DSP a rămas fără vaccin pentru hepatita A
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea a rămas în aceste zile fără vaccin pentru hepatita A. Situaţia a ieşit la iveală în urma unor cazuri de hepatita A înregistrate la Negrileşti, care au pus Sanepid-ul în situaţia de a nu putea furniza vaccinul. Reprezentanţii DSP ne-au asigurat însă că în perioada următoare, poate chiar în cursul acestei săptămâni, vaccinul va fi din nou disponibil la DSP.“Urmează să achiziţionăm vaccinul în perioada imediat următoare. Abia a fost aprobat bugetul şi suntem în procedură de achiziţie. Fiind vorba de o urgenţă însă, vaccinurile pentru Negrileşti vor fi achiziţionate din venituri proprii”,ne-a declarat Cătălin Graur, director general al DSP Vrancea.
La Negrileşti, cinci persoane s-au îmbolnăvit deja
La Negrileşti cinci persoane au contactat deja boala, trei persoane fiind internate în aceste zile la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Focşani. Este vorba de o mămică cu doi copii, soţia bărbatului care a contactat primul boala. Totul a plecat de la o simplă vizită de sărbători.“Persoana care a contactat boala a fost în vizită la o altă familie, tot din localitate. Acesta, deşi nu era asigurat, s-a prezentat la medic într-o stare de sănătate destul de precară şi a fost trimis la spital de urgenţă. Mai târziu, o mămică, soţia contactului, a acuzat o anumită simtomatologie şi a fost trimisă şi ea urgent la spital. Era inevitabil că şi familia se va îmbolnăvi”,ne-a declarat Rodica Dogaru, medic de familie la Negrileşti. În localitate medicul a dat deja primele indicaţii cu măsuri de igienă pentru comunitate.“Am încercat să discut cu foarte mulţi pacienţi în aceste zile, în sat, la magazin, la poştă sau dispensar, peste tot unde oamenii se strâng. Am afişat în diverse locuri măsuri de igienă pentru a preveni boala. Dar aici oamenii sunt cei care trebuie să aibă grijă, să respecte măsurile de igienă corespunzătoare”,spune medicul de familie. Oamenii au fost sfătuiţi să evite să mai meargă la piaţă la Tulnici, pentru că unele produse, mai ales cele lactate, ar putea fi contaminate. De asemenea, cei care au fântâni în curte au fost sfătuiţi să le dezinfecteze. Potrivit medicului din localitate, cauza îmbolnăvirilor în localitate nu este apa, deoarece în acest caz ar fi apărut mult mai multe cazuri.
Hepatita A a creeat panică la Negrileşti
Hepatita A a creeat o stare de agitaţie în localitate. Poate şi datorită focarului de hepatită A din Tulnici, care a îmbolnăvit peste 300 de persoane în urmă cu circa doi ani. Unii profesorii au mers în aceste zile să îşi facă analizele pe cont propriu. Este vorba de învăţătoarea şi educatoarea de la clasa fetiţei care a contactat deja virusul. Mai ales în condiţiile în care învăţătoarea are acasă un copil mic. Şi alte persoane din localitate au dorit să se vaccineze şi aşa s-a aflat că DSP nu are vaccinul pe stoc. Primăria şi-a arătat interesul să-l cumpere şi să vaccineze cel puţin copiii din şcoală, în jur de 80 de elevi. În şcoală s-au luat măsuri de igienizare a sălilor de clasă şi a spaţiilor comune.
Apa şi săpunul, remediul împotriva hepatitei A
Hepatita A, numită şi “boala mâinilor murdare”,este periculoasă pentru că poate genera contaminări interumane pe fondul unei igiene precare. Transmiterea pe cale fecal-orală şi digestivă a hepatitei A este o situaţie care face vulnerabile colectivităţile închise. În general, hepatita A dă simptome precum oboseală, îngălbenirea extremităţilor, a ochilor, stare de epuizare, urină mai închisă la culoare. Hepatita de tip A se poate manifesta agresiv, însă, în ciuda acestor aspecte, Hepatita de tip A nu se cronicizează. În România, hepatita A este încă foarte frecventă, cauza acestei boli fiind condiţiile ingienico- sanitare necorespunzătoare. Cea mai bună metodă de apărare împotriva hepatitei A este vaccinarea. De asemenea, există câteva reguli de igienă care trebuie respectate cu rigurozitate. În primul rând, spălatul mâinilor cu săpun este extrem de important de fiecare dată când este utilizată toaleta sau înainte de a prepara mâncarea ori atunci când se ia masa. În plus, mâncărurile insuficient gătite trebuie evitate. Nu în ultimul rând, nu trebuie uitată protejarea în timpul actului sexual.(Dana LEPĂDATU)