Social

Scriitorul Ioan Slavici, comemorat la Panciu

Ziarul de Vrancea
17 aug 2015 1454 vizualizări
Pe 17 august s-au împlinit 90 de ani de la decesul scriitorului

Scriitorul Ioan Slavici a fost comemorat ieri cu prilejul împlinirii a 90 de ani de la trecerea la cele veşnice, în cadrul evenimentului organizat de Primăria Oraşului Panciu, Casa de Cultură şi Liceul Teoretic „Ioan Slavici“, desfăşurat la mormântul scriitorului din cimitirul Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“. Preoţii Ştefan Aga, Maricel Bunea şi Daniel Merloiu au oficiat o slujbă de pomenire în memoria lui Ioan Slavici. Ulterior, primarul Iulian Nica şi reprezentanţii Liceului Teoretic „Ioan Slavici“ au aprins lumânări şi au depus coroane de flori la mormânt. Ştefan Aga, preot paroh la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“, a evocat celor prezenţi momente din ultima parte a vieţii scriitorului, petrecută la Panciu, unde locuia fiica sa. „Ioan Slavici şi-a dorit să rămână pentru totdeauna aici, lângă pănceni, alegând să-şi doarmă somnul veşniciei în mijlocul podgoriei care îi amintea de Şiria natală“, a spus primarul Iulian Nica. Cu acelaşi prilej, primarul a anunţat că a donat Liceului „Ioan Slavici“ un portret al scriitorului, sculptat în lemn, care va fi amplasat în Muzeul „Ioan Slavici“ care va fi realizat datorită proiectului cu finanţare europeană „EDU PANCIU - Proiect pentru extinderea, dotarea şi reabilitarea liceului. Ioan Slavici (n. 18 ianuarie 1848, Şiria, comitatul Arad, d. 17 august 1925, Crucea de Jos, Judeţul Putna) a fost un scriitor, jurnalist şi pedagog român, membru corespondent (din 1882) al Academiei Române. Scriitorul a fost considerat de criticul George Călinescu un „instrument de observaţie excelent” al mediului rural, oferind în nuvelele sale poporale şi în studiile sale o frescă a moravurilor, a comportamentului oamenilor în funcţie de stratificarea lor socială, în cele mai mici detalii ale ţinutei, îmbrăcăminţii, vorbirii şi gesturilor. Redactor la Timpul în Bucureşti şi, mai apoi, fondator al Tribunei din Sibiu, Slavici a fost şi un jurnalist renumit. În urma articolelor sale a fost închis de cinci ori, atât în Austro-Ungaria, ca presupus naţionalist român, cât şi în România, ca presupus spion austro-ungar. Această experienţă a fost reflectată de Slavici în lucrarea memorialistică intitulată "Închisorile mele", publicată în 1920. (Z. V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.