Social

30% din veniturile unei familii de vrânceni se toacă pe energie

Iulia Crețu
21 oct 2015 1080 vizualizări
In unele ţări europene, clienţii care plătesc 10% din venituri pe facturi la energie sunt consideraţi vulnerabili u ANRE va prezenta, în noiembrie, un studiu privind sărăcia energetică

O familie de vrânceni plăteşte, lună de lună, în medie, o treime din venituri pentru a achita factura de energie. Este concluzia la care a ajuns şi Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Energie (ANRE). Directorul general al Departamentului de Eficienţă Energetică din ANRE, Corneliu Rădulescu, a spus că în unele ţări este considerat vulnerabil consumatorul care plăteşte 10% din veniturile sale pentru a achita acelaşi tip de factură. Rădulescu spune că în ultimii cinci ani, consumul de energie a scăzut în România şi că, dacă în urmă cu 15% industria consuma 40% din total energie, acum populaţia este cea care consumă aproape 33%, industria rămânând în urmă cu câteva procente. “În România, 42% din populaţie trăieşte în sărăcie, iar sărăcia energetică ajunge chiar şi la 50%. În bugetul unei familii, factura energetică este în jur de 28-30%, în medie. În unele ţări se consideră că aceia care depăşesc bugetul de 10% la factura energetică sunt vulnerabili. Sărăcia energetică este o mare problemă a României, atât din punct de vedere social, cât şi al modului în care consumatorii vulnerabili pot fi sprijiniţi”, a declarat reprezentantul ANRE.

Haos vizual versus eficienţă energetică

Pe 2 noiembrie, va avea loc lansarea unui studiu privind sărăcia energetică şi eficienţa energetică, realizat de Academia Română, la comanda ANRE. Şeful de la Eficienţă Energetică din ANRE a completat că România trebuie să rezolve mai multe probleme în sectorul energetic, cum sunt eficienţa energetică a clădirilor ori sistemele de încălzire centralizată. La Focşani, municipalitatea a pierdut startul anvelopării blocurilor. Prin program guvernamental au fost căptuşite numai trei. În schimb, locatarii şi-au făcut, în marea lor majoritate, pe banii lor, placarea cu polistiren a apartamentelor. Rezultatul, chiar dacă a crescut eficienţa energetică a locuinţelor a dus la un haos vizual în ceea ce priveşte faţadele blocurilor. De asemenea, ENET şi sistemul centralizat pierd an de an sute de clienţi nemulţumiţi de serviciile societăţii de termoficare, în favoarea centralelor de apartament. În acest sezon rece, furnizarea energiei termice a început chiar de la finele lunii septembrie. Gigacaloria în Focşani se va scumpi de la 240 la 251 lei, după cum s-a stabilit în Consiliul Local Focşani, în planul tarifar al societăţii de termoficare. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.