Social

Atenţie sporită la porcii mistreţi! Vrancea face planul de măsuri privind pesta porcină africană

Gabriel Sava
20 nov 2015 1189 vizualizări
Boala este specifică porcilor din mediu silvatic şi se poate transmite la exemplarele domestice u boala nu se transmite la om u DSVSA Vrancea a transmis o averizare administratorilor fondurilor de vanătoare

Autorităţile fac planul de măsuri pentru depistarea eventualelor cazuri de pestă porcină africană. Vineri dimineaţă a fost programată întalnirea Consiliului de Combatere a Bolii (CCB) care urmează să aibă loc la sediul Prefecturii. Întalnirea a fost decisă după ce autorităţile europene au emis o avertizare cu privire la faptul că cele mai recente cazuri de boală au fost anunţate în Ucraina, la circa 150 km de graniţa cu Romania, în apropiere de Delta Dunării. Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vrancea a precizat că au fost transmise informări. “DSVSA a informat gestionarii fondurilor de vanătoare pentru a anunţa orice caz de porc mistreţ găsit mort sau cu un comportament specificat. Aceştia au obligaţia de a ne anunţa în cazul în care sunt descoperite astfel de cazuri. Am informat şi administratorii exploataţiilor comerciale că au obligaţia de a respecta şi înăspri măsurile de biosecuritate”, a explicat medicul Necula Botezatu, directorul DSVSA Vrancea. Acesta a explicat că nu au fost raportate cazuri de pestă porcină în Romania. “Pesta porcină africană (PPA) este o viroză majoră, specifică suinelor domestice şi sălbatice, caracterizată prin difuzibilitate foarte mare în specia susceptibilă, morbiditate şi mortalitate extreme, soldându-se cu pierderi economice foarte ridicate în exploataţiile unde evoluează. Boala nu afectează omul. Boala nu a evoluat niciodată în ţara noastră, dar o analiză de risc întocmită la nivelul ANSVSA, la sfârşitul anului 2013, a concluzionat că este necesară implementarea unor măsuri profilactice eficiente care să împiedice pătrunderea acestei boli pe teritoriul României. Aceasta, având în vedere gravitatea evoluţiei şi dificultăţile de eradicare, pierderile economice pe care le determină în efectivele de suine sunt foarte importante, iar statutul de «liber de boală» necesar comercializării pe piaţa externă pentru porcii vii, carnea de porc, produsele şi subprodusele provenite de la suine este anevoios de recăpătat. În ultimii şapte ani, boala a evoluat în partea estică a continentului (în Rusia, Ucraina, Belarus). Ultimul focar notificat Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate Animală (OIE) a fost în data de 28.10.2015, de către Ucraina, în zone aflate între 150-200 km de Romania – Odessa şi Mikolayv”, se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Pentru că cele mai multe cazuri au fost raportate în mediul silvatic, în randul porcilor mistreţi, atenţia este focalizată pe fondurile de vanătoare. Vrancea are împărţite, în acest moment, fondurile de vanătoare între Romsilva prin Direcţia Silvică, AJVPS Vrancea, ocoale şi obşti private, şi alte persoane private. (Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.