Social

Un medic italian a încălţat copiii nevoiaşi din Focşani

Ziarul de Vrancea
17 dec 2015 2145 vizualizări
Pentru activitatea sa în România, medicul italian va fi decorat de preşedintele Johannis

Medicul italian Massimo Liberatori, împreună cu alţi iniţiatori ai proiectului “Tineri pe picioare” au dăruit mai multor copiii din familiii nevoiaşe din Focşani încălţăminte de iarnă. “Un italian mai român decât mulţi români”, după cum l-a caracterizat viceprimarul Marius Iorga, Massimo Liberatori este medicul care a făcut posibilă protezarea gratuită a 107 persoane din România. Pentru meritele sale deosebite, Massimo Liberatori, care a înaintat deja cerere pentru a primi cetăţenia română, este primul străin care va primi din partea preşedintelui României Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” în grad de ofiţer, distincţie care se acordă de obicei numai cetăţenilor români. Proiectul «Tineri pe picioare» se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 20 şi 45 de ani, dezavantajaţi din punct de vedere social şi economic, care în urma unui eveniment traumatic au suferit amputarea unuia sau a mai multor membre.

Proteze gratuite, dar şi geamuri şi uşi

De la demararea acestei campanii, mai mulţi vrânceni au beneficiat de proteze gratuite, dar şi alte persoane ar putea beneficia de pe urma acestui proiect. “Suntem deschişi să facem tot ce putem şi în Vrancea. Am ajutat deja mulţi băieţi din zona Vrancei şi sperăm că în viitor să putem face şi mai mult. Ajutăm persoane cu handicap fizic care au nevoie de o proteză sau un căruţ, dar uneori aceste persoane, care de multe ori se află în situaţii de marginalizare, au nevoie şi de altceva. Noi analizăm aceste situaţii de la caz la caz şi încercăm să ajutăm”, ne-a spus Massimo Liberatori. Ultimul pe lista celor ajutaţi de Massimo Liberatori şi Asociaţia “Il Cuore di Cristiano” a fost un tânăr din Nistoreşti, Petrică Vulpoiu, rămas fără o mână, care a fost ajutat să îşi cumpere geamuri şi uşi pentru casă.      

20 de vrânceni pe listele de aşteptare pentru proteze şi cărucioare

Mai multe instituţii din Vrancea, printre care şi Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea au fost solicitate să pună la dispoziţia medicilor italieni situaţia persoanelor care se află pe listele de aşteptare pentru diverse proteze sau pentru cărucioare cu rotile. Potrivit statisticilor CAS Vrancea, circa 20 de persoane se află în această situaţie. În România o persoană cu handicap este mai greu acceptată în societate. Costul unei proteze se poate ridica la aproape 12.000 de euro, dar CAS poate deconta în jur de patru, cinci mii de lei. Persoanele incluse în proiect beneficiază de absolut toate condiţiile, transport cu avionul în Italia, cazare, protezare, dar şi tratamentul medical ce se impune. Proiectul «Tineri pe picioare» vrea să-i ajute pe tinerii neajutoraţi să poată obţine în mod gratuit protezele de care au nevoie pentru a se descurca singuri. Proiectul  este realizat în parteneriat cu AUCI ong (Asociaţia Universitară pentru Cooperare Internaţională), Universitatea Catolică «Sacro Cuore» din Roma şi Episcopia Ortodoxă Română a Italiei. (Dana LEPĂDATU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.