Social

VIDEO!!! Cozile ruşinii la CAS! Vin la 3 dimineaţa pentru cardul de Sănătate

Raluca Manolache
2 sep 2015 3082 vizualizări
După ce autorităţile din Sănătate au anunţat că toate serviciile medicale se acordă gratuit doar în baza cardului, tot mai multe persoane vin şi de la 3 dimineaţa la sediul Casei de Asigurări de Sănătate pentru a fi sigure că prind un bon de ordine u cei mai mulţi dintre bolnavii care stau la coada durerii au nevoie de acest document pentru a merge la medicul de familie u oamenii spun că gardianul instituţiei pare depăşit de situaţie iar cei care au pile îşi ridică documentele înaintea lor u asiguraţii se pot adresa instituţiei de luni până joi, între orele 08.30 şi 15.00

Cozile durerii s-au mutat la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea. Sunt bolnavi şi au nevoie de ajutor medical, dar stau la cozi interminabile pentru a nu fi puşi în situaţia de a plăti serviciile medicale de care au nevoie deşi sunt asiguraţi şi cotiează la sănătate. Este povestea a zeci de persoane care se trezesc zilnic de la primele ore ale dimineţii pentru a se adresa CAS Vrancea în vederea obţinerii cardului naţional de sănătate, document care de la 1 septembrie a devenit obligatoriu. De altfel, după ce autorităţile din Sănătate au anunţat că toate serviciile medicale se acordă gratuit doar în baza acestui document, tot mai multe persoane, care doresc să intre în posesia cardului, adeverinţei înlocuitoare sau să obţină informaţii cu privire la tipărirea şi distribuirea acestuia, vin şi de la 3 dimineaţa la sediul instituţiei pentru a fi sigure că prind un bon de ordine. De cele mai multe ori, înainte de începerea programului, oamenii fac liste de aşteptare proprii pentru a se respecta o anumită ordine în momentul în care angajaţii CAS Vrancea deschid ghişeul. “Suntem veniţi de la trei jumătate, patru, dar sunt şi persoane venite de la două dimineaţa. Am venit pentru cardul de sănătate, pentru adeverinţa care înlocuieşte cardul. Unii au primit cardul, alţii îl refuză şi vor adeverinţă. Această situaţie nu este normală, nici nu avem nevoie de card. Vechea formă de acordare a serviciilor medicale era bună. S-au cheltuit banii oamenilor de pomană”, a spus revoltat Constantin Zărnescu din Focşani.
 

Nu au card, nu sunt primiţi la medic
 

Cardul de sănătate îi pune pe drumuri pe bolnavi!

 Cei mai mulţi dintre bolnavii care stau la coada durerii au nevoie de acest document pentru a merge la medicul de familie. Aceştia au nevoie de card pentru că în lipsa acestuia nu mai pot beneficia de medicamentele gratuite şi compensate, medicamente fără de care starea lor de sănătate s-ar înrăutăţi. “De la patru fără zece am venit aici. Se face listă de aşteptare de la 1 până la 80, în funcţie de câte programări dă calculatorul, şi trebuie să aşteptăm. La şapte jumătate se deschide calculatorul, se emit bonurile şi la 8.30 începe programul de lucru. Nu mi se pare normală această situaţie, dar ce să facem. Ce putem face? Dacă te duci la medicul de familie şi nu ai cardul sau adeverinţa nu te primeşte”, spune şi Gheorghe Enache din Suraia. Alţii stau la coadă pentru că nu ştiu dacă acest document le-a fost emis deşi rudele plecate în străinătate au primit cardul. “Nu este normal deloc ce se întâmplă. Sperăm că se vor normaliza lucrurile. Am venit să vad dacă este cardul venit. O nepoată a primit cardul deşi este plecată în Spania şi noi nu l-am primit ”, a spus Lucian Smarandache din comuna Tâmboieşti.
 

Şeful nu dă ochii cu cotizanţii

Mihai Copaci, şeful băncii sanitare, nu are milă faţă de oamenii care stau cu noaptea-n cap în faţa instituţiei pe care o conduce

Şeful Casei de Asigurări de Sănătate, liberalul Mihai Copaci, nu a vrut să dea ochii cu presa ieri şi nici cu oamenii nervoşi, care fac planton în faţa instituţiei. Aceasta în condiţiile în care gardianul pare depăşit de situaţie, ca să nu mai amintim despre acuzele potrivit cărora cei care au "pile şi relaţii" sar adesea peste rând. "Cineva ar trebui să facă ordine în această instituţie. Gardianul îi bruschează pe oamenii care stau la coadă, iar peste rând vin medici, unul după altul, şi ridică adeverinţe pentru cunostinţe. Este o bătaie de joc la adresa oamenilor", ne-a scris revoltat la redacţie un bărbat a cărui mamă de 70 de ani a petrecut ore în şir la uşa instituţiei.


