Medicii UPU trag un semnal de alarmă: tot mai mulţi tineri focşăneni ajung la urgenţe drogaţi
Tot mai mulţi tineri cad pradă consumului de substanţe intezise şi cad din extaz în agonie, ajungand pe mana medicilor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani, pentru că au probleme de sănătate şi solicită tratament specializat. Nu puţine sunt situaţiile în care doctorii de la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Focşani trebuie să îi testeze pe bolnavi pentru depistarea substanţelor interzise consumate. Aşa se face că la Spitalul Focşani, fie că pacientul recunoaşte că a consumat substanţe interzise, fie că nu doreşte să le dea prea multe detalii doctorilor, dar prezintă simptomele unei persoane aflate sub influenţa medicamentelor sau drogurilor, se poate depista dacă pacientul a luat benzodiazepine, cele mai prescrise pentru tratamentul stărilor de anxietate sau al tulburărilor de somn, amfetamine, opiacee, antidepresive sau droguri. Aşa se face că, de la începutul acestui an, 23 de persoane au fost supuse acestui test de urină, iar în opt situaţii doctorii au constatat că pacienţii se aflau sub influenţa drogurilor. Alarmant este că numărul persoanelor aflate sub influenţa drogurilor este mult mai mare faţă de anul trecut. “Efectele consumului de droguri pe termen lung sunt devastatoare pentru că produc, pe langă manifestări psihice şi medicale, leziuni fizice. În ciuda acestui fapt, numărul pacienţilor care consumă substanţe interzise pare să fie în creştere. Pe parcursul anului trecut au fost şapte pacienţi depistaţi, iar anul acesta, în doar patru luni, numărul pacienţilor depistaţi este opt”, a precizat dr. Dana Mariana Dincă, şefa UPU. Cele mai multe persoane testate nu trec de 35 de ani, tinerii fiind cei mai expuşi acestui fenomen periculos. De altfel, cei mai mulţi dintre pacienţi le spun doctorilor că au consumat substanţe interzise datorită anturajului. “Unii dintre ei nu au intenţia efectivă de consum sau o iau ca pe o glumă, o încercare de distracţie. După ce simptomele se instalează, realizează că a fost o greşeală. De aceea unii dintre aceştia vin speriaţi şi declară un consum pentru a se putea trata cat mai repede”, mai spune dr. Dana Mariana Dincă.
Drogaţii ajung la psihiatrie
Sunt însă şi pacienţi care nu vor să stea prea mult de vorbă cu medicii. Aşa se face că testul se face în funcţie de simptomele prezentate de pacient. “În UPU se poate testa în situaţii în care se impune (pacienţi sau anturaj care afirmă consumul) sau în situaţii de suspiciune, consumul anumitor substanţe, respectiv zece clase distinctive de droguri/substanţe medicamentoase şi principalii metaboliţi ai acestora. Unii pacienţi prezintă simptomatologii care se încadrează în suspiciunea unui consum de astfel de substanţe, respectiv agitaţie psihomotorie, stare de confuzie, tulburări cardio vasculare cu tahicardie şi hipertensiune la pacienţi tineri, în afara consumului de alcool şi al altor afecţiuni medicale”, a menţionat şefa UPU. Aceasta spune că pentru realizarea testului “se ia o probă de urină de la pacient şi se introduce în aparatul pentru determinarea calitativă a substanţei primind rezultatul în cateva minute. Testul este foarte eficient pentru orientarea rapidă în stabilirea diagnosticului şi a conduitei terapeutice”. De menţionat că cei mai mulţi dintre pacienţii care se află sub influenţa substanţelor interzise ajung în secţia de psihiatrie a unităţii spitaliceşti. (Raluca MANOLACHE)
Cocktail din Tantum rosa şi cola
Surse din randul tinerilor din Focşani afirmă că în două localuri extrem de frecventate de adolescenţi, unul din zona Gării şi altul langă Colegiul Cuza, s-ar consuma cocktailuri din Tantum rosa şi cola. Oamenii legii se pare că ar fi şi ei prin zonă pentru a-i lua la ochi pe cei care sunt în căutare de senzaţii extreme, care însă sunt periculoase pentru sănătate şi i-ar putea băga în Spital. Combinaţia de Tantum rosa şi cola este însă una destul de veche în randul consumatorilor, tinerii povestind pe internet efectele pe care experimentează după ce iau acest medicament destinat igienei intime feminine. Tantum rosa conţine clorhidrat de benzidamină, fiind sub formă de granule, la pliculeţ. Potrivit farmaciştilor, medicamentul se vinde fără prescripţie medicală, iar tinerii le conving în special pe fete să vină să cumpere, motivand uzul personal. Ulterior însă, adolescenţii fac din aceste granule un drog. Tocmai din acest motiv, de multe ori, farmaciştii refuză să mai dea aceste pliculeţe. Şi medicii atrag atenţia asupra pericolului pe care-l reprezintă folosirea în alt mod decat cel indicat pe prospect al granulelor de clorhidrat de benzidamină.