Social

Până şi oxigenul este un lux la Spitalul Mare!

Raluca Manolache
11 aug 2015 3417 vizualizări
Compartimentul de oncologie de la Spitalul Judeţean din Focşani dispune de un singur aparat pentru oxigenoterapie u cei care ajung în stare critică sunt nevoiţi să aştepte sau să vină cu aparatul de acasă u numai anul acesta s-au emis de către Casa de Asigurări de Sănătate aproape 800 de decizii de închiriere pentru bolnavii care aveau nevoie de un aparat de administrare continuă cu oxigen u ziarul nostru vă spune cum pot fi închiriate astfel de echipamentele pentru oxigenoterapie

Bolnavii de cancer, care ajung la Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sfântul Pantelimon” Focşani şi au nevoie de terapie cu oxigen, sunt nevoiţi în anumite situaţii să îşi aştepte rândul la tratament. Situaţia ne-a fost sesizată de un cititor al Ziarului de Vrancea, al cărui tată s-a aflat internat în compartimentul de oncologie şi care avea nevoie de terapie cu oxigen pentru a putea respira. Familia a trebuit să aducă de acasă un astfel de aparat. Supărat pe lipsa de dotări din spital, omul a reclamat situaţia şi la managerul Spitalului Mare, Constantin Mîndrilă. Aceasta pentru că la compartimentul de oncologie există un singur aparat pentru oxigenoterapie, spre nemulţumirea bolnavilor care ajung aici. „Nu se poate estima un număr de pacienţi care necesită oxigenoterapie. Au nevoie de oxigen şi pacienţii cu cancer pulmonar, dar şi acei pacienţi cu metastaze pulmonare, pleurezii, anemii, alergii. Se poate ca uneori să nu avem nevoie de oxigen la niciun pacient internat, dar şi să avem nevoie la mai mulţi pacienţi în acelaşi timp. Compartimentul dispune doar de un singur aparat pentru oxigenoterapie”, se menţionează într-un răspuns oferit de Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani la solicitarea redacţiei.

Oxigenul înseamnă viaţă

Ziarul nostru vă explică astăzi cum puteţi închiria echipamentele pentru oxigenoterapie prin Casa de Asigurări de Sănătate

Situaţia este cu atât mai gravă în condiţiile în care numărul bolnavilor care sunt diagnosticaţi cu cancer este în creştere. Medicii de la Focşani aveau în luna martie în evidenţă  7.716 de pacienţi cu afecţiuni oncologice. În 2014 au fost depistaţi cu cancer 989 de pacienţi. Au fost 59 de pacienţi care au aflat că au cancer gastric (cancer la stomac n.r.), 126 cancer colorectal, 55 cancer hepatic, 49 pancreatic, 110 pulmonar, 29 cancer de piele, 47 cancer mamar, 61 cancer de col uterin, 78 cancer de prostată şi alţi 30 cu cancer de vezică urinară. Date fiind aceste cifre, cei de la Spitalul Judeţean ar trebui să treacă pe lista de priorităţi achiziţionarea unui astfel de aparat pentru oxigenoterapie în corpul nou al spitalului.

Oxigen doar pentru secţiile din corpul central al spitalului

Spitalul Judeţean Focşani dispune de o sursă de oxigen încă din 2010, dar fabrica asigură oxigen doar pentru secţiile din corpul central al spitalului. Instalaţia, care a fost adusă din Germania şi a costat 95.000 de euro, asigură oxigenul necesar atât pentru sălile de operaţii, cât şi pentru bolnavii care se află în secţia de terapie intensivă. Oficialii unităţii spitaliceşti spun că fabrica nu poate asigura oxigen şi pentru celelalte secţii, care nu se regăsesc în corpul central, pentru că acest lucru nu este posibil din cauza vechimii clădirii, a modului de construire a acesteia. Cu toate acestea, conducerea unităţii dă asigurări că în toate secţiile se regăsesc tuburi de oxigen ce sunt încărcate în mod periodic de către o firmă specializată.  De menţionat este faptul instalaţia aflată în curtea unităţii produce 14 mc de oxigen pe oră, în condiţiile în care unitatea are un consum zilnic de aproape 200 mc. La montarea instalaţiei, reprezentanţii firmei spuneau că generatorul porneşte în funcţie de consumul din spital iar oxigenul obţinut prin metoda PSA (metoda sitelor moleculare) are o puritate de 93%, limita minimă admisă într-un spital fiind de 90%, conform standardului internaţional.

