Voi ştiţi cât câştigă un medic care trebuie să vă salveze viaţa?
Toamna a adus majorări salariale pentru aproape 200.000 de angajaţi ai sistemului public de sănătate. Astfel, din această lună, personalul din sănătate beneficiază de majorarea cu 25% a salariului brut faţă de nivelul din septembrie 2015. De această măsură beneficiază toţi angajaţii spitalelor publice, indiferent de zona medicală în care lucrează, de la portar şi până la manager. Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea a anunţat că astăzi, 12 noiembrie, va face plata către spitale a fondurilor suplimentare care să acopere creşterea salarială. Primii bani vor intra în buzunarele salariaţilor pe 15 noiembrie. Între timp, managerii spitalelor s-au pus pe treabă şi au raportat impactul bugetar pe care această majorare o va avea asupra bugetelor instituţiilor pe care le conduc. Situaţiile au fost cerute atât de Ministerul Sănătăţii cât şi de Casa de Asigurări de Sănătate. "Bugetul este transmis la CAS Vrancea, care va finanţa creşterea salarială. Plata se va face începând de joi, 12 noiembrie, astfel încât spitalele să poată să achite sumele respective şi medicii să îşi primească luna aceasta salariile majorate”, a declarat Mihail Copaci, preşedintele CAS Vrancea. Copaci a declarat că baza de calcul pentru creşterea salariului a reprezentat-o veniturile şi cheltuielile lunii septembrie, iar toate angajările ulterioare efectuate de spitale vor fi plătite din bugetul spitalelor. În perioada următoare, CAS urmează să întocmească contracte cu unităţile sanitare pentru aceaste sume. Copaci a precizat de asemenea că aceasta creştere de 25% „se referă la cheltuilile de personal şi nu de cheltuielile pentru serviciile medicale, care sunt facturate separat”.
De câţi bani au nevoie spitalele
Potrivit datelor centralizate, Spitalul Judeţean „Sf. Pantelimon” Focşani, care are de altfel şi cei mai mulţi angajaţi, va primi cei mai mulţi banii. Cei peste 1.300 angajaţi vor avea nevoie de circa un milion de lei noi pentru a putea acoperi salariile majorate cu 25%, mai exact 868.450 lei. La Adjud vor ajunge 157.410 lei pentru a acoperi nevoile celor 300 de angajaţi ai Spitalului. La Dumbrăveni, la Spitalul de Psihiatrie, cei 139 de angajaţi din sistem vor avea nevoie de exact 106.780 lei. Spitalul din Panciu a raportat un necesar de circa 60.000 lei, mai exact 58.890 lei, pentru cei 103 angajaţi. La Spitalul din Vidra vor ajunge 45.520 lei pentru a acoperi creşterile saleriale.
Medicii de la DSP Vrancea sunt discriminaţi
Singurii care sunt discriminaţi de ordonanţa de guvern care prevede majorările salariale sunt cei care lucrează în direcţiile de sănătate publică. A fost de ajuns un singur articol pentru ca aceştia să nu beneficieze de 25% la salariu de la 1 octombrie. „Este nedrept pentru că sunt medici epidemiologici şi de laborator care au aceleaşi studii, aceeaşi vechime, dar se diferenţiază cu 25 la sută faţă de personalul din spital” ne-a declarat Cătălin Graur, directorul DSP Vrancea. Potrivit afirmaţiilor acestuia, cei din DSP-uri au cele mai mici salarii din sănătate. „Şi eu ca director cred că am cel mai mic salariu din toate deconcentratele, dar îmi pare rău mai ales pentru colegii mei”, spune Cătălin Graur.
1.800 lei un medic în spital, 18.000 pentru un medic de familie
Înainte de această creştere, la Spitalul Judeţean „Sf. Pantelimon” Focşani, de exemplu, salariul de bază pentru un medic debutant era de 1.700-1.800 de lei lunar, în timp ce un medic specialist pleca de la un salariu de circa 2.000 de lei lunar, iar un medic primar în jur de 3.000 de lei lunar. La acest salariu de bază se adaugă diverse sporuri, precum cel de vechime, de secţie, spor condiţii ,spor de tură, spor de doctorat şi de asemenea gărzile pe care fiecare medic le efectuează lunar. Spre exemplu, sporul de doctorat este de 15%. Cu toate acestea, medicii din spitale reclamă faptul că salariile lor rămân la un nivel destul de mic, având în vedere faptul că ei se află în prima linie mai ales atunci când vine vorba de un bolnav adus la Urgenţe de exemplu, iar lupta lor pentru viaţa bolnavului se efectuează contra-cronometru. Unii medici fac chiar o comparaţie cu salariile unor medici de familie, care ajung să primească lunar până şi 18-20.000 de lei lunar, în condiţiile în cre lucrează cinci zile pe săptămână şi au concedii cu ocazia fiecărei sărbători din calendar, tip Crăciun sau Paşte, moment în care pacienţii acestora îngroaşă rândurile serviciilor medicale din spitale.
Bugetul de salarii, pe primul loc
Potrivit deconturilor pe care le-a făcut CAS Vrancea în luna iulie 2015 spre exemplu, cel mai mic salariu decontat unui medic de familie este de 3.561,25 lei, dar cel mai mare decont ajunge la 18.308,78 lei, în cazul unui salariat de la Medicină Legală. În plus, 101 medici de familie din Vrancea beneficiază de spor de zonă atunci când îşi desfăşoară activitatea în zone greu accesibile, spor care poate ajunge până la 48% din leafă. În total, cei 151 de medici de familie cărora CAS Vrancea le decontează serviciile primesc circa 1,56 milioane de lei, potrivit decontului efectuat în iulie 2015. La un simplu calcul rezultă că un medic de familie vrâncean primeşte în medie circa 10.000 de lei lunar. Bani din care, reclamă medicii de familie, aceştia îşi plătesc dările la stat, asistenţii, utilităţile, consumabilele, chiria spaţiilor, etc. Ceea ce le micşorează considerabil netul lunar. (Dana LEPĂDATU)