Lapte praf fără lapte. Aveţi grijă ce le daţi bebeluşilor!
Laptele praf pentru bebeluşi nu prea este lapte. Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC) a realizat un studiu în care a analizat cele mai cunoscute mărci de lapte praf de pe piaţa din România, iar acesta arată că doar 61% din formulele de lapte praf au ca prim ingredient laptele. Astfel, au fost achiziţionate la sfârşitul lunii mai unele dintre cele mai folosite tipuri de lapte praf de început, produs destinat hrănirii sugarilor cu vârsta cuprinsă între 0 şi 6 luni, pentru a analiza compoziţia acestora pe baza informaţiilor înscrise pe etichetă. „Doar 61% dintre produsele analizate au ca prim ingredient laptele. Din acestea 46% au ca prim ingredient laptele degresat, în timp ce în 15% din cazuri primul ingredient e reprezentat de laptele deshidratat şi laptele de vacă; În cazul a 32% dintre produsele analizate, primul ingredient este zerul demineralizat. Zerul este subprodusul care rezultă din prelucrarea laptelui în brânzeturi. Pentru a obţine zerul praf demineralizat sunt extrase între 70% şi 90% din mineralele conţinute de zerul brut. Zerul praf demineralizat poate cauza reacţii alergice; La 7% dintre produsele analizate, primul ingredient e reprezentat de proteine din zer. În ceea ce priveşte cel de-al doilea ingredient din fiecare produs analizat, s-au constatat următoarele: Pentru 54% dintre produsele analizate cel de-al doilea ingredient este zerul praf demineralizat; În cazul a 31% dintre produsele analizate, cel de-al doilea ingredient îl constituie uleiurile vegetale. În privinţa acestui ingredient există producători care nu menţionează tipul de ulei vegetal folosit, precum şi provenienţa acestuia (agricultura clasică sau cea ecologică); Pentru 8% dintre produsele analizate cel de-al doilea ingredient este laptele de vacă degresat; În sfârşit, pentru 7% dintre produsele analizate cel de-al doilea ingredient este lactoza”, se arată în studiul realizat de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România.
Ce substanţe s-au găsit în laptele praf
Analizele de laborator au arătat între ingredientele laptelui praf mai multe substanţe, de la uleiuri vegetale, la E-uri sau taurină. Astfel, unii producători au folosit taurina în realizarea formulei de lapte praf, iar cantitatea de taurină asimilată zilnic de către sugarii hrăniţi cu una din aceste formule de lapte praf variază între 29,25 mg/zi şi 51,87 mg/zi sau între 906,75 mg/lună şi 1067,97mg/lună, ajungându-se astfel la conţinutul de taurină dintr-o băutură energizantă de 250 ml. Taurina este un acid aminoetilsulfonici prezent în secreţia biliară. Taurina se gaseste în mod natural în carne, peste şi lapte matern si este de obicei disponibila ca supliment alimentar. Se consideră că bebeluşii nu pot produce intern taurină şi de aceea este inclusă în foarte multe formule de lapte (laptele matern conţine o cantitate suficientă). Revenind la studiu, în unele formule de lapte praf există şi fibre alimentare. Acestea nu fac parte din compoziţia chimică a laptelui matern. „Amidonul este un carbohidrat care produce creşterea bruscă a glicemiei, nu se găseşte în laptele matern, iar introducerea acestuia în formula de lapte praf poate genera intoleranţă şi alergie la acesta în perioada de viaţă ulterioară. Fructooligozaharidele sau zahărul artificial a fost interzis în formulele de lapte praf comercializate în Noua Zeelandă. Siropul de glucoză este o substanţă care nu se găseşte în laptele matern, fiind folosit ca emulgator. Fosfatul de potasiu, clorura de calciu, carbonatul de calciu sunt substanţe anorganice, cu grad de asimilare redus. Carbonatul de calciu (E 170) este un colorant alb care se obţine din calcar alb, folosit ca stabilizator şi agent de umplere, poate produce dureri abdominale, pietre la rinichi şi comportament confuz. (....)”, se mai arată în raport.
Concluzia specialiştilor de la APC
„În urma rezultatelor obţinute prin studiul efectuat, se poate concluziona că laptele praf nu poate echivala niciodată laptele matern, putând fi cel mult o soluţie substituentă de compromis. Laptele de mamă contine factori imunologici şi factori de creştere care nu pot fi imitaţi. Colostrul reprezintă prima vaccinare. Medicii pediatri atrag atenţia asupra pericolelor alimentaţiei cu lapte praf, cum ar fi: - risc crescut de constipaţie; risc crescut de boli cronice: diabet, obezitate şi cancere infantile; risc crescut de alergii (astm, eczeme) şi intoleranţă (erupţii, diaree); risc crescut de infecţii respiratorii şi alte tipuri de infecţii; risc crescut de carenţă de vitamina A; risc crescut de dezvoltare intelectuală mai redusă”. (Raluca MANOLACHE)
Laptele praf gratuit pentru bebeluşi s-a terminat
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a finalizat laptele praf gratuit pentru bebeluşi de aproximativ o lună. Oficialii au făcut demersuri la Bucureşti pentru refacerea stocurilor chiar dacă numărul bebeluşilor care primesc lapte praf gratuit prin programul derulat de Ministerul Sănătăţii este tot mai mic din cauza condiţiilor restrictive. De lapte praf gratuit beneficiază copiii cu vârste cuprinse între 0-12 luni, care nu primesc lapte matern pentru că mamele lor suferă de o serie de afecţiuni precum TBC pulmonar activ, neoplazii, septicemie, boli psihice grave, epilepsie, eclampsie, scleroză în plăci, insuficienţă renală, hepatică sau cardiacă, diabet zaharat decompensat etc.. De lapte praf gratuit beneficiază şi copiii adoptaţi sau aflaţi în plasament sau ale căror mame au decedat. (R. M.)