Social

Atenţie ce cumpăraţi! Bolnavii sunt înşelaţi chiar si în farmacii

Raluca Manolache
15 mai 2015 1370 vizualizări
Vrâncenii sunt sfătuiţi să nu abuzeze de suplimente alimentare şi să studieze cu atenţie etichetele înainte de a-şi face cumpărăturile în farmacii u în cazul unui abuz de suplimente alimentare, se poate deregla funcţionarea normală a organismului

Păcăleau clienţii cu oferte false! Mai multe unităţi cu profil farmaceutic au intrat în atenţia comisarilor de la Protecţia Consumatorului din cauza promoţiilor false. În acest sens, a fost realizată o acţiune de control care a urmărit modul de respectare a prevederilor legale referitoare la comercializarea, etichetarea, prezentarea şi publicitatea a suplimentelor alimentare. Au fost controlate nouă unităţi care comercializează astfel de produse – magazine naturiste, plafare, farmacii, la opt dintre acestea (89%) constatându-se abateri grave. În timpul tematicii de control, au fost verificate 442 kg suplimente alimentare. „La o farmacie din Focşani, s-au constatat abateri în legătură cu promoţiile desfăşurate în unitate, toate suplimentele alimentare cu aceste abateri fiind aceeaşi marcă. Au fost identificate pachete promoţionale cu 2 bucăţi identice, cu menţiunea «1A1» preţ special *65% reducere din al doilea produs, comercializat la preţul de 41,64 lei. Produsul se regăseşte şi separat pe raft la preţ individual de 18,68 lei. Se constată că preţul pachetului nu respectă promoţia afişată, din contră, este mai mare decât 2 bucăţi la preţ obişnuit. De asemenea, în aceeaşi unitate s-au găsit la comercializare pachete promoţionale cu 2 sau 3 suplimente alimentare identice sau diferite, produsele neregăsindu-se şi separat la raft. Astfel, nu se poate face verificarea corectitudinii promoţiilor afişate (1A1 gratis, 1 A 50% reducere la cel de-al doilea, 55% reducere sau 80% reducere pentru anumite produse din pachet), cu atât mai mult cu cât produsele nici nu au fost aprovizionate vreodată şi separat", spun comisarii de la Protecţia Cosumatorilor. 

"Vrabia" de pe raft

La un alt magazin de produse naturiste din Focşani, exista un pliant în care se precizează «Oferta ce nu o poţi rata!!! în limita stocului disponibil“, “CELE MAI MICI PREŢURI !!!!! PREŢURI DE PRODUCĂTOR», inducându-se consumatorilor ideea că ar exista un avantaj de preţ pe o perioadă limitată, asupra unui stoc limitat, fără a se putea dovedi în ce constă acest avantaj sau dacă el există. Nu se precizează data de debut a “ofertei”, pentru a se putea verifica corectitudinea informaţiei din pliantul publicitar referitoare la preţul special (cele mai mici preţuri). Astfel informaţia referitoare la o aşa zisă ofertă este neclară şi echivocă”, atrag atenţia cei de la Protecţia Consumatorilor. 

Sfaturile lui Dilă

Şeful CJPC Vrancea, Dumitru Dilă, recomandă consumatorilor să nu abuzeze de suplimente alimentare. „Chiar dacă am constatat că s-au mai reglat lucrurile în domeniu şi producătorii au înţeles că este interzisă influenţarea consumatorilor aflaţi în stare de dificultate, cu sănătate precară, trebuie totuşi să urmărim cu atenţie piaţa suplimentelor alimentare. Consumatorii cumpără vitamine şi minerale, ceaiuri din plante, tincturi, comprimate de toate felurile, însă trebuie să se ştie că acestea nu au rol de medicamente, ci alimente care pot suplimenta un anumit nutrient, o anumită carenţă la un anumit moment dat. Însă, în cazul unui abuz de suplimente alimentare, se poate deregla funcţionarea normală a organismului”, spune Dumitru Dilă. Deşi nu au fost găsite suplimente alimentare expirate sau cu abateri de calitate, s-au constatat diverse abateri de etichetare şi de informare a consumatorilor la 16,7 kg suplimente alimentare. „Deşi etichetarea, prezentarea şi publicitatea suplimentelor alimentare nu trebuie să atribuie acestora proprietăţi de prevenire, tratare sau vindecare a unei boli sau să facă referire la asemenea proprietăţi, s-au identificat suplimente alimentare la care sunt înscrise în materialele publicitare referiri la proprietăţile suplimentelor de a preveni, ameliora, trata sau vindeca afecţiuni de sănătate. Astfel, se induce consumatorilor ideea că produsele au efecte în legătură cu aceste boli, unele dintre ele boli grave, alegerea consumatorilor putând fi influenţată de aceste referiri", mai spun cei de la CJPC. Au fost identificate şi suplimente vândute în mod mincinos ca fiind «organice» sau «BIO», fără ca produsele să fie certificate ca ecologice. Pentru abaterile constatate s-au aplicat 12 avertismente şi 3 amenzi în valoare totală de 25.000 lei.  (Raluca MANOLACHE) 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.