Social

Educaţie perinatală pentru femeile din Vrancea

Ziarul de Vrancea
16 sep 2015 1107 vizualizări
180 de femei din medii defavorizate vor fi educate în ceea ce priveşte îngrijirea nou-născutului, în cadrul unui program naţional u România se află pe primul loc în UE în ceea ce priveşte rata mortalităţii infantile

Începând cu această toamnă, peste 180 de femei din judeţul Vrancea vor beneficia gratuit, timp de 12 luni, de cursuri şi suport în ceea ce priveşte alăptarea, îngrijirea copilului, diversificarea alimentaţiei şi nutriaţia copilului de la 1 la 3 ani. Aceasta va fi asigurată de Asociaţia SAMAS, o organizaţie nonprofit, care a dezvoltat prima reţea naţională de educatori perinatali. Programul social, care prevede educaţia perinatală pentru femeile din medii defavorizate, se va desfăşura în 8 oraşe din ţară: Bucureşti, Bistriţa, TurnuSeverin, Constanţa, Medgidia, Focşani, Piteşti, Târgu Mureş. Valoarea totală a acestui program este de 40.000 euro, iar obiectivele principale ale acestuia sunt creşterea ratei de alăptare exclusivă pentru cel puţin 6 luni şi facilitarea accesului la pregătirea pentru naştere, realizată de educatori perinatali certificaţi. În acest program pot fi înscrise femeile ce provin din familii cu venit minim de 500 de lei pe membru, sunt  victime ale violenţei în familie, sunt mama tinere, sub 18 ani, provin din case de protecţie, centre de îngrijire a copilului sau se află în situaţii de risc (discriminate etnic, disponibilizate etc.). Cursurile perinatale se vor desfăşura la sediul centrului Şcoala Mamei SAMAS Focşani, primăriile localităţilor din care provin cursantele, sau alte centre puse la dispoziţie de autorităţi, precum şi la domiciliul beneficiarilor, în funcţie de situaţie.

Statutul social, în raport direct cu statutul social

“În practica obstetricală observăm, dintotdeauna, o asociere între statutul social al pacientelor şi patologia obstetricală majoră. În cazul persoanelor cu un statut social scăzut există o întârziere în prezentarea la doctor, o lipsă a măsurilor profilactice, în foarte multe situaţii, acces limitat la apă şi, implicit, o igienă deficitară. Naşterea prematură este de două-trei ori mai mare în cadrul acestui segment de populaţie. Dincolo de calitatea serviciilor medicale, este însă de o reală importanţă să identificăm segmentul de populaţie cu probleme sociale majore şi să promovăm un program educaţional, exact acolo unde este mai mare nevoie de el”, transmite dr. Iosif Niculescu, medic specialist obstetrică-ginecologie. Anul acesta a fost lansată Şcoala Mamei SAMAS în 20 de oraşe, printre care şi Focşani, unde echipe de educatori perinatali oferă cursuri, consiliere şi sfaturi gravidelor şi mamelor. Gravidele, mamele sau tăticii îi pot contacta pe site-ul programsamas.ro, pe pagina de facebook Şcoala Mamei SAMAS Focşani şi în centrul SAMAS din oraş.  Cei interesaţi o pot contacta pe Claudia Ştefan, educator perinatal,  la numărul de telefon 0763 680 934.
Cea mai mică rată de alăptare exclusivă la sân este în România

Ţara noastră se află pe primul loc în UE în ceea ce priveşte rata mortalităţii infantile: 8,5 la 1.000 de copii născuţIi  vii, în 2013 (conform Institutului Naţional de Statistică). Principala cauză a mortalităţii infantile este legată de perioada perinatală, cele mai multe decese înregistrându-se în rândul prematurilor.  România nu stă bine nici la rata alăptării exclusive la sân: 12%, faţă de 30%, cât este media din UE, potrivit aceluiaşi studio desfăşurat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi UNICEF. (M. VLĂDESCU)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.