Social

S-a înfiinţat noua instituţie care luptă cu "toporatorii": Garda Forestieră

Gabriel Sava
22 oct 2015 3001 vizualizări
Noua instituţie a preluat majoritatea prerogativelor deţinute de fostul Comisariat de Regim Silvic şi Cinegetic Focşani

Este oficial! Avem Garda Forestieră Vrancea, începând cu această lună, după ce au fost parcurse ultimele formalităţi privind preluarea atribuţiilor de la vechea la noua instituţie. Numai în ultimul an, instituţia care are în grijă respectarea regimului silvic în pădurile din cele şase judeţe arondate şi-a schimbat denumirea de trei ori, de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Focşani, la Comisariatul de Regim Silvic şi Cinegetic (CRSC) şi acum în Garda Forestieră. Actul normativ care reglementează activitatea noilor Gărzi Forestiere, OUG 32/2015, a fost publicat în Monitorul Oficial din 30 iunie 2015 însă funcţionarea efectivă a acestor structuri a fost posibilă începând cu jumătatea acestei luni. “S-au finalizat demersurile de preluare a atribuţiilor de la fostul Comisariat, cu aprobarea organigramei, a bugetului şi a statului de funcţii, aşa că noua Gardă Forestieră Vrancea este în acest moment funcţională”, a precizat Ionică Cherciu, inspectorul şef al instituţiei. Potrivit actului normativ, Gărzile forestiere sunt instituţii publice cu personalitate juridică, aflate în subordinea autorităţii publice centrale răspunzătoare de domeniul silvic. Gărzile vor avea ca atribuţii monitorizarea, implementarea şi controlul aplicării regimului silvic în fondul forestier naţional şi în vegetaţia forestieră de pe terenurile din afara fondului forestier naţional, precum şi aplicarea a regimului cinegetic în fondul cinegetic naţional. De asemenea, Gărzile asigură monitorizarea şi controlul trasabilităţii materialelor lemnoase, conform actului normativ. Ocuparea posturilor în noua structură, unde salariile sunt generoase, se face numai cu promovarea evaluărilor de integritate, potrivit unei decizii a Guvernului. Printr-un amendament formulat în comisia de specialitate a Senatului s-a stabilit că "salariile de bază ale personalului din cadrul Gărzilor se stabilesc la nivelul salariilor de bază aferente din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală". De precizat că şi în Vrancea s-a declanşat o adevărată bătălie pentru ocuparea posturilor în noua structură. La nivelul judeţului Vrancea este înregistrat un fond forestier în suprafaţă de 178.869 hectare, cele mai multe fiind păduri private. (G. SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.