Când se utilizează cardul de sănătate


Cardul de sănătate a devenit funcţional de la 1 mai, dar până la 1 septembrie s-a considerat o perioadă de tranziţie şi s-au putut acorda servicii medicale şi fără utilizarea acestuia. De la începutul lunii însă persoanele asigurate trebuie să prezinte cardul ori de câte ori se adresează furnizorilor de servicii medicale care primesc bani de la stat. Cardul nu este necesar în cazul urgenţelor medicale, în cazul în care ajungeţi la UPU. “Asiguraţii cărora până la această dată nu li s-a emis cardul de sănătate pot beneficia de servicii medicale fără prezentarea acestuia. Furnizorii vor verifica pe aplicaţia de pe site-ul CNAS calitatea de asigurat. Dacă după data de 1 mai 2015 asiguraţii al căror card a fost emis au avut acces la servicii medicale cu sau fără card, începând cu data de 1 septembrie 2015, toţi asiguraţii care au intrat în posesia cardurilor sau ale cărora carduri se află predate la casele de asigurări vor avea acces la servicii decontate în sistem doar în baza cardului de sănătate”, spun oficialii CAS Vrancea. 
De altfel, oficialii CAS Vrancea au postat pe site-ul instituţiei http://www.casan.ro/casvn/ şi câteva informaţii legate de utilizarea cardului astfel:
-    Asiguraţii care au pierdut sau deteriorat cardul de sănătate vor solicita eliberarea unui card duplicat la casele de asigurări, unde vor depune o cerere şi vor plăti contravaloarea noului card şi a cheltuielilor de distribuire prin servicii poştale, în valoare de 15,5 lei. Până la primirea noului card de sănătate, asiguraţii vor avea acces la servicii medicale în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului de sănătate ce li se va înmâna în momentul în care vor depune cererea pentru emiterea cardului duplicat.
-    Asiguraţii care, din motive personale sau religioase, refuză utilizarea cardului de sănătate, vor depune o cerere în scris la casa de asigurări în care vor menţiona motivele refuzului şi vor restitui cardul de sănătate, în cazul în care l-au primit. Accesul la servicii medicale se va realiza pentru aceşti asiguraţi în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului de sănătate cu termen de valabilitate trei luni. Adeverinţa nu trebuie să rămână la furnizorul de servicii medicale, ea va fi prezentată ori de câte ori asiguratul solicită un serviciu.
-    Pentru asiguraţii care împlinesc vârsta de 18 ani şi/sau dobândesc calitatea de asigurat se generează automat din sistem comanda de tipărire şi distribuire a cardului de sănătate. Nu este necesară solicitarea în scris a asiguratului pentru eliberarea cardului. Aceştia vor primi cardul naţional de sănătate prin servicii poştale, la domiciliul înscris în cartea de identitate.
-    Asiguraţii care nu au intrat încă în posesia cardului pot să verifice dacă li s-a emis cardul prin accesarea serviciului pus la dispoziţie de CNAS la adresa http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html sau se pot adresa caselor de asigurări de sănătate în evidenţa cărora se află pentru verificare şi, după caz, eliberarea cardului de sănătate.


Cum se lucrează la CAS Vrancea

La nivelul CAS Vrancea există două ghişee destinate persoanelor care solicită informaţii cu privire la emiterea cardului de sănătate sau doresc să intre în posesia acestuia sau adeverinţei înlocuitoare. Asiguraţii se pot adresa instituţiei de luni până joi, între orele 08.30 – 15.00. A fost realizată şi o adresă de mail adresată persoanelor care doresc să obţină informaţii despre card: cardvn@casvn.ro. În acest moment, la sediul CAS Vrancea se află 3.100 de carduri de sănătate ce aşteaptă să fie ridicate. Tot de la “banca sanitară” se pot ridica şi cele 1.340 de carduri destinate persoanelor asigurate aflate în subordinea CASAOPSNAJ.

