Social

Persoanele cu handicap, scutite de plata rovinietei chiar dacă nu au maşinile adaptate

Raluca Manolache
20 iul 2015 13627 vizualizări
în trecut, această scutire se aplica doar în situaţia în care persoanele cu handicap îşi modificau autoturismele - persoanele aflate în această situaţie trebuie să se adreseze primăriei din localitatea de domiciliu/reşedinţă


Persoanele cu handicap grav sau accentuat nu vor mai fi nevoite să plătească rovinieta chiar dacă au autoturisme şi acestea nu sunt adaptate handicapului. Sunt scutite şi de la plata taxei asupra autoturismelor, motocicletelor cu ataş şi mototriciclurilor. Aceasta după ce a fost aprobată Legea nr.193/2015 pentru modificarea Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. „Persoanele cu handicap, precum şi însoţitorii sau, după caz, asistenţii personali ai acestora, deţinători de autoturisme, beneficiază de scutire de la plata tarifului de utilizare a reţelelor de drumuri naţionale, prevăzut în Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 424/2002. Scutirea prevăzută la alin. (1) se aplică pentru un singur autoturism deţinut de fiecare din persoanele îndreptăţite potrivit prevederilor alin. (1)”, se arată Legea nr. 193/2015 pentru modificarea Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Până în acest moment, această scutire se aplica doar în situaţia în care persoanele cu handicap îşi modificau autoturismele. 62 de persoane din Vrancea au fost scutite anul trecut de plata rovinietei.

Ce paşi trebuie să urmeze o persoană pentru obţinerea rovinietei

Pentru obţinerea rovinietei, trebuie depusă o cerere, împreună cu copii după următoarele documente: documentul care atestă încadrarea în grad de handicap; actul de identitate şi certificatul de înmatriculare sau cartea de identitate a autoturismului. Acestea vor fi depuse la primăria din localitatea de domiciliu/reşedinţă sau la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Cererile depuse la primării sunt centralizate şi apoi trimise, până în data de 10 a lunii următoare,  către DGASPC. Cererile sunt direcţionate către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), instituţie care eliberează rovinietele solicitate. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.