Social

Ne putem trata în străinătate şi prin intermediul DSP Vrancea. Ce paşi trebuie să urmăm

Raluca Manolache
11 aug 2015 1835 vizualizări
Trimiterea bolnavilor pentru tratament în străinătate se aprobă de către Ministerul Sănătăţii numai pentru afecţiunile care nu pot fi tratate în ţară u Vrancea, alături de judeţele Bacău, Neamţ, Suceava, Vaslui, Iaşi, Botoşani, Galaţi se subordonează comisiei de specialitate din Iaşi

Ne putem trata în străinătate pe banii statului! Puţini sunt cei care ştiu că şi prin Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea se pot obţine fonduri pentru anumite tratamente scumpe efectuate în clinici de specialitate din străinătate. DSP poate primi solicitări de la bolnavii ale căror afecţiuni nu pot fi tratate în ţară, urmand ca decizia finală cu privire la alocarea fondurilor să fie luată de către o comisie specială din Ministerul Sănătăţii. Pentru aceasta însă trebuie respectate anumite condiţii de către bolnavi. Astfel, potrivit legislaţiei în vigoare dosarul care trebuie depus la sediul DSP trebuie să cuprindă: copie de pe foaia de observaţie clinică generală, bilet de ieşire din spital, analize medicale, recomandarea medicului curant, de specialitate, privind efectuarea tratamentului în străinătate. „Trimiterea bolnavilor pentru tratament în străinătate se aprobă de Ministerul Sănătăţii numai pentru afecţiunile care nu pot fi tratate în ţară, pe baza unei documentaţii medicale întocmite de direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, denumite în continuare direcţii de sănătate publică. Trimiterea la tratament în străinătate se face pentru bolnavii înscrişi pe lista unui medic de familie, care au parcurs toate nivelurile de acordare a asistenţei medicale, respectiv asistenţa medicală primară, de specialitate, şi care au fost spitalizaţi în unităţi sanitare care oferă servicii medicale de înaltă calitate profesională şi tehnică, dar a căror sănătate nu a fost restabilită”, se arată în Ordinul nr. 50/2004 privind metodologia de trimitere a unor categorii de bolnavi pentru tratament în străinătate.

Dosarele pacienţilor ajung la Iaşi

După depunerea dosarelor, DSP trimite actele la comisia de specialitate de la Iaşi. Aceasta în condiţiile în care toate informaţiile sunt analizate în centrele universitare medicale din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Craiova, Timişoara şi Târgu Mureş. Vrancea, alături de judeţele Bacău, Neamţ, Suceava, Vaslui,  Iaşi, Botoşani, Galaţi se subordonează comisiei de specialitate din Iaşi. Dosarul ajunge mai apoi şi la Ministerul Sănătăţii. „Decizia trimiterii pentru tratament medical în străinătate este adoptată după examinarea documentaţiei medicale a bolnavului de către o comisie a Ministerului Sănătăţii, formată din ministrul sănătăţii, ministrul secretar de stat pe probleme de asistenţă medicală, directorul general al Direcţiei generale asistenţă medicală şi directorul Direcţiei relaţii cu Parlamentul, legislaţie şi contencios”, se mai arată în ordin. De asemenea, în cazul în care solicitările de finanţare a tratamentelor în străinătate depăşesc fondurile aprobate lunar cu această destinaţie, comisia Ministerului Sănătăţii aprobă finanţarea tratamentului în străinătate pe baza următoarelor criterii de prioritate: riscul vital legat de evoluţia bolii;  beneficiul estimat pentru bolnav; vârsta pacientului. Anul acesta, niciun pacient din Vrancea nu a primit bani prin DSP pentru a merge la tratament în străinătate. Cei care solicită asemenea subvenţii medicale sunt în general cei care suferă de boli rare sau anumite forme de cancer, boli mai greu de tratat în ţara noastră. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.