Social

Vaccinul antigripal nu are căutare

Dana Lepădatu
22 oct 2015 1323 vizualizări
Doar 246 de persoane s-au vaccinat împotriva gripei

În prima săptămână de la debutul campaniei de vaccinare antigripală doar 246 de doze de vaccin au fost folosite la nivelul întregului judeţ, potrivit medicului Cătălin Graur, director al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea. DSP a primit săptămâna trecută 5.800 de vaccin, o primă tranşă din cele 39.000 de doze solicitate de DSP în cadrul campaniei de vaccinare din acest an. Acestea au fost deja repartizate către medicii de familie. Potrivit DSP, vaccinările se fac atât la medicii de familie, cât şi direct la sediul DSP, în cabinetul de specialitate al direcţiei. Dozele de vaccin vor fi administrate gratuit persoanelor cu risc, adică bătrânilor şi celor cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiace, femeilor însărcinate, personalului medical şi de asistenţă socială şi persoanelor instituţionalizate şi a celor cu handicap. De asemenea, vaccinul va fi administrat gratuit şi bătrânilor peste 65 de ani şi copiilor până în 2 ani, chiar dacă nu se află în evidenţă cu boli cronice. Persoanele care nu prezintă factori de risc sunt, de asemenea, sfătuite să se vaccineze antigripal, vaccinul putând fi achiziţionat în farmacii.

De ce este bine să ne vaccinăm

Vaccinarea antigripală reduce nu numai disconfortul şi costurile medicale, ci şi cazurile de mortalitate în rândul vârstnicilor şi a celor care suferă de boli cronice. Medicamentele antivirale contribuie, împreună cu vaccinul antigripal, la tratamentul şi prevenirea gripei, dar nu pot substitui efectul vaccinului. Când sunt administrate înaintea infecţiei sau în fazele incipiente ale bolii, antiviralele pot preveni infectarea sau reduce durata simptomelor la 1-2 zile. Vaccinarea rămâne însă principala măsură pentru prevenirea gripei şi reduce impactul epidemiilor. Eficienţa unui vaccin depinde în mare măsură de vârsta şi imunitatea pacientului, dar şi de gradul de similaritate dintre virusurile din vaccinuri şi cele aflate în circulaţie. Şi cum farmaciile vând mai multe tipuri de vaccin atigripal în această perioadă, cel mai bine este să vă informaţi la medicul de familie înainte de a cumpăra un vaccin antigripal. Un vaccin costă în medie 22 de lei. (Dana LEPĂDATU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Mircea, acum 3100 zile, 12 ore, 31 minute, 9 secunde
dar vaccin romanesc produs de Cantacuzino nu se mai gaseste ?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.