Astăzi este…
Ziua Mondială a Alimentaţiei are scopul de a sensibiliza opinia publică internaţională asupra problemei foametei şi a malnutriţiei în lume şi are ca obiectiv principal combaterea acestui fenomen la nivel global, prin implicarea a cât mai multor persoane. Din anul 1981, această zi a adoptat o temă diferită în fiecare an, pentru a evidenţia zonele agriculturii spre care trebuie să-şi direcţioneze activităţile prioritare. Un raport din 2011 al Ministerului Sănătăţii a scos la iveală faptul că populaţia României are o alimentaţie preponderent nesănătoasă. Alimenaţia românilor se caracterizează printr-un aport mare de grăsimi şi proteine totale, un aport insuficient de carbohidraţi şi de fibre alimentare (1/3 din necesar) şi un aport insuficient de calciu, magneziu şi seleniu. Totodată, dieta românilor conţine un consum dublu de sare faţă de valorile recomandate. Cele mai des consumate alimente în România sunt carnea şi preparatele de carne, ouăle şi produsele din lapte, pâinea şi zahărul, iar la polul opus se numără: peştele, leguminoasele, fructele oleaginoase şi sucurile naturale. La alimentaţia nesănătoase se asociază o lipsă a activităţii fizice. La nivel mondial, numărul persoanelor care suferă de foame a depăşit pentru prima dată din 1970 pragul de un miliard, creştere pusă pe seama crizei economice mondiale. Cea mai mare parte a persoanelor subnutrite provin din regiunea Asia-Pacific (642 de milioane), urmând cele din Africa subsahariană (265 de milioane), America Latină (53 de milioane), apoi cele dintr-o regiune cuprinzând Orientul Mijlociu şi Africa de Nord (42 de milioane). În ţările dezvoltate, 15 milioane de persoane suferă de foame. Ziua Mondială a Alimentaţiei este sărbătorită în fiecare an în toată lumea pe data de 16 octombrie, marcând şi celebrarea înfiinţării în 1945 a Organizaţiei Mondiale pentru Alimentaţie şi Agricultură, structură ce aparţine ONU. Această zi este marcată în peste 150 de ţări. (D. L.)