Transferul blocurilor de nefamilişti se sparge în capul Primăriei Focşani
Chiriaşii de la blocurile de nefamilişti din Cartierul Sud al Focşaniului, de pe strada Revoluţiei nr. 16 şi 17, marea lor majoritate de etnie romă, sunt furioşi pe Primăria Focşani, care le cere să-şi plătească chiria şi utilităţile şi să ajungă la zero cu datoriile. Cele două blocuri au ajuns în curtea Primăriei pe vremea când în Consiliul Local funcţiona majoritatea USL, în urmă cu doi ani, cu largul concurs al liberalilor focşăneni. Luna trecută, reprezentanţii romilor au trimis un comunicat de presă în care îşi povestesc nemulţumirile şi în care acuză Primăria condusă de Decebal Bacinschi, pe care o ameninţă cu procese la CEDO şi plângeri la Guvernul României. Deşi au stat în aceleaşi condiţii insalubre şi în trecut, chiriaşii nu au strigat nimic împotriva preşedintelui Consiliului Judeţean, Marian Oprişan, fostul proprietar al imobilelor. La începutul lunii martie, romii s-au întâlnit cu viceprimarul Marius Iorga, cu care au purtat “discuţii aprinse”, după cum spun Valerică Ceobotaru şi Toader Constantin, de la Partida Romilor Pro-Europa. Iorga le-ar fi spus că ani de zile chiriaşii au fost păsuiţi la plată, dar că acum datoriile au atins un prag critic şi i-a avertizat că dacă se va ajunge în instanţă, recuperarea banilor va fi preluată de executorii judecătoreşti.
“Staţi liniştiţi că nu vă dă nimeni afară”
Primăria are semnate 79 de contracte de închiriere la blocurile din strada Revoluţiei
Potrivit informaţiilor oficiale furnizate de Primăria Focşani, prin serviciul de Taxe şi Impozite, locatarii de pe Revoluţiei 16 şi 17 figurează cu obligaţii de plată restante la chirie de 68.322,33 lei şi la utilităţi de 625.014,87 lei. În total, este vorba de aproape 7 miliarde de lei vechi. Şeful de la Impozite, Meluş Nazâru, spune că cea mai veche datorie la chirie datează din 2005, semn că nici Consiliul Judeţean n-a avut niciun interes să recupereze banii de la chiriaşi. “Cetăţenii pur şi simplu nu au fost lăsaţi să-şi achite datoriile către primărie primind răspunsuri evazive sau pur şi simplu chiar din biroul fondului locativ li s-a spus de nenumărate ori «staţi liniştiţi că nu vă dă nimeni afară», însă deodată începând cu anul 2006 – 2007, aceştia s-au trezit cu sume uriaşe de plată cu tot cu penalităţi pentru toată perioada locuită cu 7-8 ani înainte. În acest caz considerăm că şi primăria are o parte de vină că nu a găsit un cadru legal să le poată încasa banii, an de an datoriile s-au acumulat şi în acest moment s-a ajuns la inimaginabila situaţie ca un chiriaş să aibă de plătit penalizări mai mari decât datoria în sine”, după cum susţine Valerică Ceobotaru. Acesta spune că romii ar fi dispuşi să plătească, însă să li se anuleze penalităţile din anii din urmă. Reprezentantul romilor afirmă că oamenii n-au primit facturi defalcate, banii încasându-se de-a valma.
Romii acuză că Primăria nu repară, Bacinschi a dat bani pentru o baie
Locatarii de pe Revoluţiei figurează cu datorii de aproape 7 miliarde de lei vechi
Reprezentanţii chiriaşilor de la blocurile de pe Revoluţiei mai acuză autorităţile locale că, în calitate de proprietari pe imobile, atât CJ, cât şi Primăria Focşani, n-au făcut reparaţiile curente pe care chiriaşii le-ar fi cerut. „Nu s-au investit niciodată bani în reparaţiile curente pe care le-au cerut cetăţenii în regim de urgenţă şi aici nu mă refer la vreun anume grad de bunăstare ci pur şi simplu la repararea conductelor de canalizare sau de apă potabilă care sunt defecte şi acum, apa care curge în subsolul blocurilor de ani buni de zile şi romii o plătesc dar nu se bucură de ea”, se mai plâng etnicii. În replică, Primăria răspunde lacunar, prin Cristina Costin de la biroul Investiţii, Administrarea Fondului Locativ, că recuperarea datoriilor se încearcă prin instanţă şi că imobilele ar beneficia de toate utilităţile. Costin îi contrazice pe chiriaşi şi spune că municipalitatea s-a preocupat de “reparaţii curente” la blocuri, nefiind vorba însă de investiţii majore. Anul trecut, Primăria a plătit 5.090 lei firmei Pentagon pentru reparaţii la grupul sanitar din blocul C2 de pe Revoluţiei nr. 16, potrivit listei de achiziţii publice. Deşi permanent la aceste blocuri se înregistrează scandaluri, construcţiile fiind pur şi simplu devastate şi distruse, Primăria nu a considerat necesar un post de paznic. Reprezentanta Primăriei mai spune că romii nu au lăsat nicio reclamaţie scrisă cu privire la condiţiile de trai şi la sumele imense pe care chiriaşii le au de achitat, fiind numai plângeri “verbale”, după cum se arată într-un răspuns trimis redacţiei.
Apă rece cu program, seri la lumânare, din cauza datoriilor
Contactat telefonic, directorul regiei de apă-canal, CUP Focşani, Gheorghe Vasilescu ne-a declarat că în blocurile de nefamilişti sunt datorii la plata utilităţilor şi că s-a impus şi furnizarea apei cu program, în încercarea de a scădea facturile, pentru a putea fi achitate de oameni. Vasilescu a mai completat că încearcă defalcarea consumurilor, pentru ca fiecare să plătească ce consumă, şi nu la comun. “Acolo încercăm să ne ducem să defalcăm pe individual. Sunt datorii de recuperat. A fost o perioadă când am dat apă cu program. Când avem consumuri la comun, aşa cum este şi la G 2 în Bahne şi se acumulează sume foarte mari, luăm măsura de a furniza cu program. În ceea ce priveşte reparaţiile, şi chiriaşii au obligaţia de a repara”, ne-a declarat Gheorghe Vasilescu de la CUP. Datorii foarte mari s-au înregistrat şi la Electrica, sucursala întrerupând periodic furnizarea curentului electric din cauza restanţelor. De asemenea, datorii la plata facturilor sunt şi la ENET, pentru locatarii blocului din Revoluţiei nr. 16. Blocul din Revoluţiei nr. 17 a fost debranşat de la agentul termic în 2008.
Romii se vor egali în drepturi, nu şi în obligaţii
În final, romii invocă Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, art. 1 care spune că “toate fiinţele umane se nasc libere şi egale în demnitate şi în drepturi” şi spun că au acceptat cele mai murdare slujbe pentru a contribui la bunăstarea oraşului. „Vreau să reamintesc tuturor cetăţenilor din Focşani că şi romii contribuie şi au contribuit la bunăstarea oraşului prin preluarea celor mai murdare slujbe, începând de la curăţenia oraşului, preluarea sau sortarea gunoaielor şi până la igienizarea wc-urilor, dar dorim să subliniem că avem şi reprezentaţi în toate domeniile de activitate ca doctori, ingineri, avocaţi, dascăli sau oameni de afaceri, o dovadă şi certitudine a faptului că romii se integrează perfect în comunitatea românească”, după cum se mai arată în comunicatul trimis redacţiei. (Iulia CREŢU)