Social

Cum poţi beneficia de analize medicale gratuite: laboratoarele pot programa pacienţii!

Raluca Manolache
17 iun 2015 2967 vizualizări
Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea a recuperat 15.900 lei după ce mai multe persoane şi-au făcut analize deşi figurau internate în momentul în care s-au adresat laboratoarelor u pentru a beneficia de analize, pacientul trebuie să prezinte un formular cu regim special, unic pe ţară

Persoanele care cotizează la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate pot beneficia de analize medicale gratuite, dar în anumite condiţii. Aceste investigaţii se acordă însă în baza unor criterii, iar dacă acestea sunt încălcate pacienţii sau laboratoarele trebuie să suporte contravaloarea tuturor analizelor decontate iniţial de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea. Aşa se face că în 2014 şi 2015, oficialii „băncii sanitare” au recuperat suma de 15.900 lei după ce mai multe persoane şi-au făcut analize medicale deşi figurau internate în spital în momentul în care s-au adresat laboratoarelor pentru efectuarea investigaţiilor. „În urma controalelor tematice pe care le-am efectuat la laboratoarele de analize s-a constatat că sunt cazuri de pacienţi care au efectuat analize medicale pe perioada internării într-o unitate spitalicească, situaţie în care recuperarea sumelor s-a realizat de la pacienţi. Sunt şi situaţii în care laboratoarele care au efectuat analizele nu au solicitat declaraţia pe proprie răspundere şi nu au verificat dacă pacientul figurează internat”, a precizat Mihai Copaci, preşedintele director general al CAS Vrancea.

Nu ştiau că au fost internaţi pentru o zi

Au fost şi pacienţi care au contestat deciziile emise de CAS Vrancea ocazie cu care s-a constatat că nu toţi bolnavii ştiau că pe numele lor au fost întocmite fişe de spitalizare de zi după ce s-au prezentat la spital pentru un simplu consult. De altfel, „la momentul prezentării la furnizorul de investigaţii paraclinice din ambulatoriu pentru efectuarea investigaţiilor, cu excepţia examinărilor histopatologice şi citologice, asiguratul va declara pe proprie răspundere pe verso-ul biletului de trimitere, că a fost sau nu internat pe perioada de la data eliberării biletului de trimitere până la data efectuării investigaţiilor. Dacă recoltarea probei/probelor se face într-un laborator aflat în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate în vederea efectuării unor examinări histopatologice/citologice în regim ambulatoriu, asiguratul declară pe proprie răspundere că la momentul recoltării nu se află internat într-o formă de spitalizare (continuă sau de zi)”, se arată în legislaţia actuală.

Bolnavii pot fi programaţi

Pentru a beneficia de analize medicale, pacientul trebuie să prezinte un formular cu regim special, unic pe ţară, care se întocmeşte în două exemplare şi are o valabilitate de maximum 30 de zile calendaristice de la data emiterii. Prin excepţie, biletele de trimitere pentru efectuarea de investigaţii paraclinice specifice pentru afecţiunile cuprinse în unele programe naţionale de sănătate: diabetul şi bolile de nutriţie precum şi cele pentru afecţiunile oncologice, au valabilitate de până la 90 de zile calendaristice. Pentru celelalte boli cronice, valabilitatea biletului de trimitere pentru investigaţii paraclinice specifice este de până la 60 zile calendaristice. „Un exemplar al biletului de trimitere rămâne la medicul care a făcut trimiterea şi un exemplar este înmânat asiguratului. În situaţia în care, din motive obiective, investigaţiile nu au putut fi efectuate la momentul prezentării, furnizorul de servicii medicale paraclinice are obligaţia de a-l programa în perioada de valabilitate a biletului de trimitere, consemnând pe verso-ul exemplarului de bilet de trimitere data prezentării pentru programare şi data programării, semnătura şi ştampila furnizorului; dacă asiguratul refuză programarea, furnizorul va restitui asiguratului biletul de trimitere pentru ca acesta să se poată prezenta la alt furnizor de investigaţii medicale paraclinice”, spun oficialii CAS Vrancea.
De asemenea, dacă în perioada de valabilitate a biletului de trimitere pentru investigaţii medicale paraclinice un asigurat se internează în spital fără ca investigaţiile recomandate să fie efectuate în ambulatoriu anterior internării, biletul de trimitere îşi pierde valabilitatea. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.