Social

Obiecte cu poveste descoperite la Ziua Porţilor Deschise

Ziarul de Vrancea
16 dec 2015 1000 vizualizări

În jur de 20 de vrânceni curioşi au trecut ieri pragul Direcţiei pentru Cultură pentru a vedea cum arată casa unui om de viţă nobilă din vechiul Focşani.  Instituţia de cultură îşi desfăşoară activitatea în Casa dr. Saideman, imobil naţionalizat care mai păstrează, ca prin minune, după atâţia ani, şi câteva obiecte mai vechi de mobilier.

Cuierul doctorului Saideiman

Unul dintre acestea este un cuier pentru pălării, bastoane şi umbrele, care se speculează că ar data din vremea în care doctorul Saideman acorda consultaţii radiologice în această elegantă casă din strada Nicolae Titulescu. Bănuiala se datorează faptului că oglinda incorporată în acesta are decoraţiuni identice cu una similară de pe holul instituţiei. De asemenea, pe holul care duce spre fostele cabinete ale doctorului se află un interesant vitraliu pe tavan, care îmbină rolul utilitar cu cel decorativ, luminând încăperea pe timpul zilei. În fiecare încăpere se află câte o sobă de teracotă ce datează de la edificarea clădirii. Astăzi, acestea nu mai sunt în funcţiune, casa fiind încălzită cu, de acum, clasicele calorifere. Se banuieşte că, în anul 1914, doar partea din spate a casei a fost construită, pentru cabinetele medicale, lucru dovedit de o gravură de pe construcţie. Ulterior, au fost construite demisolul, parterul şi mansarda. În partea din faţă a casei a locuit familia Saideman, loc unde, în prezent, se află birourile celor patru angajaţi de la Cultură. În spate se aflau cabinetele, precum şi un loc pentru depozitarea produselor farmaceutice. La intrare se află o scoică din sticlă, cu scopul de a adăposti de interperiile vremii, dotată şi cu un sistem de scurgere. Deasupra acesteia se află un blazon. În 2010, când au avut loc reparaţii, s-au descoperit şi câteva fresce originale, de pe vremea când aici locuia familia Saidman. 

În casă au răsunat colindele

Cu ocazia Zilei Porţilor Deschise, eveniment dedicat celor 101 ani de istorie ai casei, vizitatorii au avut oportunitatea de a vedea o expoziţie cu cele mai valoroase icoane descoperite la Schitul Buluc din Jariştea şi care fac parte acum din patrimoniul cultural naţional. De asemenea, publicul a putut vedea o reproducere după o celebră frescă semnată de Pârvu Mutu, cunoscutul zugrav de biserici din perioada brâncovenească. Pasionaţii de cultură au fost încântaţi de programul artistic, care a cuprins recitaluri ale elevilor de la Liceul de Artă “Gh. Tattarescu” şi Şcoala Colavini Art, două momente de teatru susţinute de Trupa “Protha” Panciu, un discurs al actorului Sorin Francu şi un altul al scriitoarei Roxana Vornic care a lansat de curând al doilea volum al seriei “Lumi la răspântie”. Tot ieri a fost vernisată expoziţia semnată pictoriţa Dana Mărăscu. (Cristina DASCĂLU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.