Social

Începand cu 1 Mai , cardul de sănătate devine al doilea buletin!

Raluca Manolache
30 apr 2015 3342 vizualizări
Fie că merg la medicul de familie, la medicii specialişti din ambulatoriile spitalelor, fie că merg să-şi facă analize medicale sau să ridice medicamentele decontate de la farmacie, asiguraţii trebuie să prezinte cardul de sănătate u în cazul în care acest document nu este prezentat, toate serviciile se plătesc

Nu ai cardul de sănătate la tine, plăteşti serviciile medicale! Începand cu 1 Mai cardul naţional de sănătate devine unicul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale. Astfel, toţi vrancenii care cotizează la fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate trebuie să arate cardul ori de catre ori se prezintă la furnizorii cu care Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea se află în contract. Fie că merg la medicul de familie, la medicii specialişti din ambulatoriile spitalelor, fie că merg să-şi facă analize medicale sau să ridice medicamentele decontate de la farmacie, asiguraţii trebuie să prezinte cardul de sănătate. De altfel, medicii de familie atrag atenţia că, în cazul în care acest document nu este prezentat, toate serviciile se plătesc. “Activarea cardului se poate face la medicul de familie, la orice cabinet medical în relaţie cu casa de asigurări şi la spital. Activarea se face în cadrul primei consultaţii programate, doar dacă sistemul informatic funcţionează. Nu activăm carduri în afara unei consultaţii programate. În următoarele situaţii consultaţia nu este validată de către CAS şi prin urmare pacientul nu va putea primi servicii în sistemul de asigurări (va trebui să suporte contravaloarea consultaţiei şi a medicamentelor de la farmacie): SIUI nu funcţionează; lipsă internet; lipsă energie electrică; lipsă card; card blocat sau nefuncţional; PIN card necunoscut(uitat). De asemenea în situaţiile precizate mai sus, pacientul nu va putea primi nici un alt document în sistemul de asigurări (trimitere examen specialitate, internare, investigaţii, reţeţă etc)”, a transmis dr. Grigore Hanţă, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea.

Ce faceţi dacă aţi pierdut cardul?

În Vrancea au ajuns peste 192.000 de carduri dar o parte dintre acestea au ajuns la sediul CAS Vrancea pentru că poştaşii nu i-au găsit acasă pe titularii acestora. De asemenea, oficialii “băncii sanitare” vin şi cu informaţii pentru asiguraţii care au pierdut cardul. În astfel de situaţii se poate solicita eliberarea cardului  duplicat. Acţiunea nu se face însă gratuit. Se plăteşte suma de 15,50 lei astfel: 12,14 lei pentru cheltuieli de producere a cardului duplicat şi 3,36 lei pentru cheltuieli de distribuţie a cardului duplicat. Până  la  eliberarea  cardului  duplicat,  dovada  calităţii  de  asigurat  se  face  cu adeverinţa  de  înlocuire  a  cardului care  poate  fi  eliberată  de CAS Vrancea. Adeverinţa are o valabilitate de 60 de zile de la data eliberării acesteia şi încetează înainte de acest termen în momentul activării cardului duplicat.

Ce facem cand se blochează cardul?

Dacă asiguratul tastează greşit, de cinci ori consecutiv, codul pin al cardului de sănătate, acesta se blochează. În această situaţie, medicul va telefona la numărul de helpdesk 021.202.6995, unde se alocă un număr de tichet, iar prin e-mail, la adresa suport.ceas@casan.ro, se dau informaţiile privind cardul blocat. De asemenea, persoanele care refuză acest document vor putea beneficia în continuare de servicii medicale gratuite. Aceasta în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului. Adeverinţa are o valabilitate de 3 luni şi este eliberată de “banca sanitară” la solicitarea asiguratului. Pe site-ul instituţiei, www.casvn.ro a fost publicat modelul cererii prin care se solicită eliberarea adeverinţei de asigurat. (Raluca MANOLACHE)

Cardurile pot fi ridicate de la CAS Vrancea şi în weekend

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea va elibera şi în weekend asiguraţilor cardurile returnate de poştaşi. La solicitarea Ministerului Sănătăţii, la nivelul instituţiei s-a format un grup de lucru astfel încat toate problemele ce vor apărea în utilizarea cardului să fie rezolvate în timp util şi în această mini-vacanţă de 1 mai. Mihai Copaci, preşedintele director general al CAS Vrancea, spune că toţi furnizorii de servicii medicale au fost informaţi despre înfiinţarea acestei comisii şi că vor putea solicita informaţii despre utilizarea cardului şi transmite problemele cu care se confruntă. De asemenea, se vor putea ridica şi cardurile ce au ajuns la sediul instituţiei. Aproape 3600 de plicuri aşteaptă să fie ridicate. (R.M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
anonim, acum 3507 zile, 18 ore, 30 minute, 11 secunde
cati bani are pe el? si cum fac sa-l scot bani din el ca pe el nu are instructiuni de functionare si nici medicul nu stie si in spital daca ma duc cu el doctorii zic cum doriti sa platiti spaga pe citeste integral
gica, acum 3510 zile, 7 ore, 55 minute, 59 secunde
titlul articolului este excelent! "De astăzi, cardul de sănătate devine al doilea buletin!" card identitate electronic card de sanatate electronic card bancar ... si in curand se va citeste integral
jan, acum 3511 zile, 6 ore, 5 minute, 9 secunde
Am primit acest card de sanatate din luna ianuarie si de atunci il prezint medicului de familie si mereu imi spune ca nu a primit instructiuni privind activaarea lui.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.