Social

Familia la răscruce, o problemă care ne priveşte pe toţi

Eduard Popescu
10 iun 2015 1691 vizualizări
Zilele acestea în mediul cultural vrâncean a fost o oarecare emoţie de când Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie a anunţat că joi, 11 iunie, 2015, ora 17,00, profesorul universitar Gheorghiţă Geană, filosof, antropolog şi sociolog, va conferenţia la Teatrul "Maior Gh. Pastia” din Focşani, despre un subiect pe care toată lumea simte că se află într-un moment crucial, despre importanţa căruia fiecare opinează cum îl taie capul.

Aproape nimeni nu poate să ne spună într-un mod bine structurat şi holistic, care ar fi cauzele acestui moment sensibil, dramatic chiar, unde ar trebui să ne îndreptăm, ce ar trebui să facă familia şi ce ar trebui să aştepte de la alţii. Specialiştii în politici publice admit că există trei tipuri de instrumente folosite în politicile publice: instrumente voluntare (familia şi comunitatea, organizaţiile voluntare şi piaţa); instrumente mixte şi instrumente coercitive.

Femeile sunt principalii furnizori de grijă

Statul preferă să apeleze la familie deoarece costurile sunt mai mici (subsidii, alocaţii), dar tot aici se creează cele mai mari inechităţi pentru cei care nu au o familie sau când resursele familiei sunt reduse. Cele mai mari inechităţi le suportă, în special, femeile - care sunt principalii furnizori de grijă care suportă, când au un loc de muncă, „o dublă zi de muncă”, sarcină tot mai greu de îndeplinit. În aceste condiţii, statul trebuie să mărească şi să diversifice subvenţiile şi serviciile sociale pentru că altfel familia se pulverizează, devine un mediu antisocial şi antieducaţional. La vorba românească - „Femeia ţine cheia casei",  pe care o amintea Gheorghiţă Geană, într-un interviu, publicat în "Adevărul”, adăugăm şi noi o altă vorbă spre a fi prilej de reflecţie tuturor: "Poate să aducă bărbatul cu carul, dacă femeia împrăştie cu mâna, se alege praful de casă”.
Prin aceste succinte observaţii, nu ne propunem să divulgăm unele direcţii pe care se aşează conferinţa susţinută de domnul Gheorghiţă Geană, dar văzând varietatea temelor abordate (esenţa antropologică a familiei, diversitatea formelor de familie în culturile lumii, familia ca microsistem social, eroziunea structurii profunde a familiei în era globalizării, fenomene curente ale familiei contemporane monoparentalitatea, concubinajul, sentimentul singurătăţii), identificarea reperelor de salvare a familiei -, felicit pe organizatori că au avut această idee, dar mai ales pentru faptul că au avut şansa de a-l convinge pe profesorul Gheorghiţă Geană să ne conducă în acest demers hotărâtor pentru evoluţia societăţii româneşti, aflată şi ea la una dintre cele mai mari răscruci - "A fi sau a nu fi!”

Sunteţi invitaţi la conferinţă!

În privinţa profesorului universitar Gheorghiţă Geană, cunoscut mai mult în străinătate decât la noi, afirmăm că este unul dintre cei mai rasaţi intelectuali români contemporani, un om care radiază împrejurul său seriozitate, modestie, dragoste de neam, muncă şi iar muncă. "Cine a iubit munca a coborât raiul pe pământ.” (Simion Mehedinţi) Toate acestea fiind zise, îndemnăm pe toţi vrâncenii care se consideră măcar câtuşi de puţin părinţi sau dascăli să nu piardă ocazia de a-şi limpezi gândurile privitoare la importanţa familiei în societate.

Costică NEAGU      


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Alex, acum 3214 zile, 8 ore, 18 minute, 48 secunde
Un eveniment deosebit pentru vranceni! In sfarsit poate o intra si acest județ in circuitul evenimentelor culturale de mai mare anvergura.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.