Social

Medicii de familie, nemulţumiţi de sporul de “ţară”

Ziarul de Vrancea
24 mai 2015 2185 vizualizări
Aproape o sută de medici de familie din mediul rural sunt beneficiarii acestui bonus.Majoritatea medicilor spun însă că, anul acesta, sporurile de zonă nu respectă situaţia reală a dificultăţilor din teren

Medicii primesc spor de rural şi nu prea. Şi în acest an, doctorii de familie care îşi desfăşoară activitatea la ţară vor primi spor de lucru în mediul rural, dar noile criterii privind stabilirea lor au redus valoarea acestora. Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea a publicat pe site-ul instituţiei, www.casvn.ro, o situaţie cu privire la medicii care vor primi “sporul de zonă”. Aceasta în urma deciziei mixte CAS - DSP - CMR - APJMF - PMFVN Vrancea. Astfel, aproape o sută de medici vor primi, pe lângă bugetul alocat de CAS Vrancea, prin contractul anual, şi un spor, care variază în funcţie de problemele întâmpinate în zona în care îşi desfăşoară activitatea. “Calcularea sporurilor de zonă în acest an a creat cele mai multe discuţii în comisie de când există comisia şi se acordă aceste sporuri. Motivele sunt: s-au schimbat criteriile de acordare;  s-a introdus punctaj de 20 de puncte pentru localităţile care în ultimii 2 ani (2013 şi 2014) au avut deficit de medici. Anul acesta «vor câştiga» acei colegi care anul trecut erau supăraţi că în localitate rezulta un deficit de medici şi probabil că se temeau că va fi adus încă un medic susţinut de către cineva... lucru care nu s-a întâmplat în judeţ; s-a introdus un criteriu nou «drumuri cu diferenţă de nivel peste 200 metri» - ce a dat mari bătai de cap comisiei, care în final a fost nevoită să ţină cont doar de adeverinţele eliberate de primarii localităţilor deşi evidenţele din teren spun altceva; au dispărut din criteriile de punctare pentru distanţa de UPU, aprovizionarea cu apă, încălzire cu lemne, drumuri impracticabile în timp de iarnă sau de ploi, domiciliul real al medicului în localitate... etc..”, ne-a precizat dr. Grigore Hanţă, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea. 

 

 

 

Nu se respectă dificultăţile întâmpinate de doctori

Cel mai mare spor, de 48%, se acordă medicului din comuna Vizantea Livezi. Acesta este urmat de doctorii din Mera şi Câmpuri care primesc un spor de 39%. Majoritatea medicilor spun însă că anul acesta sporurile de zonă nu respectă situaţia reală a dificultăţilor din teren. “Grila de acordare de sporuri de zonă din acest an este mult mai inechitabilă şi mult mai greşită decât în anii precedenţi. Culmea imoralităţii este dată de faptul că au ajuns medici din oraş să primească procent de spor, în timp ce colegi de-ai noştri, care de ani de zile lucrează şi locuiesc în localităţi cu adevărat dificile, au ajuns la scăderi de procent sau chiar la lipsa sporului. De asemenea, sunt mari diferenţe între localităţi vecine, cu condiţii aproximativ identice. Sporul de zonă acordat după noile criterii nu va atrage medici tineri în localităţile fără medici”, mai spune Grigore Hanţă. La ora actuală există mai multe localităţi izolate unde nu există un medic care să fie zilnic la dispoziţia localnicilor, aceştia fiind consultaţi în anumite zile de specialişti care vin de la dispensarele din alte comune. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.