Social

Cum ne putem opera în străinătate! Au mers în Italia pe banii statului după ce au obţinut formularul E112

Raluca Manolache
31 mai 2015 1278 vizualizări
Cele două formulare au fost emise pentru pacienţi cu afecţiuni cardiace u persoanele care au nevoie de acest formular trebuie să fie asigurate la sănătate

S-au operat în străinătate după ce au obţinut formularul E112. Şi în acest an au existat vranceni care au solicitat formularul E112 şi au avut şansa să plece peste hotare pentru a suferi o serie de intervenţii chirurgicale. Fie pentru că tratamentul pe care trebuiau să îl urmeze nu se putea face în Romania în timp util, fie pentru că acesta nu putea fi continuat în ţară, cele două persoane au avut şansa să fie supuse unor tratamente de specialitate în Italia. Cele două formulare au fost emise pentru pacienţi cu afecţiuni cardiace. „Formularul S2 (E 112) denumit «Atestat privind menţinerea dreptului la prestaţiile în curs pentru asigurarea de boală - maternitate» este utilizat pentru menţinerea dreptului la prestaţiile de boală şi maternitate aflate în curs, în cazul persoanei care, după ce a dobândit dreptul la aceste prestaţii, este autorizată de către instituţia competentă să revină pe teritoriul statului de reşedinţă sau să îşi transfere reşedinţa pe teritoriul altui stat membru. Formularul S2 (E 112) este utilizat şi în cazul în care este necesară deplasarea într-un alt stat membru pentru a beneficia de tratament medical adecvat”, spune Iustina Papuc, purtătorul de cuvant al instituţiei. 

Cum putem obţine formularul E112

Persoanele care doresc să obţină formularul european S2 (E 112), trebuie să depună o serie acte la Casa de Asigurări de Sănătate. După efectuarea înregistrării cererii, casa de asigurări procedează la analiza acesteia, după cum urmează:

    a) verifică statutul de asigurat al persoanei solicitante. În situaţia în care în urma verificărilor se constată că persoana nu este asigurată, cererea de eliberare a formularului nu este aprobată, iar acest lucru se comunică în scris solicitantului;

    b) analizează dosarul medical pentru a verifica îndeplinirea condiţiei prevăzute de art. 22 alin. (2) din Regulamentul (CEE) nr. 1.408/71 în care se menţionează: autorizaţia necesară în temeiul alineatului (1) litera (b) poate fi refuzată numai dacă se stabileşte că deplasarea persoanei respective ar prejudicia starea sănătăţii sale sau primirea de tratament medical; autorizaţia necesară în temeiul alineatului (1) litera (c) nu poate fi refuzată în cazul în care tratamentul respectiv nu poate fi asigurat pentru persoana respectivă pe teritoriul statului membru în care îşi are reşedinţa.

    c) dacă constată îndeplinirea condiţiilor prevăzute la lit. a) şi b) eliberează formularul S2 (E 112) 

Şi cardul european de sănătate a fost solicitat de vranceni

Şi cardul european de sănătate a fost solicitat de vrancenii care au plecat în vacanţă peste hotare. Peste 200 de persoane au solicitat acest document în primele patru luni din acest an. Cardul poate fi folosit de persoanele care pleacă în ţările Uniunii Europene şi vor să beneficieze de servicii medicale gratuite, în cazul unor urgenţe medicale. Cardul este valabil 6 luni de la data emiterii şi poate fi utilizat numai pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene. Cardul se eliberează în termen de 7 zile lucrătoare şi este livrat la domiciliul asiguratului sau la adresa de corespondenţă indicată de acesta în formularul-tip. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.