Social

Rata de vaccinare scade: părinţii care refuză vaccinarea riscă să fie sancţionaţi!

Raluca Manolache
14 iul 2015 1129 vizualizări
Tot mai mulţi părinţi din Vrancea refuză să îşi vaccineze copiii chiar dacă medicii de familie atrag atenţia asupra importanţei imunizărilor u anul trecut, medicii din judeţ au făcut 31.155 vaccinări şi revaccinări obligatorii la copii şi elevi

Sancţiuni pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor! Aceasta este doar o propunere a oficialilor de la Bucureşti, care doresc să atragă astfel un semnal de alarmă asupra faptului că în ţară a scăzut rata de vaccinare. Deşi Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă o rată a vaccinului de 95% pentru boli precum difterie, rujeolă, rubeolă, oreion şi hepatită B, realitatea este cu totul alta, pentru că tot mai mulţi părinţi refuză să îşi vaccineze copiii. Ministerul Sănătăţii lucrează la un proiect de act normativ care va reglementa situaţia imunizărilor în România, prin acesta părinţii urmând să fie obligaţi să îşi vaccineze copiii. Şi în Vrancea, specialiştii de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) au atras atenţia asupra scăderii numărului de vaccinări. Mulţi părinţi merg la medicul de familie şi refuză să îşi lase copiii vaccinaţi, chiar dacă aceste seruri se administrează gratuit. „A scăzut rata vaccinărilor. Înainte aveam acoperire de peste 90% şi acum avem acoperire de aproape 80% în cadrul campaniilor de vaccinare lunare. În relaţia cu medicul de familie, părinţii vin şi spun că nu doresc să-şi vaccineze copiii. Vaccinările ar trebui făcute la timp”, a precizat dr. Marina Maiorov, director adjunct la DSP Vrancea.

Peste 30.000 de vaccinuri au fost făcute anul trecut

Rata de vaccinare în judeţ a început să scadă încă de anul trecut. Constatarea a fost făcută chiar de specialiştii DSP. “S-au efectuat la nivelul judeţului 31.155 vaccinări şi revaccinări obligatorii la copii şi elevi şi 12.308   vaccinări la grupe de risc (VTA gravide şi gripal). Dintre acestea 25.648 s-au efectuat la copiii de 0-4 ani ,13.325 la elevi (626 ROR la elevi clasa I-a, 3089 dT la elevi clasa a I-a şi 9.610 VPI la elevi de clasa a II-a şi a III-a ). S-au desfăşurat în cadrul acestui program 2 acţiuni de evaluare a acoperirii vaccinale la vârsta de 12 , 18 şi 24 luni. Activitatea s-a realizat la toate cabinetele medicale de familie în conformitate cu metodologia Centrului Naţional de Supraveghere şi Control Boli Transmisibile în lunile februarie şi august şi au avut drept rezultat o acoperire vaccinală de 93 % pentru 18 şi  91,9 % pentru 12 şi 24 luni. Acoperirea este în scădere faţă de anii precedenţi”, se arată în raportul de activitate al instituţiei. În prezent toate vaccinurile incluse în calendarul naţional sunt realizate de medicii de familie.
 În următoarele rânduri vă prezentăm calendarul vaccinărilor în România:
- în primele 24 de ore de la naştere se face în maternitate vaccinul  Hcp B (vaccin hepatitic B) 
 - între 2-7 zile tot în maternitate se face vaccinul BCG  (antituberculos)
- la 2 luni se face vaccinul DTPa-VPI-Hib-Hep B (vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomelitic-Haemophilus B-hepatitic B), dar şi vaccinul pneumo conjugat (acesta va fi introdus în calendarul de vaccinări în funcţie de fondurile disponibile)
 - la 4 luni se face vaccinul pneumo conjugat şi DTPa-VPI-Hib (vaccin diftero-tetano-pertssis acelular-poliomelitic-Haemophilus B)
 - la 11 luni se face vaccinul DTPa-VPI-Hib-Hep B    
 - la 12 luni se face administra vaccinul RRO (vaccin rujeolic-rubeolic-oreion)    
- la 5 şi 7 ani se face vaccinul RRO (vaccin rujeolic-rubeolic-oreion)    
- la 6 ani se face vaccinul DTPa-VPI (tetravalent diftero-tetano-pertussis acelular–poliomielitic) 
 - la 8 ani se face vaccinul poliomielitic inactivat (VPI)
- la 14 ani se face vaccin diftero-tetanic / vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular.

(Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Parinte, acum 3208 zile, 1 ora, 5 minute, 28 secunde
Niste nebuni care nu ințeleg ce e cu vaccinurile din punct de vedere stiintific. Stiu si eu o nebuna din asta care-i sfatuieste pe altii pe forumuri, dar ea si-a vaccinat ambii copii. Am vazut ca citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.