CAS Vrancea a găsit nereguli “cat casa” prin spitalele din judeţ
Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea a efectuat o serie de controale în farmacii, laboratoare medicale, medici de familie şi specialişti, dar şi în spitalele vrancene pentru a urmări respectarea contractelor pe care acestea le au cu CAS. Astfel, din 217 controale prevăzute au fost realizate 181 de controale, fiind verificaţi 31 de medici de familie, 10 medici specialişti, 6 furnizori în ambulatoriul de specialitate, 9 medici stomatologi. Deasemenea, au fost verificate 3 spitale, doi furnizori de asistenţă medicală de recuperare, 113 farmacii şi 8 furnizori de dispozitive medicale. În urma controalelor, sumele imputate de CAS Vrancea se ridică la 456.797 lei, din care 432.840 de lei numai în spitale.
Spitalele vrancene au multe probleme
Au fost verificate Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” din Focşani, Spitalul Panciu şi Spitalul Adjud, unde au fost constatate diferite disfuncţionalităţi în asistenţa medicală. S-a verificat, printre altele, modul în care sunt respectate clauzele contractuale, iar în urma verificărilor prin sondaj al foilor de spitalizare de zi s-a constatat nerespectarea criteriilor de internare pentru pacienţii internaţi în regim de spitalizare de zi. Au fost internaţi pacienţi în regim de zi fără bilet de trimitere, criteriul de internare fiind, de exemplu, “diagnosticul nu poate fi stabilit în ambulatoriu”. S-a constatat, deasemenea, completarea eronată a foilor de zi, nu au fost completate diagnosticele principale la externare ci doar codificate, lipsa completării la rubrica investigaţii radiologice, explorări funcţionale, lipsa acordării tratamentelor medicamentoase unor pacienţi cărora li s-au întocmit foi de zi pentru diagnostice reprezentand urgenţe medicale, lipsa ştampilei şi parafei medicului curant, etc.
Oficial, Spitalul plăteşte din buzunar lipsa de medicamente
Prin încrucişarea datelor privind cazurile de internare continuă şi de zi raportate în SIUI de către spitale şi consumul medicamente raportat la CAS Vrancea, s-a constatat emiterea de prescripţii medicale unor pacienţi de către medicul de familie în timpul în care aceştia erau internaţi în spital. Ori, pe perioada internării, pacientul ar trebui să beneficieze de tratament continuu şi de tot ce înseamnă investigaţii medicale, tratament. Desigur, lipsa de medicamente din spitale face uneori imposibilă punerea în practică a acestei reguli, astfel că, la internare, nu de puţine ori bolnavului i se dă o listă de medicamente pe care trebuie să şi le procure singur de la farmacii externe spitalului, întrucat în spital nu se găsesc. Dar chiar şi pentru aceste cazuri există reglementări. Pentru a evita dubla decontare a acestor medicamente şi de pe reţeta ridicată de pacientul, care eventual merge la medicul de familie pentru diverse prescripţii, şi decontarea de către spital al aceloraşi medicamente, normele în vigoare precizează că “spitalele sunt obligate să suporte pentru pacienţii internaţi, în regim de spitalizare continuă sau de zi, toate cheltuielile necesare pentru rezolvarea cazului. Rambursarea cheltuielilor în cazul în care, asiguraţii, pe perioada internării în spital, în baza documentelor medicale întocmite de medicul curant din secţia unde aceştia sunt internaţi şi avizate de şeful de secţie şi managerul spitalului, suportă cheltuieli cu medicamente şi materiale, reprezintă obligaţie exclusivă a spitalului”, a spus Mihai Copaci, şeful CAS. Aşadar, dacă vă găsiţi în situaţia de a trebui să cumpăraţi medicamentele din propriul buzunar, ar fi bine să ştiţi că aceste medicamente ar trebui să vă fie decontate de spital, dar informaţi-vă bine pentru a vedea putea parcurge pană la capăt iterul birocratic necesar. Situaţiile unor bolnavi cronic, care sunt internaţi în spitale pentru alte afecţiuni, dar cărora continuă să li se elibereze reţeta de medicul de familie, acestea sunt analizate fiecare în parte.
Spitalul, parte civilă în cazul accidentelor rutiere şi agresiunilor
Un capitol aparte îl reprezintă acela al bolnavilor care primesc îngrijiri medicale în spitale în urma accidentelor de circulaţie şi al agresiunilor, unde s-au constatat neconcordanţe între soldul debitor şi soldul decontat la CAS Vrancea, pentru că e de spus că în cazul accidentelor şi agresiunilor, serviciile medicale nu ar trebui decontate de CAS ci de asigurările obligatorii sau de autor în cazul accidentelor, respectiv de autor în cazul agresiunilor, motiv pentru care, spitalul trebuie să se constituie, în fiecare caz, parte civilă pentru recuperarea acestor cheltuieli susţinute pentru tratarea pacienţilor.
Pacienţi internaţi concomitent în două spitale
Din verificările CAS Vrancea au ieşit la iveală şi cazuri în care acelaşi pacient era internat în aceeaşi perioadă în două spitale diferite. “Încercările de fraudare a CAS Vrancea din partea spitalelor a încetat în momentul intrării în vigoare a cardului de sănătate, pentru că de la 1 septembrie orice internare şi externare se poate face exclusiv pe baza cardului de sănătate”, a spus Copaci, care a precizat că verificările făcute în această perioadă se referă la primele nouă luni ale anului. Controlul pentru ultimul trimestru, respectiv cel de la 1 septembrie, care coincide cu intrarea obligatorie în vigoare a cardului de sănătate, urmează a fi făcut de la începutul anului viitor.
Pegasys, medicamentul care a dat emoţii farmaciştilor vranceni
Potrivit unui ordin al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), la nivel naţional, au fost efectuate mai multe controale pe anumite categorii de medicamente, în general cele cu preţuri foarte ridicate. În Vrancea, dintre codurile verificate, singurele probleme constate au fost cele pentru medicamentul Pegasys, unde în cazul unei farmacii, s-a constatat lipsa unor documente justificative de intrare pentru o sumă de 3.900,64 lei. Avand în vedere costul foarte mare al acestui medicament, este posibil să fi fost vorba de o singură reţetă eliberată. Pegasys este un medicament pentru tratamentul Hepatitei cronice B şi C cronice. Şi tot în farmacii, din verificarea prescripţiilor eliberate s-au găsit prescripţii medicale pe care nu se regăsesc date de identificare ale persoanelor care au primit reţetele compensate.
Controalele CAS trebuie să aibă rol preventiv
“Ne dorim ca disfucţionalităţile pe care le-am constatat în anul anterior să nu se mai regăsească printre constatările anului următor, pentru că verificările CAS ar trebui să aibă rol preventiv şi de îndreptare, şi doar mai apoi de sancţionare”, a mai spus Copaci. Controalele CAS Vrancea s-au extins şi la medicii de familie, unde, din verificarea prin sondaj al modului în care s-au eliberat prescripţiile medicale pentru pacienţii cu venituri mai mici de 700 de lei, s-a constatat emiterea unei a doua prescripţii pentru acelaşi pacient, în decursul unei singure luni calendaristice, pentru acelaşi cod de bază, fiind încălcate prevederile legii. Medicii de familie au primit sancţiuni totale de 6.500 de lei. (D. LEPĂDATU)