Social

Fermierii britanici se tem pentru viitorul lor în cazul ieşirii Marii Britanii din UE

Ziarul de Vrancea
14 iun 2015 906 vizualizări
Ieşirea din Uniunea Europeană i-ar priva pe agricultorii britanici de subvenţii dar şi de forţa de muncă din estul Europei

Fermierii britanici se tem de posibila ieşire de UE a Marii Britanii, relatează The Guardian. "Este înspăimântător", susţine fermierul David Long. "Înspăimântător în diferite moduri", adaugă el. Long are peste 600 de hectare de pământ agricol pe care cultivă căpşune şi pere. El foloseşte tehnologie de ultimă oră pentru a-şi creşte producţia acolo unde poate, dar are nevoie de mână de lucru pentru a culege şi conserva fructele, iar singurul loc unde o găseşte este estul Europei. Acum, când s-au copt căpşunele, el are angajaţi 65 de est-europeni, în principal români şi bulgari. "Nu este uşor să găseşti cetăţeni britanici care să facă acest lucru", a declarat el. "Est-europenii sunt nişte muncitori extraordinari. Dacă nu îi vom mai putea angaja din cauza înăspririi normelor sau pentru că vom ieşi din UE, îmi este greu să îmi imaginez cum ne vom descurca", a declarat el.

Aceasta este însă doar o parte din problemă. Cealaltă este teama fermierilor că îşi vor pierde subvenţiile dacă Marea Britanie nu va mai face parte din Politica Agricolă Comună (PAC). În 2012, banii PAC au reprezentat 68 la sută din venitul total al industriei agricole din ţară. "Fără PAC, fermierii britanici ar fi faliţi", susţine Long.

Anglia agricolă este în cea mai mare parte conservatoare, dar este departe de a fi eurosceptică. "În termeni generali şi din punct de vedere strict agricol, fermierilor britanici le este cu siguranţă mai bine în interiorul UE. De exemplu, dacă ieşim din UE, fie ne pierdem pieţele de export către Europa, care în unele sectoare sunt valoroase, fie negociem acorduri care să ne permită să continuăm comerţul în mod liber dar asupra cărora nu avem influenţă şi ne-am confrunta cu un risc serios de competiţie cu alţi fermieri europeni care ar continua să beneficieze de sprijin, în timp ce noi nu am avea niciunul", a explicat Martin Haworth, adjunctul directorului general al Sindicatului naţional al fermierilor (NFU).

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.