Social

Un nou tratament pentru bolnavii de hepatită! Cine beneficiază de noile medicamente

Raluca Manolache
13 mai 2015 2780 vizualizări
într-o primă etapă, vor beneficia de tratament pacienţii aflaţi într-un stadiu avansat de fibroză precum şi pacienţi aflaţi în stadiu F4 şi care nu au răspuns la tratamentele anterioare u statul decontează între 1.800 şi 4.600 lei pe lună pentru un pacient diagnosticat cu hepatită

Pacienţii cu hepatită vor avea acces la medicamentele de ultimă generaţie, care le-ar putea creşte speranţa de viaţă şi şanse de vindecare. Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a emis astfel deciziile pentru 51 de molecule care pot beneficia de includere condiţionată în lista de medicamente compensate şi gratuite, dintre care şi molecule pentru tratamentul fără interferon al hepatitelor virale, cronice şi ciroze hepatice tip C. “Comisia de negociere a contractelor cost-volum şi cost–volum-rezultat, constituită din reprezentanţi ai Ministerului Sănătaţii, ANMDM şi CNAS, care are ca principal scop verificarea întocmirii criteriilor de prioritizare, se întruneşte lunar pentru a analiza cererile Deţinătorilor de Autorizaţii de Punere pe Piaţă în vederea încheierii contractelor C-V/C-V-R. Comisia de experţi pentru afecţiuni hepatice şi regulamentul de funcţionare al acestei comisii au fost aprobate prin Ordin preşedinte CNAS nr.280/2015 şi publicat în Monitorul Oficial în data de 27 mai 2015. Au fost stabilite contactele premergatoare negocierilor cu producătorii de medicamente. Încheierea contractelor cost- volum şi cost-volum- rezultat au ca scop includerea în tratament a unui număr cât mai mare de pacienţi. Au fost identificate sursele de finanţare şi la finalul lunii mai, cel târziu începutul lunii iunie, vor fi incheiate primele contracte C-V şi C-V-R”, se arată într-o informare a CNAS. S-au stabilit astfel şi criteriile de includere a pacienţilor în tratament cu interferon free. Conform acestor criterii, într-o primă etapă, vor beneficia de tratament pacienţii aflaţi într-un stadiu avansat de fibroză precum şi pacienţi aflaţi în stadiu F4 şi care nu au răspuns la tratamentele anterioare.


Boală costisitoare

Şi în Vrancea, cazurile de hepatită s-au înmulţit în ultimii ani, fie că a fost vorba de pacienţi care abia au aflat că suferă de hepatită B sau C, fie că a fost vorba de pacienţi în cazul cărora boala a recidivat. Medicii specialişti atrag atenţia că cei mai afectaţi sunt pacienţii cu hepatită B, pacienţi care aşteaptă şi de trei, patru ani introducerea unor noi medicamente pe listele aprobate de mai marii de la Bucureşti, pentru că actualele medicamente şi-au pierdut din eficienţă pentru că virusul hepatic a devenit rezistent la acestea. Nu puţine au fost situaţiile în care pacienţii s-au adresat Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) pentru a solicita informaţii despre noile medicamente. “Aceste medicamente vor aduce un plus de eficienţă în sistemul de sănătate şi cu siguranţă vor rezolva problemele acordării tratamentului în cadrul programului de tratament al hepatitei. Pacienţii au făcut solicitări pentru aceste tratamente după ce ANMDM a anunţat că tratamentele se utilizează deja în alte ţări şi urmează să se introducă şi în România”, a precizat Mihai Copaci, preşedintele director general al CAS Vrancea. Conform informaţiilor furnizate de CAS Vrancea, în perioada ianuarie – aprilie, 85 de pacienţi care suferă de hepatită au primit tratamentul necesar prin intermediul instituţiei. Tratamentul unui bolnav variază între 1.800 şi 4.600 de lei pe lună, în funcţie de medicamentele indicate de doctor. În prezent, există o serie de criterii pentru prioritizarea cazurilor. Astfel, criteriile de prioritate pentru acordarea tratamentului sunt: copiii, boală oncologică asociată, boală profesională, transplant. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.