Social

Executaţi silit în numele sănătăţii: Spitalul Mare se judecă cu pacienţii

Raluca Manolache
22 iul 2015 1468 vizualizări
Numai în acest an, unitatea din Focşani s-a constituit parte civilă în 67 de cazuri afate în cercetare

Spitalul Mare din Focşani se judecă cu pacienţii. Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani se constituie tot mai des parte civilă în anumite procese pentru a intra în posesia banilor cheltuiţi cu acordarea de servicii medicale victimelor accidentelor rutiere, agresiunilor sau altor incidente. Aceasta pentru că legislaţia prevede că aceste servicii acordate pacienţilor care au fost victime ale unor agresiuni sau ale unor accidente rutiere sunt suportate de cel din vina căruia s-au produs acestea. Numai în acest an, unitatea din Focşani s-a constituit parte civilă în 67 de cazuri, care fie sunt deja pe rolul instanţelor de judecată, fie sunt în atenţia poliţiştilor. “Persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătăţii altei persoane răspund potrivit legii şi au obligaţia să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată. Sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către furnizorii de servicii medicale. Pentru litigiile având ca obiect recuperarea acestor sume, furnizorii de servicii medicale se subrogă în toate drepturile şi obligaţiile procesuale ale caselor de asigurări de sănătate şi dobândesc calitatea procesuală a acestora, în toate procesele şi cererile aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, indiferent de faza de judecată. Furnizorii de servicii care acordă asistenţă medicală prevăzută la alin. (1) realizează o evidenţă distinctă a acestor cazuri şi au obligaţia să comunice lunar casei de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală această evidenţă, în vederea decontării, precum şi cazurile pentru care furnizorii de servicii medicale au recuperat cheltuielile efective în vederea restituirii sumelor decontate de casele de asigurări de sănătate pentru cazurile respective”, se prezintă în Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Şi cum de cele mai multe ori, procesele sunt câştigate, oficialii de la Focşani sunt nevoiţi să se adreseze executorilor judecătoreşti pentru a recupera sumele câştigate în instanţa. Aceasta în condiţiile în care, de cele mai multe ori, debitorii „uită” să facă plăţile. Conform informaţiilor furnizate de oficialii unităţii spitaliceşti, aproximativ 250 de persoane figurează pe lista neagră a datornicilor şi dosarele acestora au ajuns la executorii judecătoreşti. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.