Munca medicilor, îngreunată

Nu numai bolnavii sunt nemulţumiţi de introducerea cardului de sănătate. Şi medicii întâmpină dificultăţi în acordarea serviciilor medicale. Ieri, la Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani s-a organizat o întâlnire cu toţi medicii şi aceştia au fost informaţi că toţi bolnavii care ajung în ambulatoriu sau în spital trebuie să prezinte cardul sau adeverinţa înlocuitoare pentru a beneficia de tratament gratuit. Chiar dacă este prezentat cardul, medicii trebuie să verifice şi în bazele de date puse la dispoziţie de CAS Vrancea calitatea de asigurat a persoanelor care vin la spital şi să scoată dovada. Aceasta în condiţiile în care oficialii unităţii s-au trezit cu anumite servicii medicale nedecontate pentru că pacienţii au pierdut calitatea de asiguraţi deşi în momentul în care au beneficiat de serviciile respective figurau în baza de date a băncii sanitare. (Raluca MANOLACHE)

Get your own valid XHTML YouTube embed code

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 10

Adaugă comentariu
zz, acum 2647 zile, 6 ore, 38 minute, 44 secunde
eu am stat de la 4 dimineata la rand.mi-a venit randul la 11 .cand am intrat erau 2 nenorocite in birou dar una dintre ele citea monitorul de vrancea. cum sa nu stai cu orele acolo cand isi fac citeste integral
Pacient, acum 2646 zile, 18 ore, 18 minute, 1 secunda
Subscriu celor spuse de "zz". Cele doua functionare au un comportament, un vocabular inadecvat fata de persoanele prezente la ghiseu.
carcotasu, acum 2647 zile, 12 ore, 2 minute, 33 secunde
manevra de discreditare a lui copaci pt functia de primar din 2016 , facuta de psd . O idee a domnului Vrabie auzita la sedinta psd.
ALANIA, acum 2646 zile, 14 ore, 21 minute, 57 secunde
ESTI UN CARCOTAS................ SPINZURA TE
eu, acum 2647 zile, 5 ore, 2 minute, 20 secunde
Ce manevra mai zebzecule ? Tu nu vezi ca bietii oameni stau la coada ca pe timpul lui nea Nicu? Si asta pe banii lor ! Acolo in birouri in frunte cu Copaci stau trantorii si spagarii care bruscheaza citeste integral
dan, acum 2647 zile, 13 ore, 10 minute, 41 secunde
Mai oameni buni , nu-i mai deplingeti pe puturosii astia . Se vorbeste de cardul asta pe la toate posturile de radio , tv si ziare si se distribuie de cel putin 4--5 luni . Pina acum ce au facut ???
baghera, acum 2647 zile, 14 ore, 41 minute, 9 secunde
Vreau sa va istorisesc si eu ceva: am stat la rand de la 5 dimineata sa iau bon sa ridic cardul de sanatate si mi s-a spus ca nu are retur de la Posta Romana. Mi-au dat o hartie stampilata in acest citeste integral
Cristi, acum 2647 zile, 9 ore, 15 minute, 27 secunde
Posta romana nu a distribuit toate cardurile, e principalul vinovat, insa oamenii nu inteleg acest lucru; pentru cardurile emise care nu au ajuns la oameni e vinovata posta, pentru cardurile care nu citeste integral
Alex, acum 2647 zile, 15 ore, 26 minute, 32 secunde
In stilul nostru caracteristic, ne ducem in ultima zi si apoi ne plangem ca stam la cozi, acesti oameni au avut timp 4 luni sa-si ridice cardul. Nu spun ca institutia nu putea mari programul pana la citeste integral
cosmin, acum 2647 zile, 18 ore, 21 minute, 31 secunde
sa vina damb sa elibereze carduri ca taie frunza la caini toata ziua ,MACAR AR FACE CEVA UTIL PENTRU SOCIETATE ! Ce tie si cu neica nimeni asta ! Totusi prostul moare de grija altuia !
igienicul, acum 2647 zile, 19 ore, 50 minute, 13 secunde
Acum s-a vazut calitatile acestui Copaci...in schimb este foarte abil in asi pastra functia.Cine dracu il mai protejeaza?Se vede treaba ce suntem luati de prosti de cei ce conduc acest judet.
cetateanu', acum 2647 zile, 19 ore, 52 minute, 36 secunde
Ne-am nascut cu aceste cozi si ele ne bantuie si in present. Dincolo vor fi oare cozi ?Implimentarea cardului este sabotata tacit de medici,acestia stiu ca un calculator nu minte.
danb, acum 2648 zile, 33 minute, 42 secunde
Nesimtirea este ceea ce il defineste pe acest Copaci, tinut in functie de prietenii judecatori ai nevesti-si.
carmen, acum 2648 zile, 4 ore, 58 minute, 51 secunde
Cand accesezi acel mail de verificare card si afli ca a fost emis cardul si mergi si la CASa de asigurari si cei de acolo nu il gasesc spun ca nu este la ei unde mama naibi sa il mai cauti si cat sa citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.