Social

Coşmarul frigului: Şapte suflete necăjite ameninţate de gerul iernii

Ziarul de Vrancea
25 ian 2016 2562 vizualizări
Este povestea de iarnă a unei familii necăjite din comuna Urecheşti, Axinia, care locuieşte într-o fostă magazie. Vara, părinţii muncesc la câmp sau la vie, dar iarna abia face rost de bani de pâine. „Singura noastră dorinţă este să ieşim cu bine din iarnă”, spune mama, Veronica, care-şi face griji pentru lemnele de foc. Familia are cinci copii, dar băiatul cel mare s-a retras de la şcoală pentru a-şi ajuta părinţii. Ziarul nostru vă spune povestea lor.

Şapte suflete necăjite din comuna Urecheşti, care fac faţă cu greu lipsurilor de tot felul, sunt la un pas să devină victime ale gerul cumplit din această perioadă a iernii. Pentru că nu au avut bani să cumpere lemne, au ajutat astă toamnă la defrişarea unei suprafeţe de vie primind, la schimb, curpenii şi rădăcinile rămase pe urmă. Le-au ajuns până acum dar, dacă gerul continuă, vor îngheţa cu siguranţă în cele două încăperi pe care le locuiesc. Când am ajuns la ei, temperatura în casa era de 8 grade. Ei spun că s-au obişnuit, dar copiii îşi fac lecţiile cu greu fiind nevoiţi, când scriu, să-şi sufle în pumni, pentru a se mai dezmorţi.
 
Frigul este coşmarul de fiecare zi al acestor copiii

 Valuş şi Veronica Axinia, din comuna Urecheşti, au cinci copiii dintre care patru merg la şcoală. Ionuţ de 6 ani , Valentin de 8, Maria de 9 şi Cristina de 11 ani, merg zilnic la şcoală, câte 3 km dus/ întors, pe jos, pe un frig de crapă pietrele. Nici când ajung acasă, nu le este mai bine căci, în cele două cămăruţe temperatura nu urcă mai sus de 8 grade Celsius. De cele mai multe ori stau îmbrăcaţi ca afară, cu căciuliţele pe cap. Ar păstra şi mănuşile, dacă ar putea scrie astfel. Lecţiile le fac îngrămădiţi lângă soba în care ard vreascurile de viţă de vie. Prea multă căldură nu dau, dar mai dezmorţesc locul. Părinţii suferă că nu pot face mai mult, dar pe timp de iarnă este imposibil să găsească de lucru cu ziua, prin sat. „Este greu acum. Vara muncim cu ziua, prin sat, la vie sau la câmp, dar iarna, ce poţi să faci? Lucrăm amândoi, şi eu şi soţia, să putem  asigura copiilor măcar strictul necesar. Cu 50 lei/zi nu poţi face prea multe, dar tot e ceva, avem cu ce plăti pâinea. În fiecare zi cumpărăm câte 10 pâini”, ne-a spus Valuş Axinia, tatăl copiilor.

Stau într-o fostă magazie

La Şcoala din Urecheşti profesorii cunosc situaţia de acasă a celor patru elevi

 Ca mamă, Veronicăi i se rupe inima de mila copiilor. Ea spune că nu are cine să-i ajute mai mult. Chiar şi când au avut de primit ceva pentru munca lor, li s-a întors spatele. Pentru căsuţa în care stau, o fostă magazie în care ploua şi ningea ca afară - reparată să poată locui în ea - cei doi soţi muncesc din greu pentru proprietarul care îi ameninţă, tot timpul, cu evacuarea. „Când ne-am mutat, aici era o magazie în care proprietarul ţinea budane şi lemne. Am reparat magazia să putem locui cu copii, am izolat-o, am văruit... Atât am putut face. Cei 400 lei, alocaţia de stat, nu ne ajung nici pentru mâncare, cumpărăm pe datorie şi plătim la magazin o dată pe lună. Nu era cişmea în curte, nu avem apă nici acum. Aducem de la vecinii cărora le este milă de noi. Problemele pe termen lung sunt multe dar, deocamdată, singura noastră dorinţă este să ieşim cu bine din iarnă”, povesteşte Veronica. Alimentele de bază sunt cartofii şi varza murată, lângă care mai aşează, de sărbători, o bucăţică de carne.

Sărăcia nu învinge hărnicia

De multe ori părinţii se culcă nemâncaţi, să se sature cei mici. Coşmarul lor este frigul. Ar trece peste toate, mai uşor, dacă ar avea lemne pentru foc.Vecinii, care le mai dau de lucru din când în când, au numai cuvinte de laudă pentru această familie greu încercată de iarna geroasă. „Sunt oameni harnici, cu frica lui Dumnezeu şi părinţi iubitori. Noi le mai dăm de lucru, să câştige un ban dar, pe vreme de iarnă, atât de geroasă, ţi-e milă să scoţi afară şi un câine, darămite un om?”, ne spune Claudia Tomulescu, vecina lor.

 

 

 

Băiatul cel mare s-a retras de la şcoală, să-şi ajute părinţii

La Şcoala Gimnazială din comuna Urecheşti profesorii cunosc situaţia de acasă a celor patru elevi. Ei spun că sunt mulţumiţi de rezultatele obţinute şi de buna creştere primită în familie. Chiar dacă o duc greu, copiii nu lipsesc de la şcoală, îşi fac temele mai mult, învaţă bine. „Băiatul cel mare, de 13 ani, s-a retras de la şcoală, să dea o mână de ajutor părinţilor. Ceilalţi patru nu lipsesc de la cursuri, sunt activi la ore, cuminţi şi foarte bine educaţi”, ne-au spus prof. de matematică Constantin Nache şi profesorul învăţător Valentina Androne. Familia Axinia are multe nevoi dar se roagă să poată face rost măcar de lemne, să iasă cu bine din această iarnă. Dacă doriţi să ajutaţi, cu orice, puteţi suna la telefon: 0770/173.705. (Janine VADISLAV)   



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
alina, acum 3011 zile, 4 ore, 57 minute, 39 secunde
Dacă vreti sa-i ajutati, orice suma este binevenită sau orice altceva: haine, alimente. Cât ar fi darul de mic, ar fi de folos, iar gestul dumneavoastra, de admirat..
danb, acum 3011 zile, 11 ore, 28 minute, 52 secunde
Despre ce suma e vorba ?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.