Social

Atelierul de emoţii pentru copii: Emoţiile prin chip şi glas

Ziarul de Vrancea
26 oct 2015 4114 vizualizări
Când l-aţi întrebat pe copilul dumneavoastră ce simte? Este fericit, trist, furios, vesel?

Mulţi părinţi au prea puţin timp pentru a se ocupa de proprii copii. O fugă dimineaţa pentru a-i duce la grădiniţă, la creşă sau la şcoală, o fugă pentru a-i lua, o fugă pentru a se ocupa de teme şi, deseori, prea puţin timp pentru a vorbi despre ceea ce îşi doresc copiii, despre aşteptările lor, despre visele şi temerile lor. Mulţi dintre noi ar trebui să învăţăm să fim părinţi! “Când l-aţi întrebat pe copilul dumneavoastră ce simte? Este fericit, trist, furios, vesel? Majoritatea părinţilor neglijează aspectul emoţional al inteligenţei copiilor considerând că inteligenţa academică este cea care primează, nerealizând că există şi o inteligenţă emoţională”, spune Carmen Dobre, profesorul şi psihologul care, de puţină vreme, a iniţiat un proiect inedit destinat copiilor între 3 şi 14 ani. Este vorba despre un Atelier în care se lucrează cu 3-4 copii, timp de o oră, în patru întâlniri săptămânale, fiecare dintre ele având o temă distinctă: “Cine sunt eu?”, “Blazonul personal”, “Şcoala Emoţiilor”, “Rolul meu în familie”. “Emoţiile sunt la fel de importante precum învăţatul cititului şi scrisului. Ele se învaţă din familie însă, dacă părintele nu ştie sau nu pune accent pe învăţarea emoţiilor, acestea ajung să lipsească copiilor. Pentru că şi adulţilor le este uneori dificil să îşi exprime emoţiile, copiii care vin la acest Atelier se exprimă mai mult prin joc, poveşti terapeutice, desene, pictură, modelaj, etc. Şi atunci ajung să se cunoască mai bine pe sine şi să îşi dezvolte încrederea în sine şi în propriile capacităţi, să îşi cunoască propriile trăiri şi emoţii şi să le exprime în mod constructiv, să relaţioneze mai bine cu ceilalţi, să se elibereze de tensiuni, stress, sentimente negative. Aici fac cunoştinţă cu emoţiile lor, cărora le dau chip şi glas”, spune psihologul Carmen Dobre. La finalul celor patru întâlniri, copiii au parte de o petrecere cu tort, muzică dar, mai ales, în compania părinţilor şi a fraţilor sau surorilor. La fel de important este faptul că şi părinţii beneficiază de o consiliere gratuită în care, de obicei, află lucruri pe care ori nu le-au ştiut ori nu le-au considerat a fi importante, ceea ce este un câştig pentru întreaga familie. Atelierul se organizează după formarea unei grupe întregi, marţea, de la ora 17, şi sâmbăta, de la ora 10. Carmen Dobre beneficiază şi de experienţa a circa 25 de ani de lucru cu micuţii, fiind în prezent profesor în învăţământul primar şi preşcolar. (Dana LEPĂDATU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.