Contractul - cadru 2016-2017 ar putea aduce schimbări majore pentru medicii de familie
Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016 – 2017 propune o serie de modificări.
Astfel, medicii de familie ar putea încheia contract de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate indiferent de numărul persoanelor asigurate înscrise pe listele proprii. Totodată, nu mai este prevăzută stabilirea unui număr necesar de medici de familie care să intre în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate.
"Medicii de familie pot încheia contract de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate indiferent de numărul persoanelor asigurate înscrise pe listele proprii şi nu mai este prevăzută stabilirea unui număr necesar de medici de familie care să intre în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate. In prezent limita minimă este de 800 persoane asigurate înscrise în mediul urban, iar în mediul rural se stabileşte pe unităţi administrativteritoriale/zone urbane de către o comisie formată din reprezentanţi ai caselor de asigurări de sănătate şi ai direcţiilor de sănătate publică, ai colegiilor teritoriale ale medicilor, ai patronatului judeţean al medicilor de familie şi ai asociaţiei profesionale judeţene a medicilor de familie; Comisia stabilea şi numărul necesar de medici de familie ce puteau intra în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate”, se arată în proiectului de Contract-cadru.
Mai mult decât atât, potrivit proiectului, medicul de familie nou-venit într-o localitate care încheie convenţie de furnizare de servicii medicale, pentru o perioadă de 3 luni (perioadă considerată necesară pentru întocmirea listei), la sfârşitul celor 3 luni încheie contract de furnizare de servicii medicale pentru lista pe care şi-a constituit-o până la data încheierii contractului.
Faţă de actualele reglementări însă, proiectul de HG elimină prevederile privind comisia, dar şi cele referitoare la numărul optim de 1.800 de persoane înscrise pe lista unui medic de familie.
La nivelul asistenţei medicale primare au fost introduse reglementări privind eliberarea avizelor epidemiologice pentru re(intrarea) în colectivitate a preşcolarilor şi elevilor în coroborare cu prevederile Ordinului 5298/1668 /2011 pentru aprobarea Metodologiei privind examinarea stării de sănătate a preşcolarilor şi elevilor din unităţile de învăţământ de stat şi particulare autorizate/acreditate, privind acordarea asistenţei medicale gratuite şi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos, cu modificările şi completările ulterioare. Medicul de familie, în cadrul activităţilor de suport, eliberează bilet de internare pentru situaţiile în care în scrisoarea medicală eliberată la externare din spital/biletul de externare din spital se recomandă reinternarea asiguratului la o dată ulterioară; în aceste situaţii nu se acordă consultaţii pentru eliberarea biletelor de internare şi nu este necesară prezentarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate (pentru facilitarea accesului asiguraţilor la serviciile medicale necesare).
Prin introducerea acestor modificări în 2016 se urmăreşte stimularea concurenţei şi dezvoltarea unui mediu concurenţial care să încurajeze performanţa, precum şi asigurarea cadrului legal pentru medici - tineri absolvenţi de a desfăşura activitate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate. (Dana LEPĂDATU)