Dependenţi de aparatul de oxigen!

Sute de persoane din Vrancea sunt conectate la aparatul care le furnizează oxigen şi, astfel, pot respira viaţă. Numai anul acesta s-au emis de către Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) aproape 800 de decizii de închiriere pentru bolnavii care aveau nevoie acasă de un aparat de administrare continuă cu oxigen, dispozitiv fără de care nu ar putea supravieţui. Este vorba atât de bolnavii aflaţi deja în evidenţă dar ale căror decizii nu mai aveau valabilitate, dar şi despre bolnavi nou intraţi în program. De altfel, cererile pentru aparatele de administrare continuă cu oxigen se află pe lista de priorităţi pentru că fără aceste dispozitive medicale oamenii pot muri. „Criteriile de prioritate pentru acordarea dispozitivelor medicale destinate recuperării unor deficienţe organice şi funcţionale sunt cereri pentru aparat de administrare continuă cu oxigen, cereri de protezare a stomiilor şi cereri pentru cazuri de incontinenţă urinară, solicitări pentru orice tip de dispozitive medicale pentru copii, cereri pentru laringofoane, canulă traheală şi cereri pentru alte dispozitive medicale (cristalin artificial, proteză auditivă etc.)”, ne-a răspuns Iustina Papuc, purtătorul de cuvânt al CAS Vrancea.

Cum puteţi închiria un aparat de oxigen cu sprijin de la stat

Bolnavii pot închiria aceste aparate, dar pentru aceasta trebuie să respecte anumiţi paşi şi să obţină o prescripţie medicală de la medicul specialist. „Pentru obţinerea dispozitivului medical, asiguratul, unul din membrii de familie (părinte, soţ/soţie, fiu/fiică), o persoană împuternicită legal în acest sens de acesta sau reprezentantul legal al asiguratului depune o cerere la casa de asigurări de sănătate în evidenţele căreia se află asiguratul beneficiar al dispozitivului, actul de identitate (în copie), codul numeric personal - CNP/cod unic de asigurare, prescripţia medicală pentru dispozitivul medical, declaraţia pe propria răspundere din care să rezulte că deficienţa organică sau funcţională nu a apărut în urma unei boli profesionale, a unui accident de muncă sau sportiv şi certificatul de încadrare în grad şi tip de handicap pentru echipamentele pentru oxigenoterapie, după caz. Pentru copiii în vârstă de până la 14 ani se ataşează prescripţia medicală pentru dispozitivul medical recomandat, cu specificarea domiciliului copilului, şi certificatul de naştere (în copie), cu codul numeric personal - CNP/cod unic de asigurare. Copiile se vizează de casa de asigurări de sănătate pe baza originalelor. Prescripţiile medicale îşi pierd valabilitatea dacă nu sunt depuse la casa de asigurări de sănătate în termen de 30 de zile calendaristice de la data emiterii”, se arată în normele de punere în aplicare a contractului cadru. De asemenea, “echipamentele pentru oxigenoterapie şi ventilaţie noninvazivă se vor acorda pe o perioadă determinată prin închiriere, pe baza deciziilor de aprobare pentru procurarea/închirierea dispozitivelor medicale. Perioada de închiriere nu poate depăşi data la care încetează valabilitatea contractelor de furnizare de dispozitive medicale încheiate între casa de asigurări de sănătate şi furnizori”. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.