Social

Sforăitul te poate lăsa fără permis: şoferii bănuiţi că suferă de apnee în somn, testaţi de medic

Raluca Manolache
13 sep 2015 2332 vizualizări
Apneea în somn este o afecţiune ce presupune întreruperea temporară a respiraţiei în somn. Ministerul Sănătăţii a iniţiat un proiect prin care propune evaluarea tuturor şoferilor pentru care există suspiciuni de sindrom de apnee moderată sau severă în somn

Sforăitul vă poate lăsa fără permis!  Aceasta pentru că Ministerul Sănătăţii a iniţiat un proiect prin care propune evaluarea tuturor şoferilor pentru care există suspiciuni de sindrom de apnee moderată sau severă în somn, iar sforăitul este unul dintre simptomele acestei afecţiuni. Proiectul a fost iniţiat după ce o directivă europeană, care trebuie implementată şi în România, impune ca toţi cei care vor susţine examen pentru obţinerea unui permis sau cei care doresc să îl schimbe, să meargă la medic pentru a obţine un aviz că nu suferă de apnee moderată în somn, de tip obstructiv. Această afecţiune înseamnă, printre altele, o întrerupere temporară a respiraţiei în somn pentru diferite intervale şi provoacă stări de somnolenţă în timpul zilei. “Sindromul de apnee moderată în somn de tip obstructiv corespunde unui număr de episoade de apnee şi hipopnee pe oră (indice apnee-hipopnee) cuprins între 15 şi 29, iar sindromul de apnee severă în somn de tip obstructiv corespunde unui indice de Apnee - hipopnee de minim 30, ambele fiind asociate cu somnolenţă diurnă excesivă.Candidaţii sau conducătorii auto pentru care există suspiciuni de sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv se supun unei consultaţii medicale, pentru obţinerea unui aviz autorizat, înainte de eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere. Aceştia pot fi sfătuiţi să nu conducă până la confirmarea diagnosticului. Permisele de conducere pot fi eliberate candidaţilor sau conducătorilor auto care prezintă sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv şi care dovedesc că îşi controlează afecţiunea în mod corespunzător, că respectă un tratament adecvat şi că prezintă îmbunătăţiri în ceea ce priveşte somnolenţa, dacă este cazul, fapt confirmat de un aviz medical autorizat”, menţionează Ministerul Sănătăţii.

Controale periodice

În proiect se specifică şi faptul că şoferii sau candidaţii care prezintă sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv şi care urmează un tratament trebuie să facă obiectul unei examinări medicale periodice, la intervale care nu depăşesc 3 ani pentru conducătorii auto din grupa I şi un an pentru conducătorii auto din grupa II, pentru a stabili măsura în care respectă tratamentul, necesitatea de a continua tratamentul şi menţinerea unei vigilenţe adecvate. Medicii spun că obezitatea este unul dintre factorii de risc pentru declanşarea acestei boli, alături de vârstă, fumat, consumul de alcool şi consumul de medicamente. Semnele de boală, neluate în considerare, pot duce la hipertensiune, infarct, diabet, insuficienţă cardiacă, impotenţă, adormire imediată etc.. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
XXXX, acum 3140 zile, 5 ore, 50 minute, 5 secunde
In shparlament, nene! Acolo sforait de bivoli ghiftuiti care adorm in mocirla incalzita de soare!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.