Pacienţii sunt plimbaţi pe drumuri pentru tratamentul fără interferon
Asociaţia Pacienţilor cu Afectiuni Hepatice din România (APAH-RO) atrage atenţia asupra modului defectuos în care se derulează procesul de intrare în noua terapie cu „interferon free” a pacienţilor cu hepatită cronică virală de tip C, aflaţi în stadiu de boala avansată. Lipsa procedurilor clare şi comunicarea deficitară fac ca oamenii să fie plimbaţi pe drumuri de la o locaţie la alta, descoperind de la o zi la alta că există noi formulare cu modificări făcute peste noapte. În plus, pacienţii au semnalat şi alte situaţii umilitoare: voucherele distribuite prin intermediul CNAS sunt insuficiente, iar pacienţii sunt programaţi şi reprogramaţi în unele situaţii chiar şi peste săptămâni; oamenii bolnavi, unii veniţi de la sute de kilometrii pentru a ajunge în cel mai apropiat centru universitar, sunt plimbaţi de nenumărate ori, fără vina lor sau a medicilor, pentru analize sau pentru o simplă hârtie care mai trebuie depusă la dosar şi despre care nu se ştia. De asemenea, scoaterea din protocolul terapeutic a posibilităţii de măsurare a gradului de fibroză şi prin fibroscan, nu doar fibromax şi puncţia biopsiei hepatice, a luat şansa unor oameni de a se trata la timp. APAH-Ro avertizează că se primesc semnale din întreaga ţară că pacienţii care ştiau că au ciroză, fibroză în stadiul 4, şi pe care şi medicii curanţi îi aveau în evidenţă ca fiind în această situaţie, sunt depistaţi brusc în stadiul de fibroză 3 sau fibroză 2 şi ca atare nu mai pot beneficia de tratament. Mai mult, există cazuri cu semne evidente de boală avansată care însă nu se mai confirmă. “Somăm reprezentanţii CNAS şi ai Ministerului Sănătăţii să clarifice procedurile şi să le alinieze realităţii societăţii româneşti pentru a evita umilirea pacienţilor şi a le asigura accesul la tratament”, se arată în comunicatul Asociaţiei.
A început evaluarea
Primii pacienţi cu hepatită cronică virală de tip C ar putea afla la sfârşitul acestei săptămâni dacă primesc sau nu tratament cu „interferon free”. Ministerul Sănătăţii a anunţat că pe 25 noiembrie au fost evaluate primele dosare pentru acest tratament. Este vorba de prima comisie de experţi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru afecţiuni hepatice care s-a întrunit pentru a evalua dosarele pentru tratamentul fără interferon, conform criteriilor de eligibilitate stabilite în protocolul terapeutic. „În prezent sunt depuse la sediul CNAS un număr de 123 de dosare. Până la finalul acestei săptămâni, deciziile comisiei CNAS vor fi transmise la casele de asigurări de sănătate. Deciziile de aprobare vor permite accesul la tratament începând cu data de 1 decembrie 2015”, informează ministerul. Aceste comisii se întrunesc ori de câte ori la CNAS vor ajunge circa 100 de dosare, potrivit oficialilor din minister.
Trei vrânceni au intrat la evaluare
Doar trei pacienţi şi-au depus dosare pentru tratamentul cu interferon free în Vrancea, potrivit Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea, instituţie care intermediază preluarea dosarelor pentru pacienţii care cer accesul la tratament. Este posibil însă ca numărul vrâncenilor care au solicitatat tratamentul fără interferon să fie mult mai mare, deoarece mulţi pacienţi au mers direct la centrele medicale abilitate. Procedura de întocmire a dosarelor şi informaţiile despre modul în care pacientul intra în posesia tratamentului sunt publicate pe site-ul CNAS la secţiunea “medicamente – tratament fără interferon”, dar informaţii pot fi găsite şi la sediul CAS Vrancea. La nivel naţinal, până la 13 noiembrie 2015 au fost distribuite un număr de 2.720 de vouchere pentru investigaţii în cele 11 centre din ţară desemnate pentru evaluarea şi monitorizarea pacienţilor în vederea acordării tratamentului fără interferon. Perioada de valabilitate a investigaţiilor efectuate în baza acestor vouchere este de 3 luni. Vor beneficia de tratament fără interferon pacienţii cu hepatită cronică virală C şi ciroză hepatică C, cu stadiul de fibroză F4. Până în prezent, nici un pacient nu a primit această nouă terapie. (Dana LEPĂDATU)