Social

Medicii de familie acuză instituţia condusă de Copaci că le reţine abuziv banii

Ziarul de Vrancea
5 feb 2016 478 vizualizări
Patronatul Medicilor cere CAS să recunoască public „că SIUI-ul are erori grave, pentru care sunt puşi să plătească medicii şi pacienţii” u Casa de Asigurări se apără, precizând că a făcut toate demersurile necesare pentru a confirma contestaţiile medicilor de familie cărora li s-au reţinut sume de bani

Patronatul Medicilor de Familie Vrancea (PMFVN) reclamă măsurile luate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) privind reţinerea unor sume de bani de la medicii de familie. Un raport al Curţii de Conturi a sesizat nereguli privind reţete prescrise persoanelor care nu aveau certificat de handicap, pacienţilor internaţi sau pensionarilor cu venituri mai mari de 700 de lei. CAS a început recuperarea sumelor care ar fi fost decontate fără drept de medicii de familie, iar aceştia au reacţionat virulent. „Casa de Asigurări, total abuziv, a recurs la reţineri pentru nişte bani imputaţi de Curtea de Conturi Casei, nicidecum medicilor de familie. Casa nu a respectat legea”, ne-a declarat Grigore Hanţă, preşedintele PMFVN.

Ce abuzuri reclamă medicii

În numele medicilor, PMFVN contestă modul în care s-au făcut reţinerile pentru reţete prescrise şi ridicate de pacienţii asiguraţi, în urma notificărilor din noiembrie 2015. Potrivit PMFVN, „CJAS VN nu a răspuns în termenul legal de 30 zile la contestaţiile depuse de medicii vizaţi; sumele s-au reţinut înainte de a se primi răspunsurile la contestaţii; reţinerile nu au fost însoţite de documente contabile care să justifice diferenţele dintre suma facturată şi suma decontată către fiecare cabinet medical; nici până în prezent nu au primit răspuns la contestaţii toate cabinetele, iar în cazurile în care s-au primit, acestea nu au fost analizate individual şi nu s-a ţinut cont de documentele justificative anexate”, se arată în adresa înaintată CAS.

CAS se apără

Reprezentanţii CAS spun că reţinerile s-au făcut numai după verificarea şi soluţionarea contestaţiilor. „Termenul de reţinere a sumelor imputate medicilor de familie era luna octombrie, dar am amânat acest termen până când situaţia a fost analizată. Am dat termen limită şi pentru soluţionarea contestaţiilor, am evitat chiar şi luna decembrie, de final de an. Am avut disponibilitatea de a verifica şi de a stabili corectitudinea celor contestate”, ne-a declarat Mihail Copaci, şeful CAS. Cât despre acuzaţia că nu s-ar fi răspuns la contestaţii, Copaci declară: „Contestaţiile au fost primite de medici la începutul acestui an, unii chiar au şi semnat de primire. Reţinerile au fost făcute în luna ianuarie”. În încercarea de a soluţiona contestaţiile, s-au făcut verificări multiple. „S-a mers la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi  Protecţie Copilului, la Serviciul Public de Handicap şi s-au verificat certificatele. S-a preluat baza de date şi s-au făcut verificări punctuale. Au fost situaţii în care nici aşa nu eram siguri şi am cerut să ni se confirme încă o dată, nominal, anumite cazuri”, a mai declarat Copaci. Acesta a ţinut însă să precizeze că „CAS Vrancea nu răspunde de corectitudinea datelor pe care le trimite o altă instituţie”. Oficialul CAS ne-a declarat că mai aşteaptă răspunsuri de reconfirmare pentru circa 60 de persoane. „În cazul în care vor fi validate, medicii îşi vor primi înapoi banii reţinuţi”, insistă Copaci.

De la 10 la 24.000 lei

Sumele imputate medicilor de familie pornesc de la 10 lei şi ajung până la 24.000 de lei, la un singur medic. În cazul său, ar fi fost vorba de o confuzie pe care a făcut-o medicul între certificatul de handicap şi cel de invaliditate. Pentru persoanele care datorează CAS sume mari de bani, reţinerile se fac eşalonat. CAS recomandă însă medicilor să fie mai atenţi şi să ceară regulat pacienţilor documentele care le atestă gradul de handicap. „Au fost situaţii în care unele persoane şi-au pierdut încadrarea în grad de handicap după care, revenind la comisii, şi-au recăpătat-o”, spune preşedintele CAS. Erorile din sistem ar putea fi datorate, totuşi, unor situaţii particulare. De exemplu, o persoană care a obţinut certificat de handicap într-un alt judeţ, dar apoi s-a mutat în Vrancea, nu figurează încă în baza de date din Vrancea. Chiar şi aşa, medicii spun că CAS nu ar avea dreptul de a le imputa sumele pe motiv că cei de la Curtea de Conturi nu controlează cabinetele medicilor de familie. "Atât timp cât CAS a făcut controale la medicii de familie şi nu a găsit deficienţe, nu pot veni după doi ani de zile să conteste situaţii care au fost deja analizate”, spune dr. Hanţă. Aşa că, medicii au solicitat CAS să le prezinte raportul şi actul normativ în baza căruia s-au făcut reţinerile. Patronatul Medicilor cere CAS să recunoască public „că SIUI-ul are erori grave, pentru care sunt puşi să plătească medicii şi pacienţii”. De precizat că la 1 septembrie 2015 cardul de sănătate a devenit unicul instrument de validare a serviciilor medicale, iar de atunci sistemul s-a blocat adesea. (Dana LEPĂDATU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.