Social

Spitale atenţionate: dacă nu au cititoare pentru cardul de sănătate, suportă serviciile medicale!

Raluca Manolache
26 apr 2015 1389 vizualizări
De la 1 mai, nicio consultaţie nu mai e decontată fără cardul de sănătate,Persoanele care vor să se interneze sau să se externeze în spital au nevoie de card

Spitalele, atenţionate că, de la 1 mai, nicio consultaţie nu mai e decontată fără cardul de sănătate. Spitalele din judeţ au primit la începutul acestei săptămâni o adresă de la Ministerul Sănătăţii, prin care sunt avertizate că vor suporta toate serviciile medicale în cazul în care nu se dotează cu cititoare pentru cardul de sănătate. Aceasta în condiţiile în care şi pacienţii prezintă cardul sau adeverinţa de asigurat în momentul în care se prezintă la medic. “(....) utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate va fi obligatorie începând cu 1 mai 2015, iar validarea serviciilor medicale, inclusiv cele spitaliceşti se va efectua numai prin prezentarea cardului sau a adeverinţei de asigurat. Vă rugăm să comunicaţi unităţilor spitaliceşti din raza dumneavoastră de competenţă că, în situaţia în care, la data de 1 mai, nu vor avea funcţională posibilitatea de a valida serviciile medicale prin card sau adeverinţă, au obligaţia de a nu restrânge sau respinge acrodarea de servicii medicale pentru pacienţii care se prezintă cu un card sau o adeverinţă de asigurat validă. În cazul în care utilizarea cardurilor de sănătate nu este posibilă, din cauza unităţii spitaliceşti, costurile serviciilor acordate vor fi suportate de către aceasta din venituri proprii”, se arată în adresa Ministerului Sănătăţii.

Când se foloseşte cardul la spital

Autorităţile au stabilit şi cum va fi folosit cardul. Persoanele care vor să se interneze sau să se externeze au nevoie de acest document. Sunt însă şi excepţii precum: la internare în spital dacă criteriul la internare este urgenţă medico‐chirurgicală, la externare din spital pentru cazurile transferate la un alt spital şi la internare ca şi caz transferat, la externare pentru situaţiile în care s‐a înregistrat decesul asiguratului. Pentru serviciile medicale spitaliceşti în regim de spitalizate de zi, prezentarea cardului se face la fiecare vizită, cu excepţia situaţiilor în care criteriul de internare este urgenţă medico‐chirurgicală pentru serviciile acordate în structurile de urgenţă (camera de gardă/UPU/CPU) care nu sunt finanţate de Ministerul Sănătăţii.

Spitalul Focşani are nevoie de 60 de cititoare

Dacă celelalte spitale din judeţ au cumpărat cititoarele necesare validării serviciilor medicale, Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani nu a hotărât încă ce tip de cititoare va cumpăra. Se aşteaptă unele informaţii cu privire la compatibilitatea acestora cu sistemul informatic unic integrat. Unitatea trebuie să cumpere 60 de cititoare, investiţia fiind de 4.500 lei. Aceste cititoare vor ajunge atât la Unitatea de Primire Urgenţe, cât şi în ambulatoriul de specialitate şi în secţiile spitalului.

Ce documente pot înlocui cardul

Furnizorii de servicii medicale sunt atenţionaţi de CAS Vrancea că au obligaţia de a realiza toate demersurile necesare privind capacitatea tehnică, cititoare de carduri, software specific etc., asftel încât să se poată utiliza cardul. Aceştia sunt informaţi că lista cititoarelor de carduri compatibile cu sistemul cardului naţional de asigurări sociale de sănătate se regăseşte pe site-ul C.N.A.S. , iar pe portalul http://siui.casan.ro/cnas se regăsesc aplicaţii informatice puse la dispoziţie în mod gratuit furnizorilor de servicii medicale. „Reamintim că acordarea serviciilor medicale, medicamente şi dispozitive medicale se va efectua pe baza următoarelor documente: cardul naţional de asigurări sociale de sănătate; adeverinţa de asigurat cu valabilitate de 3 luni de la data emiterii pentru cei care refuză cardul naţional din motive religioase sau de conştiinţă; adeverinţa înlocuitoare pentru cei cărora li se va emite card naţional duplicate; documentele prevăzute la art. 212 alin.(1) din Legea nr. 95/ 2006, cu modificările şi completările ulterioare, pentru persoanele cărora nu le-a fost emis cardul, în vederea acordării serviciilor medicale”, spune Iustina Papuc, purtătorul de cuvant al CAS Vrancea. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.