest moment, nici o firmă nu mai asigură mentenanţa sistemului. În luna decembrie a anului trecut firma care asigura mentenanţa sistemului informatic de sănătate s-a retras, iar la prima licitaţie organizată de CNAS pentru a remedia situaţia nu s-a prezentat nimeni.

Medicii de familie ameninţă cu proteste

Medicii se plang inclusiv de faptul că problemele cardului de sănătate au dus la degradarea relaţiei medic-pacient, care de multe ori nu înţelege că nu e vina medicului pentru orele lungi de aşteptare pe care aceştia le pierd la uşa cabinetului medical. Medicii din ţară ameninţă CNAS cu proteste în condiţiile în care problemele din sistem nu vor fi rezolvate o dată pentru totdeauna, astfel încat aceştia să îşi poată desfăşura activitatea în condiţii decente. Pentru că sistemul nu funcţionează online, medicii spun că nu au nici un fel de asigurare că serviciile lor vor fi validate ulterior de către CNAS. În plus, atunci cand sistemul nu funcţionează, medicii nu pot verifica calitatea de asigurat a pacientului, dacă acesta a mai primit sau nu reţetă din altă parte, dacă acesta figurează internat în spital etc. Acestea sunt numai unele din cazurile în care CNAS contestă validitatea serviciilor oferite de medicii de familie.

Medicii vor oferi amprente de consultaţii

Într-un comunicat de presă remis Agerpres, Societatea Naţională de Medicina Familiei informează că luni vor oferi doar consultaţii pe bază de adeverinţe înlocuitoare sau copiilor, care nu au nevoie de card. "Astăzi, 15 februarie, medicii de familie vor acorda numai consultaţii fără card, prevăzute ca obligativitate în contract, copiilor şi persoanelor care au adeverinţe înlocuitoare de card. În ciuda recomandărilor făcute de CNAS, asiguraţii care au card de sănătate nu pot primi servicii medicale dacă sistemul CEAS nu funcţionează. De asemenea, anunţăm populaţia că medicii de familie vor asigura urgenţele la cabinete, dar fără a elibera documente în relaţia contractuală cu un partener care nu este capabil să asigure minimum necesar populaţiei plătitoare", informează medicii de familie. Aceştia atenţionează CNAS că "argumentul amprentei de timp în locul semnăturii cu card va fi preluat la cabinetele medicilor de familie, care vor oferi pacienţilor doar amprente de consultaţii, amprente de reţete şi amprente de bilete de trimitere, până când Casa îşi va asuma acest eşec naţional şi va oferi o soluţie alternativă care să nu mai pună pacienţii şi medicii în dificultate".

CNAS spune că a rezolvat problema

Potrivit unei informări a CNAS pe site-ul instituţiei, sistemul informatic al cardului a devenit funcţional spre orele pranzului. “Echipa tehnică a CNAS a reuşit să rezolve problema constatată ieri (14.02.2016) cu privire la indisponibilitatea semnării prin card. Începand cu ora 10.15 (15.02.2016) platforma informatică PIAS este funcţională în parametrii proiectaţi”, informează CNAS. De la 1 septembrie 2015 de cand cardul de sănătate a devenit obligatoriu, sistemul informatic s-a blocat de nenumărate ori, spre disperarea medicilor şi pacienţilor.  (Dana LEPĂDATU, Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.